Neil Leyton

Ob 21.00, Kino Šiška

Pripravite se na intimen, iskren solo unplugged koncert v slogu Storytellers. Kot "opening act" bo nastopil pevec in kitarist skupine Eskobars Jure Lesar.

Kanadski rock trubadur Neil Leyton bo odigral koncert v slogu Storytellers (Pripovedovalci), ki jih poznamo z glasbenega programa VH-1. Solo, akustično, surovo, intimno. Publiki bo zaupal kar nekaj divjih in manj divjih zgodb o nastanku svojih pesmi. Po koncertu bo sledil obvezen after party (na katerega imate vstop le z vstopnico od koncerta), kjer se bo vrtela glasba po izboru Neila Leytona, s katerim boste takrat lahko tudi "kakšno rekli", podpisoval pa bo tudi cedeje.

Kot "opening act" na koncertu Neila Leytona v Šiški bo nastopil pevec in kitarist skupine Eskobars Jure Lesar. Frontman perspektivne skupine bo – tako kot Leyton – nastopil v solo unplugged slogu, odigral pa bo nekaj svojih komadov, nekaj pesmi pa si bo izposodil pri svojih vplivih.

Neil Leyton je na Portugalskem rojen kandaski vokalist, avtor in kitarist. Večji del svojega ustvarjanja je preživel v Torontu, kasneje se je preselil v London, pred slabima dvema letoma pa se je vrnil v rodno Lizbono. Bil je ustanovni član kanadske art-glam-indie skupine The Conscience Pilate (1995–1998), nato pa je leta 1999 pričel s solo kariero. Je tudi ustanovitelj glasbene založbe Fading Ways, ene izmed prvih, ki je uporabljala licence Creative Commons (CC). O CC in prosti izmenjavi datotek prek spleta je Leyton v preteklosti vodil seminarje in govoril na konferencah – tudi na Music Tanku v Londonu in Popkommu v Berlinu.?? Kot kitarist je prispeval glasbo tudi drugim glasbenim skupinam, kot so legendarni britanski glam rockerji Dogs D’Amour, kanadski rockerji Crash Kelly in kanadski power poperji Galore. Snemal je tudi s Ky Anto, Richem Jonesom, frontmanom skupine The Wildhearts Gingerjem, švedsko kantavtorico Mario Pettersson in finskim kitaristom ter producentom Ramijem Helinom (The Toronto Drug Bust, Turku Romantic Movement).?? Na njegovem albumu The Betrayal of the Self, ki so ga glasbeni kritiki sprejeli z navdušenjem, sta gostovala tudi Nicke Andersson (The Hellacopters) in Drehen (Backyard Babies). Z Anderssonom sta posnela celoten stranski projekt The Point, Leyton pa je tudi so-avtor in gostujoči vokalist pesmi Deja Vu, ki jo lahko najdete na Anderssonovem debitantskem solo albumu Imperial State Electric.?

Leyton je leta 2006 nastopil že na Trnfestu (avgust 2006), kjer se je zbrala zavidljiva množica ljudi – je navdušil, gost v živo tudi na oddaji TLP s Turku Romantic Movement (marec 2006) in dobro leto kasneje z Richem Raganyjem (oktober 2007).?
Neil Leyton je tudi eden od razlogov, da je nastala finsko-slovenska naveza The Toronto Drug Bust, saj je prav on leta 2008 na snemanje v London povabil Izaka Koširja in ga priganjal, naj svojo glasbo posname. Leyton je bil producent prvih posnetkov TDB, ki pa zaenkrat še niso ugledali luči oziroma ušes sveta.?

DISKOGRAFIJA

Albumi:?
Living in a movie scene (z The Conscience Pilate) (1996)
Sunday Refugees (z The Consicence Pilate) (1998)
Down Secret Avenue (1999)
From the brighter side of her Midnight Sun (2003)
The Betrayal of the Self (2006)?
A Reckoning (2007)?Metacognitive Apperceptions (2008)
Kmalu prihaja Elite Nylon (2010)!

EP-ji:
My New Soul (2001)?
Beat (2004)?
Dead Fashion Brigade (2005)

??DRUGI O NEILU LEYTONU:

"Leyton ima vse: pesmi, dispozicije, glas. Čim prej bi morali organizirati novo snemanje Žametnih noči in Blacklight Skies bi bil z vsemi svojimi vplivi iz sedemdesetih, od Roxy Music do Rolling Stonesov, od Davida Bowieja do MC5, bolj primeren soundtrack."
Steffen Greiner, Echoes Online, Nemčija

"Leyton ima čudovit glas (ki v eni pesmi kanalizira zastrašujoč šepet Nicka Cavea, spet v drugi srhljivo žvrgolenje Jeffa Buckleya), s svojimi spretnostmi pisanja pesmi pa dokazuje, da si zasluži vsakršno precenjevanje."
Sarah Liss, NOW Magazine

"Na tem albumu se približno vsake tri minute zamenjata barva ali razpoloženje. Komaj zbledi živahna pop melodija, že Leyton preklopi v solzav etno komad, potem iz svojega koščenega telesa izvleče preostala vlakna punka, se izgubi v robantenju čez kapitalizem, s pomočjo zvočne krajine ustvari zadušljivo vzdušje ali pa povabi vse svoje prijatelje, da rjovijo skupaj z njim. Vsak, ki ima v sebi kaj človeškega, bi v trenutku podlegel in preuredil svoj seznam za nakupovanje: voda, kruh in Neil Leyton."?
Helmut Boeijen, Oor Magazine, Nizozemska?

"Trditev, da Neil Leyton predstavlja bolj podjarmljeno plat rock ‘n’ rolla, bi bila netočna. Kar me najbolj prevzame, je Leytonov izjemen nadzor nad dinamiko. Z nenavadno izrazno kakovostjo vokala je sposoben skoraj neopazno preklapljati med razpoloženji, kar izvrstno dokazuje prva pesem, ‘Whispers’, potem pa se v ‘(I Miss the Times) When the Russians Were Coming’ na koncu njegov glas vzpne do prav res zastrašujočega krika. V celoti gledano gre več kot za nabor pesmi – ko pridemo do zadnje pesmi, ‘Twilight of the Gods’, ki je hkrati vrhunec albuma, se nam res zdi, da smo nekam pripotovali. Morda so primerjave z Jeffom Buckleyem neizogibne, vsekakor pa je Leyton s to ploščo zagotovil pečat svoje povsem lastne umetniške kakovosti."
Drowned in Sound, UK

"Umetnik, ki dokazuje, česa je sposoben, ki ne pusti, da je produkcija preveč prijetna, in ki čudovito igra kitaro.
Klaus Lenser, Radio Dortmund 91.2, Dortmund

"Wow, to je presenečenje tedna! Izjemno zanimiv umetnik! S pesmijo Paint The White House Black sem 13. junija začela svojo oddajo – Radio Affair – kmalu bom zavrtela tudi druge."?
Anja Caspary, RBB Radio Eins, Berlin

Kanadski rock trubadur Neil Leyton bo odigral koncert v slogu Storytellers (Pripovedovalci), ki jih poznamo z glasbenega programa VH-1. Solo, akustično, surovo, intimno. Publiki bo zaupal kar nekaj divjih in manj divjih zgodb o nastanku svojih pesmi. Po koncertu bo sledil obvezen after party (na katerega imate vstop le z vstopnico od koncerta), kjer se bo vrtela glasba po izboru Neila Leytona, s katerim boste takrat lahko tudi "kakšno rekli", podpisoval pa bo tudi cedeje.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply