Musica Surfica

Festival Maribor 2009

Vsake toliko časa se v Sloveniji srečamo s surfanjem kje, kjer tega nikoli nebi pričakovali. Recimo na festivalu klasične glasbe – Festival Maribor 2009. Umetniški vodja festivala Richard Tognetti je vsaj v Evropi poznan kot eden najboljših violinistov na svetu, v rodni Avstraliji pa velja tudi za enega najboljših surferjev. In tako prvo kot drugo bo pustilo posledice tudi v programu festivala.

Richard je lani na King’s Islandu posnel projekt, ki se mu reče Musica Surfica. Musica Surfica je film, ki združuje klasično glasbo in surfanje nekaterih najboljši surferjev sveta. Surfanje v filmu je v celoti posvečeno ponovnemu odkrivanju starodavne umetnosti surfanja brez smernikov. Včasih smernikov pač niso poznali. Danes nekateri odkrivajo, da to ni nujno slaba stvar.

Mariborska Musica Surfica nastaja kot nadaljevanje filma in je mišljena kot diaprojekcija fotografij in filmov dveh velikih imen na področju surf fotografije in kinematografije (Jon Frank in Jack McCoy) in glasbe, ki se izvaja v živo in sinhrono s projekcijo. Surferji za projektom – Richard Tognetti, Derek Hynd in Jon Frank so za festival napisali tudi spremno besedo in zataknilo se je pri prevodu nekaterih surferskih izrazov v slovenščino. Ja, saj se vedno :)! Tako je prišlo do tega, da smo naleteli na surfanje tam, kjer tega nebi pričakovali.

Sobota, 5. september 2009
Velika dvorana Narodni dom ob 17:00
DIVJE VODE – FILMI O SURFANJU

Sobota, 5. September 2009
Koncert št. 6
Dvorana Union ob 19:30
MARIBORSKA MUSICA SURFICA: Glasbena plima

Vsake toliko časa se v Sloveniji srečamo s surfanjem kje, kjer tega nikoli nebi pričakovali. Recimo na festivalu klasične glasbe – Festival Maribor 2009.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply