NITROX IN VLADO KRESLIN V DUETU

Nitrox so po dveh erah obudili Kreslinovo pesem

Pesem »Nocoj bomo mi prižgali dan«, ki jo je Vlado Kreslin napisal natanko 20 let nazaj, je bila napisana s posebnim pomenom in s posebnim opozorilom, na posebne probleme. Tako kot je bila aktualna leta 1988, tako nosi težo aktualnosti tudi leta 2008. Ravno zato ni niti najmanjše naključje, da se je skupina Nitrox odločila za priredbo tega komada, saj želijo z njim opozoriti na zelo slab položaj malega človeka v naši državi- na ljudi, ki vsak dan hodijo v službo in za to dobivajo prej mezdo kot plačo, šolstvo, ki je iz leta v leto dražje, zdravstvo, ki ne pomeni nič, če nimaš v žepu denarja, da si plačaš zdravljenje.

Vlado Kreslin pravi, da je besedilo za »Nocoj bomo mi prižgali dan« nastalo kot večina pesmi Iz zadnjega albuma »Bogovi in ovce« Martina Krpana, na Roški cesti v Ljubljani, kjer je prebil junij leta 1988. Takrat so tam demonstrirali pred kasarno jugoslovanske vojske, kateri je bil zaprt Janez Janša. V tej, kot tudi v ostalih pesmih, je Kreslin poskušal izraziti duha časa, ko se je končevalo obdobje "enoumja", partijske vladavine in vojaške hegemonije. Vlado pravi: »Takrat smo pričakovali, da bomo mi prižgali dan, da bomo prižgali ljudem iskre v očeh…«.

Nitrox o stanju v Sloveniji po dvajsetih letih pravijo: "Postali smo policijska država- na vsakem koraku nam grozijo z vrtoglavimi globami za prekrške, da ne omenjamo en kup nepravilnosti in nepoštenosti v naši državi, ki prizadenejo predvsem najnižje sloje prebivalstva. Želimo, da se to spremeni, da življenje v naši državi postane spet človeka vredno življenje. Kot glasbeniki imamo v rokah edino to orožje – glasbo – da z njo opozarjamo na nepravilnosti.
Toliko bolj pa smo veseli, da smo za to lahko uporabili Vladov komad, ki je več kot primeren, in da se nam je tudi on pridružil pri tem razmišljanju
."

Nitrox in Vlado Kreslin so posneli tudi videospot, ki prihaja na televizijske ekrane že naslednji teden, v začetku oktobra pa pričakujte zanimiv promocijski koncert v Ljubljani.

Vlado Kreslin o sodelovanju z Nitrox: »Fante iz banda Nitrox poznam še iz časa Wellblotta in hvala jim, da so me spomnili na skoraj že pozabljeno skladbo.«

Alex Staher (pevec skupine Nitrox) o sodelovanju z Vladom Kreslinom: »Sodelovanje z Vladom Kreslinom je nedvomno eden najpomembnejših dogodkov v glasbenem delovanju skupine Nitrox.
Čeprav smo nekateri člani že v preteklosti tako ali drugače sodeloval z znanimi imeni slovenske glasbe, je to sodelovanje nekaj posebnega. Osebno menim, da že zaradi tega, ker je bila prva kaseta, ki sem si jo kupil, ravno album BOGOVI IN OVCE skupine Martin Krpan. Že takrat me je Vlado, kot avtor in vokalist impresioniral in od tistih let dalje spremljam njegovo glasbeno pot. Moram priznati, da mi je iz leta v leto bolj všeč in seveda ga iz leta v leto bolj spoštujem!«

Več o skupini Nitrox:

Skupina NITROX je nastala konec leta 2005, približno leto za tem, ko je (neuradno) prenehala z delovanjem skupina WELLBLOTT, ki se je lahko spominjamo kot takrat najuspešnejše koroške rock skupine (Čebelica Maja, Zerinice iz Rezije, Baltazar …) in po sodelovanju z raznimi priznanimi glasbeniki, kot staTinkara Kovač in Matjaž Jelen. Po komadu Najdi me, ki so ga Nitrox Sloveniji predstavili to poletje, zdaj prižigajo ljudem »iskre v očeh« skupaj z Vladom Kreslinom.

NOCOJ BOMO MI PRIŽGALI DAN
Avtor besedila: Vlado Kreslin
Avtor glasbe: Jani Huebscher
Aranžma: NITROX

NITROX:

VLADO KRESLIN:

Kaly


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply