Maj – mesec kolesarjenja

V mesecu maju 2010 bo razstavo »Sanje na kolesih«, ki bo v Mestni hiši, spremljalo mnogo prireditev namenjenih kolesarjem. Iz začetne pobude danskega veleposlaništva za spremljevalne dogodke ob razstavi »Sanje na kolesih« se je s sodelovanjem številnih partnerjev na pobudo skupine CIVITAS ELAN razvila vrsta prireditev, ki smo jo poimenovali »Maj 2010 – mesec kolesarjenja«.
 
Razstava Sanje na kolesih

Dansko veleposlaništvo in Mestna občina Ljubljana bosta to kolesarsko obdobje odprla z razstavo »Sanje na kolesih – danska kultura kolesarjenja za trajnostno mesto«, ki bo od 3. do 10. maja na ogled atriju v ljubljanske Mestne hiše. Z razstavo, katere uradna otvoritev bo 3. maja ob 16.30, želimo predstaviti urbano kolesarjenje kot dobro in trajnostno rešitev za osebni prevoz, kar potrjujejo mnogi primeri dobrih praks z Danske.

Razstava bo prikazala različne vrste koles, od t. i. funkcionalnih koles do nenavadnih in modernih koles, popestrila pa jo bo še raznovrstna zbirka fotografij in plakatov. S tem bomo osvetlili dansko kolesarsko tradicijo, dizajn koles in prostorsko planiranje v urbanih okoljih, predvsem pa bo to izraz prizadevanj za izboljšanje kakovosti bivanja v mestih. Z osredotočanjem na kolo kot dansko kulturno ikono izpostavljamo, da je mesta možno preuredili v okolju prijazna in ustvarili zanimiv prostor za druženje.

Mnoga mesta se lahko o tem, kako kolesarjenje umestiti v prometni sistem kot obliko prevoza, ki je »enakopravna« drugim, učijo od danskih. Tam je namreč takšna mreža že vzpostavljena, deloma zaradi izobraževanja, visokih cen avtomobilov in dobro razvite, kolesarjem prijazne infrastrukture. Dansko veleposlaništvo upa, da bo razstava pomagala osvetliti množico prednosti kolesarjenja, ki prekašajo tiste, povezane z uporabo osebnega vozila. Vožnja s kolesom je veliko bolj prikladna od vožnje z avtomobilom, v mestnih središčih je izjemno časovno učinkovita rešitev, je tudi okolju prijazna, ob vsem tem pa kolesarji z rednim gibanjem sproti skrbijo tudi za svoje zdravje. Zakaj torej ne bi skočili na kolo naslednjič, ko boste morali po opravkih v Ljubljani?

Danska mestna kolesa – nagrade za kolesarjenje na delo v trojkah

Tako kot razstava bodo tudi druge prireditve v mesecu kolesarjenja opozarjale na pozitivne učinke takšnega načina prevoza. Skupina podnebnih zagovornikov je v okviru projekta Evropa pred izzivom pod okriljem organizacij British Council v Ljubljani in Umanotera pripravila projekt »V troje – s kolesom na delo«, katerega namen je zaposlene spodbuditi, da bi namesto avtomobila za prevoz na delo uporabljali kolo in tako zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida.

Akcija se bo začela v ponedeljek, 3. maja, in bo trajala do četrtka, 27. maja. Tekmovanju se lahko pridružijo »trojke« iz katerega koli podjetja ali organizacije – po trije sodelavci kot ena ekipa, ki bodo za pot na delo meseca maja kolesarili. Za vsak prekolesarjen dan na delo v maju se bo beležilo točke za vsakega člana ekipe posebej in najboljši bodo ob koncu nagrajeni. Ob zaključku bodo podnebni zagovorniki sporočili še, koliko emisij CO2 so tekmovalci prihranili s svojim enomesečnim kolesarjenjem na delo. Več o tem lahko preberete na spletnem mestu www.vtroje.si, kjer lahko svojo kolesarsko trojko tudi prijavite.

Zabavno oblikovanje čelad za najmlajše in »kolesarski zajtrk«

Prvi majski ponedeljek bo poleg omenjenega obogaten z ustvarjalno delavnico za otroke »Oblikuj svojo čelado«, ki jo bosta izvedla Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter združenje staršev in otrok Sezam. Otroci bodo pod njihovim mentorstvom poslikavali čelade in pripravili razstavo pripomočkov za večjo varnost kolesarjev, in sicer med 15.30 in 19. uro pred Mestno hišo. Prav tam bo tudi svetovalnica »Zdravje na kolesu«, ki bo potekala pod taktirko CINDI Slovenija. Po otvoritvi razstave »Sanje na kolesih« isti dan se bodo lahko udeleženci ob 17.30 izpred Mestne hiše odpravili še na enourni kolesarski izlet »Skozi barok nazaj k mostiščarjem in naprej k novim mestnim projektom«. Organizacija CINDI Slovenija bo dejavna tudi v ponedeljek, 10. maja, ob svetovnem dnevu gibanja, ko bo vodila brezplačno preizkušnjo telesne pripravljenosti v obliki hoje na dva kilometra, naslovljeno »Ste dovolj ‘fit’ za kolesarjenje?«.

V sredo, 12. maja, bo Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) v sodelovanju z Urbanističnim inštitutom RS (UIRS) pripravilo dogodek pod naslovom »Uporabljam kolo, ne avtomobila«, s katerim želi ministrstvo nadaljevati svoje dejavnosti v smeri promocije uporabe kolesa kot avtomobilu alternativnega prevoznega sredstva na delo. Dogodek se bo pričel ob 9. uri na dvorišču ministrstva, kjer bodo postregli »kolesarski zajtrk«, na katerega bodo povabili uslužbence, ki bodo na delo prikolesarili. V sklopu dogodka bo UIRS poskrbel za organizacijo brezplačnega servisa koles za manjša popravila, slednje pa bo na voljo tudi v soboto 15., 22. in 29. maja, in sicer od 9.00 do 11.30 na začetku Cankarjeve ceste.

Ministrstvo je za svoje uslužbence kupilo dve kolesi, ki jih bo ta dan minister Samuel Žbogar predal uslužbencem in bosta namenjeni zaposlenim za opravljanje krajših poti po Ljubljani. Veleposlanica Danske Anita Hugau bo ob tej priložnosti ministrstvu podarila dve dodatni kolesi z razstave »Sanje na kolesih«, predstavnik UIRS dr. Aljaž Plevnik pa bo v okviru trajnostnega mobilnostnega načrta, ki ga inštitut izvaja za MZZ, spregovoril o preureditvi parkirišč za kolesa ter o ureditvi tuša in garderob v objektu ministrstva.

Kavarna na Bregu z razstavo nevsakdanjih koles
V petek, 21. maja, bo med 9. in 12. uro v Mestni hiši v sklopu zaporedja osmih predavanj »CIVITAS ELAN odprta akademija« potekala delavnica »Kolesarski pogled z Danske na Špico in njeno okolico«, ki jo bosta vodila Troels Andersen z Danskega kolesarskega veleposlaništva in Brian Hansen iz Mestne občine Kopenhagen. Precej pestro bo tudi teden pozneje, 27. maja, ko se bo odvijala »Promenada na Bregu«. Od 16. do 20. ure bo razstava električnih, zložljivih in drugih zanimivih koles ter kolesarskih pripomočkov pod sloganom »KOLO=’KOOL’«, ponovili pa bomo ustvarjalno delavnico za otroke »Oblikuj svojo čelado«. Po 18. uri bo tam odprta t. i. Kavarna na Bregu s podnaslovom »Bolj kulturni, bolj varni v prometu«, ki bo omogočala druženje z ljubljanskim županom in tujimi veleposlaniki v Sloveniji na temo varnega kolesarjenja.

Mesec kolesarjenja se bo zaključil 3. junija, vendar pa se s tem ne bo končala kampanja za promocijo kolesarjenja. Tisti četrtek bo ob 17. uri v Mestni hiši potekala sklepna prireditev s spodbudnim naslovom »Kolesarimo vse leto« in podelitev nagrad Veleposlaništva kraljevine Danske zmagovalnim trojkam projekta »V troje – s kolesom na delo«. Takrat bo tudi priložnost, da predstavimo prihodnje korake vseh sodelujočih, tako s strani civilne družbe kot oblikovalcev politik na področju ozaveščanja o kolesarjenju, ki je ena od bolj priljubljenih oblik trajnostne mobilnosti.

V mesecu maju 2010 bo razstavo »Sanje na kolesih«, ki bo v Mestni hiši, spremljalo mnogo prireditev namenjenih kolesarjem. Iz začetne pobude danskega veleposlaništva za spremljevalne dogodke ob razstavi »Sanje na kolesih« se je s sodelovanjem številnih partnerjev na pobudo skupine CIVITAS ELAN razvila vrsta prireditev, ki smo jo poimenovali »Maj 2010 – mesec kolesarjenja«.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply