Najboljše surferke na Red Bullovem “Surfing Girls Only” kempu.

Surfanje na valovih stereotipno gledamo predvsem kot moški šport. Za ženske ni lahka naloga najti mesto v lajnapu, vedno so bile predstavljene kot manj ekstremne in ne toliko energične. Zaradi tega je bila največja pohvala, če jim je kdo rekel da surfajo kot moški. Sally Fitzgibbons, Sofía Mulanovich, Maya Gabeira in Nadja de Col so prišle in premaknile meje med moškim in ženskim surfanjem na valovih.

Štiri najboljše surferke so prišle na "Red Bull Surfing Girls Only" kemp z razlogom da pokažejo dvomljivcem da so tudi ženske zmožne visoko zmogljivega surfanja, prav tako kot moški. Svetovni mediji, ki pokrivajo surfanje, pravijo da je trenutna generacija surferk, tista ki bo zrušila mejo med spoloma.

“Mislim da imamo še dolgo pot, ampak smo se premaknile nekaj korakov naprej,” je povedala Sally. “Verjamem da lahko pridemo do točke, kjer so moški zdaj, rabimo samo še nekaj časa in treniranje z njimi."

"Moški so zelo tekmovalni in pri vsakem naslednjem poskusu ponavadi pridejo naprej. Ženske se tega morajo še naučiti” je povedal Andy Walshe, trener Red Bull Surfing teama.

Treningi so bili fokusirani predvsem na to kako žensko telo deluje v gibanju. Poleg tega pa ženski možgani delujejo drugače kot moški, tako da morajo tudi trenerji drugače razmišljati. “Če je okolje bolj intimno in sproščeno, ženske pridejo hitreje ven iz svojih oklepov in nam lažje povejo kaj so njihovi cilji in o čem sanjajo. Radi bi jih boljše spoznali zato da jim lažje pomagamo.”

"Težko bi dokazali če je boljše al slabše, če si ženska in imaš trening z moškimi, je predvsem drugačno." Na zadnjem mešanem kempu Red Bull Project Air ( zgodil se je februarja letos ), so trenerji vprašali surferje kaj imajo rajši: ženski, moški ali mešani kemp. Anketa je razdelila odgovore na pol. Oba kempa sta efektivna in imata svoje prednosti. Majhna skupina kempa je bila enkratna posebnost: le štiri ženske so bile povabljene in so lahko uživale v intezivnih dnevih priprav. “Če imaš tako perfektne trenerje kot so Dan Ross, Shane Beschen in Andy Walshe vedno pri roki, je skoraj neverjetno” je povedala Sofia.

Mlada Nadja de Col je tudi pohvalila prednosti te izkušnje. “Tudi če ti je pred kempom bilo jasno, kdo so trenerji, šele tukaj vidiš kako obvladajo surfanje. Natančno in hitro ti pomagajo popraviti napake. Spremljajo vsak tvoj korak, povejo ti da premakneš nogo naprej za pet centimetrov in že delaš manever, ki ga prej nisi niti sanjala."

Glavna ideja tako majhnega kempa je v tem da se trenerji lahko koncentrirajo na potrebe posamezne surferke in ustvarijo program, ki bo pomagal vsaki posameznici. “Velike skupine ne omogočajo tako sproščenega vzdušja.” je razložil Dan Ross, trener Red Bull Surfing ekipe. Individualna analiza za vsako surferko je bila glavna tema skozi celoten kemp. Ko so surferke trenirale v morju, so trenerji snemali vsak gib, ki so ga naredile, tako da so po končanem sessionu lahko pogledale posnetke, videle kaj delajo narobe in takoj poskusile popraviti. Ta metoda treniranja, znana kot takojšnja video analiza, je bila dopolnjena z dodatno video analizo ko so prispele nazaj v Red Bull hišico na plaži Señoritas. “Vsak surfer je drugačen in mora delati na različnih nivojih,” je povedal Walshe. “Trening, ki smo ga planirali za Sofío je drugačen od treninga za Sally, Mayo ali pa Nadjo.”

Prehrana surferjev je bila naslednja pomembna točka diskusije med kempom. Surferji porabijo dosti energije ko so v morju in je zelo pomembno da se seznanijo kaj lahko pijejo in jejo da povrnejo to energijo. Riba je ponavadi ena od glavnih jedi in izvirov proteinov za surferje.

“Glede na to da smo večino svojega časa ob morju in v njem, je logično da ga vključimo v prehrano” je povedal Ross. Ženske so se naučile tudi novega načina priprave rib. Priznani kuhar Christian Bravo je prispel v Red Bullovo hišico na plaži ter jim dal par napotkov.

Kemp ni bil organiziran samo zato da izboljšajo formo. Namenjen je bil tudi zabavi. Sofía, Sally in Nadja so se naučile nekaj o zgodovini Peruja. En popoldan so zamenjale svoje surfboarde za “caballitos de totora” (tradicionalne čolne narejene iz trske, ki jih lokalni ribiči še vedno uporabljajo). Poskusile so ujeti valove prav tako kot starodavni Perujci. Po nekaj začetniških težavah, jim je uspelo obvladati čolne. “Bilo je zelo zabavno” nam je povedala Sofia. “Zelo težko je vstati in manevrirati, ker so težki in nimajo finov”

Treningi so prikazali najbolj sodobne tehnike v surfanju na valovih. V petih dneh so se lahko naučile specifičnih treningov za manevre v zraku ( uporabljali so trampuline in skateboarde za simulacijo akcije v morju). Ženske so lahko nadgradile svoje tehnike pedlanja, izbire valov ter izboljšanja prehrane. Poskusno tekmovanje, ki je simuliralo heate in runde WCT turneje je bilo veliko finale kempa.

“Teden treniranja in druženja je pomagal vsem nam. Imeli smo ideje o tem kaj bi izboljšale, tako da smo delale na tem”, je povedala Maya. “Zdaj moramo samo počakati in videti, kaj smo zmožne narediti iz sebe.”

Štiri najboljše surferke so se dobile na “Red Bull Surfing Girls Only” kempu z razlogom da pokažejo dvomljivcem da so tudi ženske zmožne visoko zmogljivega surfanja, prav tako kot moški. Svetovni mediji, ki pokrivajo surfanje, pravijo da je trenutna generacija surferk, tista ki bo zrušila mejo med spoloma. Glavna ideja tako majhnega kempa je v tem da se trenerji lahko koncentrirajo na potrebe posamezne surferke in ustvarijo program, ki bo pomagal vsaki posameznici. “Velike skupine ne omogočajo tako sproščenega vzdušja.” je razložil Dan Ross, trener Red Bull Surfing ekipe. Individualne analize za vsako surferko je bila glavna tema skozi celoten kemp.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply