Laibach + Juno Reactor

ob 20.00, Kino Šiška, Ljubljana

Otvoritveni koncert Kina Šiške. Za anale glasbene ustvarjalnosti. Uvodni koncert skupne turneje avantgardnih industrialcev Laibach in metropolitanskih intermedijcev Juno Reactor. Tehnične in odrske zmogljivosti velike dvorane Katedrale bodo na koncu moči … in če bodo planeti v pravi konstelaciji, se bo na odru zgodila premierna združitev obeh skupin.

Prvo srečanje Laibach in Juno Reactor se je zgodilo 1994 na legendarni 429 Harrow Road v Londonu, kjer je do nedavnega imela svoje prostore založba Mute Records. Juno Reactor, ki so takrat snemali za Nova Mute, so sprejeli povabilo Laibacha in za njihov singl remiksali verzijo skladbe Final Countdown. Dve leti pozneje je Laibach na album Jesus Christ Superstars uvrstil svoj remake njihove skladbe God is God, ki so jo Juno Reactor v svoji originalni verziji objavili na plošči Bible of Dreams leta 1997.

Poti obeh skupin so se še večkrat bežno križale, pred kratkim pa je Laibach Bena Watkinsa, gonilno silo skupine Juno Reactor, povabil najprej kot producenta k sodelovanju pri eventualni studijski verziji projekta VOLKSWAGNER in potem še kot sodelavca pri ambicioznem filmskem projektu Iron Sky, ki ga pripravljajo ustvarjalci filma Star Wreck – najbolj popularnega internetnega filmskega projekta vseh časov – in ki so skupino Laibach izbrali kot glasbeno partituro novega filma. Iron Sky naj bil realiziran v začetku leta 2011.

Juno Reactor bodo poleg starejših skladb v Kinu Šiška predstavili tudi svojo zadnjo ploščo Gods and Monsters (Metropolis Records), na odru pa se jim bo, poleg tolkalcev iz Južne Afrike in pisane zvezdniške zasedbe z vseh koncev sveta, pridružil še japonski kitarist Sugizo (Yasuhiro Sugihara), sicer zvezdnik japonske superskupine S.K.I.N.

Laibach bo posebej za otvoritveni nastop v Kinu Šiška predstavil nove verzije nekaterih svojih starejših skladb iz prve polovice 80′, lahko pa se tudi zgodi, da se bosta skupini pri izvedbi nekaterih skladb – če bodo planeti v pravi konstelaciji – tudi združili.

Juno Reactor
Juno Reactor so glasbeni in vizualni projekt britanskega umetnika Bena Watkinsa, ki je v želji po odkrivanju novih izraznih možnosti takratne sodobne tehnologije začel plodno sodelovanje z različnimi ustvarjalci iz glasbe, filma in likovne umetnosti. Zasedba Juno Reactor pod tem imenom nastopa od 1990, ob zaključku preteklega stoletja pa so postali eden pomembnejših akterjev na razvijajoči se sceni elektronske godbe v smeri eksperimentalnega oziroma goa trance scene. Kasneje so vztrajno spreminjali svojo izraznost in naredil nekaj plodnih izletov k filmski glasbi, katere vrhunec vsekakor pomenita instrumentalni remiks pesmi Control pornodive Tracy Lords za soundtrack filma Mortal Kombat in skladanje za drugi in tretji del filmske trilogije Matrica.

Laibach
Edina prava slovenska mega glasbena skupina, formirana leta 1980 v rudarskih Trbovljah. Leta 1984 je skupina soustanovila širšo, neformalno organizacijo in estetsko gibanje NSK in s pridruženimi močno označila umetniško ustvarjanje osemdesetih in prvo polovico devetdesetih let prejšnjega stoletja, tako v Sloveniji kot v bivši državi Jugoslaviji, ter tudi drugje po svetu. Laibach so slovenski kulturni ambasadorji in ena najprepoznavnejših slovenskih blagovnih znamk. Nastopili so na več kot 700 koncertih po celem svetu, izdali več kot 20 velikih plošč ter svojo ploščo Opus Dei v publikaciji znane angleške založbe Universe pridali med 1001 najpomembnejši svetovni glasbeni album vseh časov.

Otvoritveni koncert Kina Šiške. Za anale glasbene ustvarjalnosti. Uvodni koncert skupne turneje avantgardnih industrialcev Laibach in metropolitanskih intermedijcev Juno Reactor. Tehnične in odrske zmogljivosti velike dvorane Katedrale bodo na koncu moči … in če bodo planeti v pravi konstelaciji, se bo na odru zgodila premierna združitev obeh skupin.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply