Peter Kauzer -kajakaš

Peter je rojen zmagovalec, ki si je v svoji karieri na velikih tekmovanjih priveslal kar 29 medalj.

Njegov oče, profesionalni kajakaš, je Petra Kauzerja v to športno disciplino vpeljal leta 1990 in je še danes njegov trener. Študent Fakultete za šport v Ljubljani obožuje vse, kar je povezano z vodo. Petru kajakaštvo predstavlja več kot zgolj tekmovanje – je njegova življenjska strast.

V slalomu in ekstremnem rečnem kajakaštvu, kakor tudi na divjih vodah daje vse od sebe, uživa v tekmovanju. Na Olimpijskih igrah v Pekingu je Peter osvojil prvo mesto v kvalifikacijah, vendar je v polfinalu storil napako, zaradi katere je bil diskvalificiran. Na svetovnem prvenstvu leta 2006 je bil 8., na evropskem prvenstvu 2008 pa 5. v cilju. Peter je bil tudi člane ekipe, ki je osvojila bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu 2005, peto mesto leta 2007 in četrto mesto leta 2008. Leta 2009 je na tekmovanjih svetovnega pokala v Augsburgu in Pau pristal na prvem mestu in osvojil zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, kateri je sledila zlata medalja na svetovnem prvenstvu v Španiji. Njegov uspeh se je nadaljeval leta 2010 z osvojitvijo naslova evropskega prvaka, dvema prvima in enim tretjim mestom na lestvici svetovnega pokala 2011 ter zmago na svetovnem prvenstvu v Bratislavi – s tem je postal eden od zgolj petih kajakašev, ki jim je naslov svetovnega prvaka uspelo osvojiti več kot enkrat.

Na OI v Londonu leta 2012 je končal na nehvaležnem 6. mestu, kar mu je vlilo ogromno dodatne motivacije za trening. V postolimpijskem obdobju je nanizal kar nekaj uspehov vključno z naslovom najboljšega v skupnem seštevku v sezoni 2015. Vrhunec dosedanje kariere je dosegel na OI v Rio de Janeiru leta 2016, kjer je osvojil srebrno odličje. Kljub 34 letom se je Pero odločil kariero nadaljevati vsaj do OI v Tokiju leta 2020, kjer bo na svojih četrtih OI Sloveniji poskušal priboriti novo olimpijsko odličje.

Vir: Red Bull


Posted

in

by