Leteča formula ena prvič v New Yorku!

Svetovna serija Red Bull Air Race se je letos prvič ustavila tudi nad reko Hudson in s peto dirko sezone na njene bregove privabila 75.000 gledalcev.

Eden najmočnejših letalcev v konkurenci, Avstrijec Hannes Arch, ki je zmagal na zadnjih treh dirkah serije, je tokrat v samem finalu naredil napako, z letalom zadel stožec in zmago prepustil Angležu Paulu Bonhommu. Slednji je sicer ves tekmovalni dan izboljševal svoje čase in dosegel tudi najhitrejši rezultat dneva. Za 13 zračnih vratc na 5.5 km dolgi progi, ki je bila postavljena v neposredni bližini Kipa svobode, je porabil minuto, deset sekund in stotinko. Arch je v finalu zaradi napake dobil 6 kazenskih sekund pribitka in na koncu zmago zgrešil za 5,34 sekunde, predse pa spustil še Neigla Lamba in Kirbyja Chamblissa. Ena sama napaka ga ja torej stala ponovne zmage in ga potisnila na 4 mesto.

Za veterana Bonhomma, ki je v karavani Air Racea že od samega začetka, od leta 2003, so to že 12 stopničke in letos druga zmaga. Prvič je najvišje stal že na uvodni dirki v Abu Dhabiju, trenutno pa spet vodi v skupnem seštevku pred Archom,  Lambom in Chamblissom.

Red Bull Air Race je svetovna serija hitrostnih tekmovanj z vrhunskimi lahkimi letali. Na njej trenutno tekmuje 15 pilotov, ki so uspeli pridobiti zahtevne licence za to atraktivno a hkrati nevarno disciplino, ki zahteva hitrost, veliko natančnost in brezpogojno obvladovanje letala. Piloti, med katerimi je celo bivši pilot komercialnih letal Boeing 747, tekmujejo na progah označenih s posebnimi, velikimi napihljivimi stožci, dosegajo hitrosti do 370km/h ob zavojih pa na pilote pritiskajo sile tudi do 12G. Disciplina se je razvila na podlagi zamisli madžarskega pilota Petra Besenyeia in leta 2003 so pripravili prvo tekmovanje te vrste. Sprva se je tekmovanj držal sloves zahtevnih akrobatskih preizkušenj, vendar so kasneje množico zahtevanih akrobatskih likov umaknili iz tekmovalnih pravil in tekmovanje podredili hitrosti. Piloti, ki želijo nastopati na teh dirkah morajo opraviti posebne preizkuse in pridobiti licenco. Med tistimi, ki se za slednjo že nekaj časa trudijo je tudi Slovenec Peter Podlunšek, po naših podatkih pa se zna zgoditi, da mu to za naslednjo sezono zračnih dirk tudi uspe.

Naslednja tekma serije bo 7. in 8. avgusta v nemškem Lausitzu.

Svetovna serija Red Bull Air Race se je letos prvič ustavila tudi nad reko Hudson in s peto dirko sezone na njene bregove privabila 75.000 gledalcev. Eden najmočnejših letalcev v konkurenci, Avstrijec Hannes Arch, ki je zmagal na zadnjih treh dirkah serije, je tokrat v samem finalu naredil napako, z letalom zadel stožec in zmago prepustil Angležu Paulu Bonhommu. Slednji je sicer ves tekmovalni dan izboljševal svoje čase in dosegel tudi najhitrejši rezultat dneva. Za 13 zračnih vratc na 5.5 km dolgi progi, ki je bila postavljena v neposredni bližini Kipa svobode, je porabil minuto, deset sekund in stotinko.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply