Massive attack

Ustanovni člani zasedbe Massive Attack Robert Del Naja – 3D, Grant Marshall – Daddy G in Andrew Vowles – Mushroom so se spoznali v sredini osemdesetih, ko so skupaj nastopali v priljubljenem sound systemu »The Wild Bunch«. Že zelo kmalu po ustanovitvi nove skupine pa se jim je pogosto pridružil tudi takratni sostanovalec Roberta Del Naja – Tricky. Njihova svojevrstna fuzija jazza, hip hopa, rocka, soula in še marsičesa je dobila ime trip-hop in Massive Attack slovijo kot začetniki tega glasbenega žanra.

Leta 1991 so Massive Attack pri založbi Virgin Records izdali svoj prvi album Blue Lines, na katerem so predstavili svoje prva velika hita ˝Unfinished Sympathy˝ in ˝Safe From Harm˝. Odpela ju je pevka in avtorica Shara Nelson, ki je dve leti kasneje zaslovela z ˝Down That Road˝, na albumu pa je med drugimi gostoval tudi slavni roots reggae pevec Horace Andy. Album Blue Lines, ki ga je produciral Cameron McVey, je bil zelo dobro sprejet in je kmalu postal eden najvplivnejših britanskih albumov devetdesetih let.

Leta 1994 je izšel album z še globljim in razkošnejšim zvokom »Protection«, na katerem so gostovali Tracey Thorn, Horace Andy in Nicolette, angleška pevka nigerijskega porekla, z izjemno čutnim glasom. Ta chill out plošča predstavlja zadnje sodelovanje Trickyja z zasedbo Massive Attack, saj se je zatem podal na pot solo kariere. Nekaj delov besedila hip hop/rap pesmi ˝Karmacoma˝, ki sta jo izvajala Tricky in 3D se je kasneje znašlo na Trickyjevem singlu ˝Overcome˝, ki smo ga lahko slišali tudi v filmu »Strange Days«. Pesmi ˝Protection˝ in ˝Better Things˝ je odpela Tracey Thorn, sicer znana kot polovica dueta Everything But The Girl.

Tretji studijski album skupine Massive Attack Mezzanine, je bil izdan leta 1998. Glasba s tega albuma nam prinaša nekoliko bolj mračen in napet zvok kot na prejšnjih albumih, ki vsekakor zvenita živahneje. Na albumu se kot gostja pojavi Sarah Jane, vokal za nepozabno ˝Angel˝ je ponovno posodil Horace Andy, pesmi ˝Teardrop˝, ˝Black Milk˝ in ˝Group Four˝ pa je odpela Elizabeth Fraser iz škotskega pop rock banda Cocteau Twins, katerega glasbeni stil so opisovali kot dream pop.

»Mezzanine« je kljub svoji mračnosti ali pa morda prav zaradi nje postal doslej najuspešneje prodajani album skupine Massive Attack. Novembra leta 1998 jim je videospot za pesem ˝Teardrop˝ prinesel nagrado Best Video na izboru MTV Europe Awards. Leta 1999 je bil album nominiran za pet nagrad Brit Awards. Leta 2000 je pristal na 15. mestu na lestvici 100 najboljših britanskih albumov vseh časov, leta 2003 pa se je uvrstil med 500 najboljših albumov vseh časov po izboru revije Rolling Stone.

Spremenjeni zvok skupine pa ni prepričal Andrewa Vowlesa, ki je zaradi kreativnih nesoglasij kmalu po izidu plošče zapustil skupino. Na njegovo mesto je prišel Neil Davidge, ki je že pred tem sodeloval z Del Najo pri pripravi materiala za Mezzanine. Izdaja tega albuma je spremenila tudi žive nastope skupine, saj so začeli na njih vključevati tudi v živo igrane inštrumente. Poleg običajnih številnih gostujočih vokalov je trio na nastopih pogosto vključeval kitarista, basista, bobnarja in klaviaturista, poleg njih pa tudi vizualne mojstrovine skupine United Visual Artists.

Leto 2003 je prineslo že četrti uspešni studijski album z naslovom »100th Window«, kjer ne moremo zgrešiti azijskih vplivov. Slišimo lahko toplejše elektronske ritme, zaznamovane z globokimi dub reggae primesmi. Od ustanovnih članov skupine je album ustvarjal samo Robert Del Naja, saj si je Daddy G vzel čas za vzgojo svoje hčerke. Pesmi sta napisala in producirala Del Naja in Neil Davidge, na albumu pa so gostovali Horace Andy, Sinéad O’Connor in Damon Albarn, ki je zaslovel kot pevec in klaviaturist skupine Blur.

Leta 2004 je skupina, ki so jo v tem obdobju sestavljali Del Naja, Davidge in programer Alex Swift, izdala instrumentalni soundtrack »Danny the Dog«, ki so ga pripravili za film Luca Bessona. Leta 2005 je sledila še glasba za film »Bullet Boy«. Istega leta so za naslovno pesem serije »Dr. House« uporabili del pesmi ˝Teardrop˝, isto pesem pa so uporabili tudi v uspešni seriji »Prison Break«.

Leto 2006 nam je končno prineslo tudi kompilacijo največjih uspešnic, enostavno naslovljeno Collected. Na njej lahko najdemo hite iz vseh navedenih albumov, poleg njih pa še nekaj singlov za sladokusce ter dve novi stvaritvi – ˝Live with Me˝ in ˝False Flags˝. Na vključenem DVD-ju pa lahko nenazadnje najdemo tudi vse videospote skupine.

Trenutno Del Naja in Daddy G s sodelavci in gosti pripravljata nov studijski album z delovnim naslovom »Weather Underground«. Brez dvoma bo tudi ta – kot vsi Massive Attack albumi doslej – odprl nova glasbena obzorja.

PR – Bojan Rojko

Ustanovni člani zasedbe Massive Attack Robert Del Naja – 3D, Grant Marshall – Daddy G in Andrew Vowles – Mushroom so se spoznali v sredini osemdesetih, ko so skupaj nastopali v priljubljenem sound systemu »The Wild Bunch«. Že zelo kmalu po ustanovitvi nove skupine pa se jim je pogosto pridružil tudi takratni sostanovalec Roberta Del Naja – Tricky. Njihova svojevrstna fuzija jazza, hip hopa, rocka, soula in še marsičesa je dobila ime trip-hop in Massive Attack slovijo kot začetniki tega glasbenega žanra.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply