Nov svetovni rekord Williama Trubridgea.

Novozelandec William Trubridge je 12. decembra 2010 postal prvi človek, ki se je potopil do globine 100 metrov z enim samim vdihom ter brez dodatne pomoči plavutk ali druge opreme.

Globino stotih metrov, ki jo poznamo tudi pod imenom hektometer, je prvič dosegel Jacques Mayol leta 1980, ki je znan po tem da so ga upodobili v filmu »The Big Blue.« Mayol je pri temu potopu uporabil utež za spust in napihljiv balon, ki ga je vlekel na površje. Trubridge pri svojemu potopu ni uporabil nobenih uteži, oblečen je bil le v Orca neopren. Na 100 metrih globine je kot dokaz dosežene globine, moral vzeti oznako, preden je zaplaval nazaj na površje. Globino je potrdil tudi Suunto globinomer, ki ga je imel na zapestju.

Ko je bil še otrok so se Williamovi starši odločili da bodo prodali hišo v Angliji in objadrali pot od Španije preko Atlantika, Karibskega in Pacifiškega oceana do Nove Zelandije. Podobno kot Havajčani, se je tudi on istočasno naučil hoditi in plavati, pri osmih letih pa se je že potapljal do globine 15. metrov. Prosto potapljanje je kot šport odkril šele pred osmimi leti, med potovanjem po Karibih.

Danes je Trubridge star 30 let in trenira od 5 do 7 ur dnevno. V zadnjih letih je pustil svoje sotekmovalce daleč za sabo, saj je sam prestavil svoj rekord iz globine 80 na 100 metrov.

Za Novozelandca je to že 13. svetovni rekord v prostem potapljanju. Ta poskus so poimenovali »Projekt Hector« in je posvečen najmanjšim delfinom na svetu, ki so Novozelandska autohtona živalska vrsta, ki ji žal grozi izumrtje. Ostalo naj bi jih le okoli 100 delfinov vrste Hector, ki se ponavadi zadržujejo v plitvih obalnih vodah, tako da se pogosto zapletajo v mreže ribičev. Populacija te vrste se je v zadnjih 30 letih zmanjšala za 75%.

Novozelandec William Trubridge je 12. decembra 2010 postal prvi človek, ki se je potopil do globine 100 metrov z enim samim vdihom ter brez dodatne pomoči plavutk ali druge opreme. Globino stotih metrov, ki jo poznamo tudi pod imenom hektometer, je prvič dosegel Jacques Mayol leta 1980, ki je znan po tem da so ga upodobili v filmu »The Big Blue.« Mayol je pri temu potopu uporabil utež za spust in napihljiv balon, ki ga je vlekel na površje. Trubridge pri svojemu potopu ni uporabil nobenih uteži, oblečen je bil le v Orca neopren. Na 100 metrih globine je kot dokaz dosežene globine, moral vzeti oznako, preden je zaplaval nazaj na površje. Globino je potrdil tudi Suunto globinomer, ki ga je imel na zapestju.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply