Parafilija

Izvedite več o nenavadnih spolnih praksah , ki jih z eno besedo imenujemo parafilija.

Kaj je parafilija?
Parafilija je skupni imenovalec za vse nenaravne spolne težnje, ki nimajo paritvenega namena. Beseda izvira iz grških besed para, ki pomeni poleg, in philia, ki pomeni ljubezen. Psihologi so jo opredelili kot duševno motnjo, ki se kaže v obliki ponavljajočih intenzivnih spolnih teženj, fantazij ali dejanj, ki vključujejo nenavadne objekte, aktivnosti ali situacije, in povzroča društveno odtujenost oziroma motnje v funkcioniranju posameznika. Obenem pa izraz lahko pomeni tudi vse nevečinske spolne prakse, brez namigovanja na disfunkcijo oziroma moralno spornost.

Vrste parafilije
Ekshibicionizem je bolezensko nagnjenje do razgaljanja in razkazovanja spolovil oziroma do spolnih odnosov na javnih mestih, fetišizem pa spolno vzburjenje ob neživih predmetih, najpogosteje so to žensko spodnje perilo, čevlje, nogavice ali drugi deli obleke. Pod fetišizem spada tudi partializem, ki pomeni seksualno nagnjenost do nespolnih delov telesa, na primer obsedenost s komolci. Froterizem je bolezenska potreba po nenehnem dotikanju oziroma drgnjenju spolovil ob osebo, ki se s tem ne strinja, najpogosteje v gneči. Zloglasna pedofilija je psihološka motnja, ki se kaže v spolni naklonjenosti odraslega moškega do predpubertetnih otrok. Mazohizem je doživljanje spolnega užitka osebe, ki jo nekdo muči ali ponižuje, sadizem pa je njegovo nasprotje in pomeni doživljanje spolnega užitka osebe, kadar nekoga muči ali ponižuje. Transvestizem je spolno vzburjenje med oblačenjem v oblačila nasprotnega spola, voajerizem pa spolno vzburjenje med prikritim opazovanjem spolnega občevanja ali nagih teles.

Telefonska skatalogija pomeni nagnjenost k obscenim telefonskim klicem zaradi spolnega užitka. Nekrofilija je prakticiranje spolnih odnosov s človeškimi trupli, zoofilija pa prakticiranje spolnih odnosov z živalmi. Koprofilija pomeni spolno vzburjenje ob človeškem blatu, urofilija spolno vzburjenje ob človeškem urinu, emetofilija pa spolno vzburjenje ob bruhanju. Klizmafilija je spolno navduševanje nad klistriranjem, gerontofilija pa spolna privlačnost do zelo starih ljudi.

Izvedite več o nenavadnih spolnih praksah , ki jih z eno besedo imenujemo parafilija.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply