Nov taborniški dom v Škofji Loki

V soboto, 19. aprila, taborniki Rodu svobodnega Kamnitnika (RSK) iz Škofje Loke odpirajo nov taborniški dom. Celodnevnim tematskim vsebinam bo sledila slavnostna otvoritev, predstavitev projekcije o gradnji in zabavni program.

Rod svobodnega Kamnitnika iz Škofje Loke je taborniški rod s 54-letno tradicijo. To ga uvršča med najstarejše taborniške rodove v Sloveniji, z več kot 200 člani (številka vsako leto malce varira) pa je tudi med najštevilčnejšimi. V tako močni postavi, se loški taborniki lahko polno udejstvujejo v vseh taborniških starostnih skupinah. Še posebej so ponosni na svoja neformalna izobraževanja, ki presegajo meje lokalne skupnosti. Star taborniški dom je ob prelomu tisočletja odslužil svojemu namenu, zato je bil čas za najbrž največjo akcijo v zgodovini škofjeloškega taborništva.

Leta 2001 se je Odbor za prenovo taborniškega doma, ustanovljen pri RSK, prvič sestal in dal zeleno luč za obnovo taborniškega doma na sotočju obeh Sor v Škofji Loki. Sledilo je zamudno pridobivanje dovoljenj in gradbene dokumentacije, v jeseni 2003 pa so stekla prva pripravljalna dela; potem rušenje stare stavbe, zidava, ostrešenje, montiranje, napeljevanje, beljenje…, da lahko zdaj, skoraj pet let kasneje, napovedujemo slavnostno otvoritev novega taborniškega doma.

Pet let so se, skoraj vsako popoldne med tednom in vsako ne-poletno soboto, dobili prostovoljci in s svojim prizadevnim delom zgradili hišo, ki bo zdaj vozlišče dogajanja mnogih taborniških generacij. Strokovno pomoč so loški taborniki najeli zgolj v najbolj nujnih primerih (ostrešenje, instalacije, fasada), ostala dela pa lahko pripišemo več kot 25.000 prostovoljnim uram, ki so bile vložene v obnovo. Na to so v RSK še posebej ponosni v času, ko je prostovoljstvo na veliki preizkušnji in je družbena apatija vsesplošen problem.

V soboto, 19. aprila, bo ob Dnevu tabornikov, na sotočju obeh Sor, v Škofji Loki, poleg vsakoletnih tradicionalnih aktivnosti, potekala tudi otvoritev novega taborniškega doma. Cela sobota bo v duhu te tematike, tako da taborniki že za dopoldanski čas pripravljajo aktivnosti na Mestnem trgu v Škofji Loki, in sicer foto-orientacijo in delavnice za najmlajše, ob poldnevu bodo imeli taborniki slavnostni zbor, popoldne pa se bo odvila otvoritev.

Ob 17. uri bo na programu otvoritvena slovesnost, ob 18. uri sledi predstavitev projekcije o gradnji novega taborniškega doma, v nadaljevanju večera pa zabavna dražba »vrednih predmetov«, s katerimi so gradili taborniški dom in družabni program s taborniškimi glasbenimi skupinami.

V soboto, 19. aprila, taborniki Rodu svobodnega Kamnitnika (RSK) iz Škofje Loke odpirajo nov taborniški dom. Celodnevnim tematskim vsebinam bo sledila slavnostna otvoritev, predstavitev projekcije o gradnji in zabavni program.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply