Oregon v katedrali Kina Šiške

Ob 21.00, Kino Šiška, Ljubljana

Skupina prekaljenih glasbenikov, ki je v 70-ih letih revolucionirala jazz zvok in v kateri je nekaj časa igral tudi slavni indijski multiinstrumentalist Trilok Gurtu. Glasba, ki je skupaj z astronavti Apolla pristala tudi na Luni!

Oregon je brez dvoma ena najboljših zasedb, katerih glasbena pokrajina se razteza tako daleč okrog sveta. Že tri desetletja navdihujejo poslušalce, ki so jih imeli priložnost poslušati v eminentnih koncertnih prizoriščih, kot so Carniege Hall, Lincoln Center, berlinska filharmonična dvorana, dunajski Mozartsaal, pa tudi v jazz klubih in večjih festivalih po vseh celinah. Mlada glasbenika Ralph Towner in Glen Moore sta se na snemanju leta 1969 v New Yorku srečala s Collinom Walcottom. Ko so se vsi trije skupaj naslednje leto zasedbi Paul Winter Consort pridružili na njeni turneji po 50 ameriških mestih, so takoj sklenili zavezništvo z njihovim oboistom Paulom McCandlesom. Skupaj so na turneji s Consortom osvojili kolektivno improvizacijo, potem pa začeli raziskovati nove možnosti ustvarjanja glasbe, in iz tega so se rodili prvi zametki zasedbe Oregon. V Winterjevi zasedbi so se srečali s konceptom nastopanja v nenavadnih kombinacijah inštrumentov in v eklektični raznolikosti glasbenih slogov. Oregon je na podlagi teh elementov vzniknil kot edinstvena sinteza tradicionalnega evropskega inštrumentarija, ameriške jazzovske harmonije in vplivov svetovne glasbe od vsepovsod.

Prvi album zasedbe Oregon, Music of Another Present Era, ki je izšel leta 1972 pri založbi Vanguard, je kvartet predstavil ameriškemu občinstvu. Zahvaljujoč svojim povezavam z založbo ECM so si na turnejah, ki so jim prinesle potrditev v rastoči mednarodni skupnosti, pridobili tudi evropsko poslušalstvo. Po šestih letih in devetih albumih je zasedba prestopila k založbi Elektra/Asylum Records. Out of the Woods, prvi album, ki so ga izdali pod njihovim okriljem, je dosegel bistveno širše občinstvo in se uvrstil na lestvico 101 najboljših jazzovskih albumov. Zasedba je uživala izjemno popularnost, potem pa je novembra 1984 Walcott umrl v prometni nesreči v nekdanji Vzhodni Nemčiji. Njegov zadnji projekt je bil album Crossing za založbo ECM.V naslednjih petih letih je zasedbo na treh albumih spremljal tolkalec Trilok Gurtu. Po njegovem odhodu so izvirni trije člani svojo ustvarjalno pot nadaljevali kot trio. Leta 1996 se jim je pri snemanju albuma Northwest Passage za založbo Intuition, pri skladbi, ki si je prislužila nagrado Indie, pridružil bobnar Mark Walker, ki je nato kmalu postal član zasedbe. Junija 1999 se je zasedba odpravila v Moskvo, da bi za založbo Intuition posnela dvojni CD Oregon in Moscow, čisto prvi posnetek njihovega repertoarja za orkester. Ta ogromen sklop del, ki je nastajal vse od časov Winter Consorta, so že prej izvajali z orkestri iz St. Paula, Philadelphie, Indianapolisa, Stavangerja, Freiburga in Stuttgarta, nikoli pa ga niso dokumentirali. Na posnetku Oregon in Moscow člani zasedbe z moskovskim simfoničnim orkestrom Tchaikovsky sodelujejo kot skladatelji, aranžerji in solisti. Veteranske moči, združene v zasedbi Oregon, so s tem zadnjim albumom, ki si je prislužil štiri nominacije za grammyja, pripravljene navdihovati nove generacije ljubiteljev glasbe.

RALPH TOWNER – kitara, klavir
PAUL McCANDLESS – oboa, pihala
GLEN MOORE – bas, klavir
MARK WALKER – tolkala, bobni

Cena vstopnice:

25 EUR predprodaja
20 EUR dijaki, študentje, upokojenci
29 EUR na dan koncerta

Dijaki, študentje, upokojenci imate možnost uveljavljanja 20 % popusta na eno vstopnico, kupljeno v predprodaji in samo na blagajni Kino Šiška. Število vstopnic s popustom je omejeno!

Skupina prekaljenih glasbenikov, ki je v 70-ih letih revolucionirala jazz zvok in v kateri je nekaj časa igral tudi slavni indijski multiinstrumentalist Trilok Gurtu. Glasba, ki je skupaj z astronavti Apolla pristala tudi na Luni! Oregon je brez dvoma ena najboljših zasedb, katerih glasbena pokrajina se razteza tako daleč okrog sveta. Že tri desetletja navdihujejo poslušalce, ki so jih imeli priložnost poslušati v eminentnih koncertnih prizoriščih, kot so Carniege Hall, Lincoln Center, berlinska filharmonična dvorana, dunajski Mozartsaal, pa tudi v jazz klubih in večjih festivalih po vseh celinah. Mlada glasbenika Ralph Towner in Glen Moore sta se na snemanju leta 1969 v New Yorku srečala s Collinom Walcottom.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply