Laibach na 9. festivalu “Ptuj Odprto mesto”

V sklopu 9. festivala Ptuj Odprto mesto se bo zgodil največji spektakel poletja 2010 na Ptuju. Skupina Laibach bo v soboto, 28. avgusta prišla prvič v najstarejše mesto na Slovenskem. Poleg pestrega spremljevalnega dogajanja se bodo predstavili tudi Last-Day-Here, Dweal, Vibesonic Jam, Warfield, CheeCha, Mc Piece & The Boonker in Brainstorming.

Med 25. in 30. avgustom je staro mestno jedra Ptuja ponovno zaživelo. Že deveto leto zapored festival Ptuj Odprto mesto zabava in širil obzorja obiskovalcem Ptuja. Na ptujskih ulicah bodo odmevali severnoafriški in mediteranski ritmi belgijske bobnarske zasedbe Lokomotiv, obiskovalce Ptuja pa bodo navduševale gledališke skupine iz različnih držav (litvanski teater Arlekin, skupina Tanzelarija, čarobno gledališče Saltimbanko in monokomedija Prava baba).

V času festivala boste lahko obiskali multimedijski avtobus z družbeno koristnimi vsebinami s področja vseživljenjskega učenja, izvedeli boste lahko več o krepitev zavesti in zdravja (Vetrnica), v svet slepih in slabovidnih pa vas bo popeljal Marjan Pergar. Ob ribniku v Ljudskem vrtu boste lahko spoznali tudi jogo na prostem, otroci vrtca Ptuj pa bodo navdušili s projektom »S plesom in igro skozi šege in navade po Sloveniji«.

Vrhunec festivala bo glasbeno in vizualno doživetje na prireditvenem prostoru pred staro vojašnico na Vičavi. Od 16.00 dalje bodo atmosfero stopnjevale skupine Last-Day-Here, Dweal, Vibesonic Jam, Warfield, CheeCha, Mc Piece & The Boonker in Brainstorming. Vrhunec dogajanja bo nepozabni spektakel z zasedbo Laibach.

Angleški tisk jih je označil za najnevarnejšo skupino na svetu. Newyorški radio jih je na gostovanju po Ameriki pred leti najavil kot skupino, ki ukinja države in ustvarja nove. V Jugoslaviji so bili več let prepovedani z uradnim dekretom. V ZDA so jim v 80′ letih zaradi ideološke nevarnosti zavrnili vstop v državo. Kljub temu so po severnoameriškem kontinentu izpeljali že štiri večje turneje, evropskih pa niti ne štejejo več. Od ustanovitve leta 1980 do danes je skupina imela več kot 800 koncertov po celem svetu, prodala pa je več kot milijon svojih plošč.

Glasba skupine je bila kot inspiracija uporabljena v znamenitem eksperimentalnem filmskem hitu ‘Blair Witch Project’, člani zasedbe so nastopili v filmu ‘Full Metal Jacket’ slovitega režiserja Stanleyja Kubricka, njihovo glasbo pa je med drugim moč zaslediti tudi v hollywoodskem filmskem hitu ‘Spiderman I’ ter v popularni ameriški televizijski nanizanki ‘Alias’.

Leta 1984 je skupina soustanovila širšo, neformalno organizacijo in estetsko gibanje NSK (ki poleg Laibacha vključuje še slikarsko skupino Irwin, gledališko skupino Sester Scipiona Nasice ter Kozmokinetični kabinet Noordung, oblikovalski studio Novi kolektivizem, Oddelek za čisto in praktično filozofijo in različne podskupine). S svojimi skupnimi akcijami (Štafeta Mladosti, Krst pod Triglavom, ipd.) je združenje močno označilo osemdeseta in prvo polovico devetdesetih, tako v Sloveniji kot v bivši državi Jugoslaviji ter tudi drugje po svetu. Leta 2005 je pri ameriški založbi MIT (Massachusetts Institute of Technology), izšla knjiga o Laibachu in NSK – predelana doktorska disertacija angleškega avtorja A. Monroa, z naslovom “Interrogation Machine”.

Vstopnice lahko kupite v predprodaji po ceni 10€, na dan prireditve pa 15€.

Vrhunec festivala bo glasbeno in vizualno doživetje na prireditvenem prostoru pred staro vojašnico na Vičavi. Od 16.00 dalje bodo atmosfero stopnjevale skupine Last-Day-Here, Dweal, Vibesonic Jam, Warfield, CheeCha, Mc Piece & The Boonker in Brainstorming. Vrhunec dogajanja bo nepozabni spektakel z zasedbo Laibach. Angleški tisk jih je označil za najnevarnejšo skupino na svetu. Newyorški radio jih je na gostovanju po Ameriki pred leti najavil kot skupino, ki ukinja države in ustvarja nove. V Jugoslaviji so bili več let prepovedani z uradnim dekretom. V ZDA so jim v 80′ letih zaradi ideološke nevarnosti zavrnili vstop v državo. Kljub temu so po severnoameriškem kontinentu izpeljali že štiri večje turneje, evropskih pa niti ne štejejo več.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply