Partizanski tisk @ Galerija A+A, Slovenski razstavni prostor

Odprtje razstave: četrtek, 15. maja 2008 ob 18.00 – (15. 5. – 20. 6. 2008)

 Razstava Partizanski tisk v Galeriji A+A v Benetkah predstavlja izbor del iz istoimenske razstave v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani leta 2004/2005.

Odprtje razstave: četrtek, 15. maja 2008 ob 18.00
V Galeriji A+A, Slovenski razstavni prostor,
San Marco 3073, Benetke, Italija

Na ogled so likovne podobe in primeri slovenskega partizanskega tiska med letoma 1941 in 1945, kot so grafični listi, plakati, knjige, letaki, ilustracije v časnikih in drugi tiskani informativni periodiki, karikature, osnutki za partizanski denar, učbeniki in grafike.

Eksponati so s področij umetnosti, uporabne umetnosti in političnoideološke propagande, ki v Italiji še niso bili razstavljeni.

V času druge svetovne vojne je partizansko vodstvo dobro poznalo in učinkovito uporabljalo elementarno moč tiska, ki omogoča hitrejše širjenje vedenja in idej.

Partizanski tisk je izšel iz predvojne dobro organizirane, a maloštevilne ilegalne tiskarske dejavnosti. V času vojne je na slovenskem ozemlju delovalo sedemnajst tiskarn, med partizani se je povečalo število kulturnikov, leto 1944 pa je kot posledica njihove dejavnosti in na pobudo partije prineslo razmah partizanske likovne dejavnosti in dvig kvalitete tiska kot celote.

V vlogah partizanov umetnikov so se znašli ustvarjalci kot Nikolaj Pirnat, France Mihelič, Božidar Jakac in veliko mladih, ki so šele začeli svojo ustvarjalno pot: Alenka Gerlovič, Lojze Lavrič, Vito Globočnik in Ive Šubic.

Partizanska grafika, risba pa tudi večji del tiska izraža socialnokritično naravnanost, prilgojeno razmeram in intencijam vojnega časa. Pomenila je moralno podporo narodnoosvobodilnem boju v vojni, sistematično ustvarjanje jugoslovanske zavesti na podlagi politike bratstva in edinstva. Partizanska umetnost je trdno verjela v zmago in politični pomen narodnoosvobodilnega gibanja.

Ob razstavi v MGLC je leta 2004 izšla istoimenska knjiga kot slovensko angleška publikacija, ki je leta 2005 je prejela nagrado Najlepša slovenska knjiga.

Ob tokratni razstavi v Galeriji A+ A bo izšel italijanski katalog z izborom slikovnega gradiva in petimi teksti iz zgoraj omenjene publikacije avtorjev Donovana Pavlinca, Božota Repe, Andreja Šemrova, Rastka Močnika in Brede Škrjanec.

*Kustos razstave: Donovan Pavlinec.
Postavitev razstave in koordinacija: mag. Breda Škrjanec.
Razstava je na ogled do 20. junija 2008. Odprto od torka do sobote med 11. in 14. uro ter med 15. in 18. uro.*

Razstava Partizanski tisk v Galeriji A+A v Benetkah predstavlja izbor del iz istoimenske razstave v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani leta 2004/2005.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply