Mastnak zlat, Mihič in Ravnjak srebrna na MSP v Valmalencu

Za Slovenijo je bila pretekla sezona deskanja na snegu več kot uspešna. Poleg vrhunskih rezultatov Roka Marguča, ki je poleg dveh medalj s svetovnega prvenstva v La Molini, nanizal še kar nekaj lepih rezultatov, zmage Marka Grilca na tekmi svetovnega pokala v Londonu, ter še nekaj visokih uvrstitev na tekmah najvišjega ranga, so deskarsko sezono več kot odlično zaključili tudi mladinci. V preteklem tednu je v Italijanskem Valmalencu potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Med mnogimi tekmovalci, ki so se pomerili v petih disciplinah, so nastopili tudi naši mladi upi in pobrali kar nekaj naslovov.

Vrhunec slovenskih uvrstitev je vsekakor dosegel Tim Mastnak, ki je postal mladinski svetovni prvak v paralelnem veleslalomu. Kvalifikacijske vožnje je Tim zaključil na tretjem mestu, nato pa v izločilnih bojih premagal vse konkurente in zmagal. Tim kaže odlične nastope čez celotno sezono, na Univerzijadi v Turčiji je osvojil 4. mesto, na evropskem pokalu na Rogli je bil 3., rezultat kariere pa je osvojil v Valmalencu, kjer je dan kasneje v paralelnem slalomu zasedel še odlično 4. mesto.

Deskarski kros je prav tako postregel z odlično slovensko uvrstitvijo. Matija Mihič je kot edini slovenski predstavnik Sloveniji priboril srebrno odličje. Po 9. uvrstitvi iz kvalifikacij dan prej je z malce sreče v finalnem nastopu osvojil srebro.

Iva Polanec v letošnji sezoni ni povsem uspela doseči pričakovanih rezultatov. Po poškodbi v Turčiji ji ni uspelo doseči forme, ki jo je kazala na treningih v začetku decembra in njene letošnje uvrstitve ne dosegajo načrtovanih ciljev.  Tekmovanje v Valmalencu je v paralelnem veleslalomu končala na 26. mestu, paralelni slalom pa je po napaki na startu končala na 19. mestu, v prvi vožnji kvalifikacij je imela 12. čas.

Slovenska mladinska reprezentanca v prostem slogu deskanja na snegu je razdeljena na dve ekipi.

Prva, pod vodstvom Luke Gartnerja opravlja treninge v disciplinah snežni žleb in slope style. Sestavljajo jo Filip Kavčič (1994), Jan Kralj (1995), Tim-Kevin Ravnjak (1996), Bart Vičič (1996), Max Kralj Kos (1997), Tit Štante (1998). V pripravljalnem obdobju je s fanti večji del treningov oziroma priprav opravila tudi Cilka Sadar, ki je bila do letos stalna članica te ekipe. Tim Kevin Ravnjak je v Slope style-u Sloveniji priboril srebrno medaljo.
 
Luka Gartner
o nastopih naših tekmovalcev v snežnem žlebu:

Filip Kavčič je opravil izjemen kvalifikacijski nastop in se uvrstil neposredno v finale (z oceno 24,6 točke je bil po kvalifikacijah 6. uvrščeni in 1. v svoji skupini). Na treningu za finale je vozil izjemno. Njegove amplitude trikov in natančna izvedba so nakazovali preboj med najboljših 8 uvrščenih tekmovalcev, kar bi bil za 17 letnega tekmovalca in za celotno ekipo izjemen uspeh. Žal pa v finalu ni šlo po pričakovanjih. V prvi vožnji finala je bil nenatančen na drugem skoku, zato ni mogel nadaljevati s svojo sestavo. V drugi finalni vožnji pa je prehitro začel z rotacijo na prvem skoku in zaradi tega grdo padel. Zaradi bolečin v hrbtu so ga odpeljali v bolnišnico, ampak na srečo ni utrpel večje poškodbe. Končal je na 16. mestu.

Jan Kralj je član ekipe za snežni žleb šele drugo sezono in kaže iz treninga v trening izjemen napredek. V polfinale se je uvrstil s "kančkom športne sreče", saj je delil 6. mesto (v svoji skupini) z nemškim tekmovalcem, zato je bilo v polfinalu 17 tekmovalcev. Z dobro vožnjo v polfinalu je na koncu končal na zelo dobrem 20. mestu.

Max Kralj Kos je zelo lepo in tekoče odpeljal svojo sestavo. Najmlajši član ekipe je s tem izpolnil moja pričakovanja glede nastopa na svetovnem mladinskem prvenstvu, saj rezultatska uspešnost ni bila cilj za mladega tekmovalca. Dosegel je 47. mesto.

Bart Vičič

Bart je solidno odpeljal tekmovanje po svojih zmožnostih. Od tekmovalca nismo imeli večjih pričakovanj in je na svetovnem mladinskem prvenstvu nastopil predvsem zaradi pridobivanja izkušenj na tekmovanjih.

Tim-Kevin Ravnjak
Tim-Kevin je imel v kvalifikacijah veliko smolo, saj je na treningu prikazal nekaj izjemnih voženj, ki bi mu zagotovo prinesle uvrstitev v finale.

Luka Gartner o nastopih naših tekmovalcev v Slope style-u:

Tim-Kevin Ravnjak se uvrstil na 2. mesto, kar je vrhunski dosežek za 14 letnega tekmovalca, ki bo v mladinski konkurenci nastopal še 5 let. Tako v kvalifikacijah kot tudi v finalu se mu prvi nastop ni posrečil, v drugem nastopu pa je pokazal izjemno natančnost in popolno izvedbo vseh trikov.

Jan Kralj je tekmovanje končal na 53. mestu, kar je posledica manjših napak, ki jih je napravil v obeh kvalifikacijskih nastopih. Pa vendar sem z njegovim nastopom zadovoljen, saj smo v tej sezoni največjo pozornost namenjali treningu v snežnem žlebu. Tekmovalec na treningih kaže velik napredek in bo v mladinski konkurenci nastopal še 4 leta, zato je bila to zanj dobra izkušnja in velika motivacija za nadaljnje delo.

Filip Kavčič zaradi poškodbe hrbta na tekmovanju žal ni mogel nastopiti.

Drugo ekipo, ki jo vodi Iztok Šumatić in trenira big air in slope style pa sestavljajo Aljoša Krivec (1992), Jernej Pucko (1993), Peter Podlogar (1994), Sara Domajnko (1994), Tjaša Gašperlin (1996), Taja Korpar (1994), Vesna Kajzer (1993) in Tim Korpar, ki je bil edini tekmovalec iz te ekipe, ki se ni udeležil tekme na svetovnem mladinskem prvenstvu, saj se na kvalifikacijah ni uvrstil med izbrano vrsto za nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Iztok Šumatić o nastopih naših tekmovalcev v Slope style-u.

Aljoša Krivec je bil drugi Slovenec, ki se je poleg Tima Kevina uvrstil v finale z izjemno predstavo trikov, med katerimi sta blestela tudi obrata za 900 in 1080 stopinj. V finalu v prvi vožnji sicer ni najbolje prišel do konca, v drugi vožnji pa je imel malce smole, saj bi sicer z brezhibno opravljenimi skoki lahko posegel tudi po stopničkah. V vsakem primeru je 10. mesto izmed 69 tekmovalcev, kjer je bila konkurenca neverjetno močna velik uspeh.

Sara Domajnko je edino dekle, ki je v svojem repertoarju prikazala obrate za 360 in 180 stopinj ter pristala na solidnem 18. mestu. Sicer je poskušala povezati svoje skoke na večjih skakalnicah, vendar ji zaradi težkega terena to ni uspelo. Je pa s svojo predstavo pokazala, da je le vprašanje časa, kdaj se ji bo odprlo in bo začela z obrati na velikih skakalnicah resno konkurirati puncam, ki so na vrhu.

Vesna Kajzer
je edino dekle, ki je skakala na prvi veliki skakalnici in nadaljevala na manjših. Imela je nekaj manjših napak, sicer bi lahko pristala tudi višje kot na 22. mestu.

Taja Korpar je prišla na tekmovanje po nekaj tedenski odsotnosti, zaradi poškodbe hrbta, zato je njena predstava temeljila zgolj na osnovnih trikih in je prišla na mladinsko prvenstvo nabirati pomembne izkušnje glede nastopanja na velikih tekmovanjih. Zasedla je 22. mesto.

Tjaša Gašperlin je odpeljala svoji vožnji po svojih najboljših možnostih. Tudi zanjo je predstavljala ta tekma predvsem nabiranje pomembnih izkušenj. Zaključila je na 23. mestu.

Peter Podlogar
je to sezono treniral v okvirih svojega kluba in je na nekaj tekmah evropskega pokala pokazal, da sodi v izbrane vrste. Na mladinskem prvenstvu je brezhibno izpeljal svojo prvo vožnjo, medtem ko je v drugi vožnji tvegal s težjimi triki, kar bi ga posledično zavihtelo na višja mesta, vendar mu žal ni uspelo. Vsekakor pa je Peter nakazal, da je pred njim še svetla prihodnost, saj ima vse lastnosti vrhunskega tekmovalca, ki jih lahko izpili s kvalitetnimi treningi. Na koncu sezone je zasedel 35. mesto.

Jernej Pucko
je tempiral svojo formo in naravnost eksplodiral v kvalifikacijah. Svoje trike je izpeljal do popolnosti, vendar je bila raven tekmovanja tako visoka, da sta Peter in kot tudi Jernej kljub izjemni predstavi, pristala na omenjenih mestih. Končal je na 40. mestu.

V Valmalencu so razglasili tudi skupne zmagovalce evropskih pokalov, kjer je 1. mesto skupno v Big Airu dosegel Peter Podlogar in si s tem zagotovil mesto za nastope v tekmah svetovnega pokala v Big airu v naslednji sezoni. 2. mesto skupno v Big airu si je prislužila Vesna Kajzer, 3. mesto skupno v Slope style-u pa je pripadlo Sari Domajnko. Za mlade tekmovalce se uspešna deskarska sezona počasi zaključuje, na sporedu so le še tekme v prostem slogu deskanja na snegu, ki ne potekajo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze, ekipe pa bodo nato  nadaljevale s svoji športnimi obveznostmi oz.  pripravami na prihodnjo sezono.

Za Slovenijo je bila pretekla sezona deskanja na snegu več kot uspešna. Poleg vrhunskih rezultatov Roka Marguča, ki je poleg dveh medalj s svetovnega prvenstva v La Molini, nanizal še kar nekaj lepih rezultatov, zmage Marka Grilca na tekmi svetovnega pokala v Londonu, ter še nekaj visokih uvrstitev na tekmah najvišjega ranga, so deskarsko sezono več kot odlično zaključili tudi mladinci. V preteklem tednu je v Italijanskem Valmalencu potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Med mnogimi tekmovalci, ki so se pomerili v petih disciplinah, so nastopili tudi naši mladi upi in pobrali kar nekaj naslovov.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply