Koncert Blixe Bargelda in Alva Nota / ANBB

Ob 21.00, Kino Šiška

Ikona alternative osemdesetih Blixa Bargeld (pevec in vodja skupine Einstürzende Neubauten in kitarist skupine Nick Cave and the Bad Seeds) in eden od vodilnih producentov eksperimentalne elektronike ter audio-vizualni umetnik Alva Noto (Carsten Nicolai) v edinstvenem živem spoju abstraktne elektronike in konkretnega vokala, liričnega ambienta in hrupne ritmike, digitalne subtilnosti in organske surovosti.

Impulzivni živi nastop Blixe Bargelda in izdelane ritmične strukture in zvočne pokrajine Alva Nota se spajajo v presenetljiv in nepričakovan rezultat. Ko obdelujeta svoj lastni eksperimentalni material, okrepljen s spontanostjo Bargeldovega glasu ob živem nastopu, pa tudi ko na edinstven način reinterpretirata brezčasne pesmi mojstrov kot sta Bob Dylan in Harry Nilsson, svojemu občinstvu ponudita izvrstno in navdihujočo glasbeno mešanico.

»Kristalne formacije hrupa, stavki, besede, zlogi čistega zvoka so izolirani, dokler ne izgine normalni smisel in se lahko pojavijo nove, nepričakovane abstrakcije. […] Najbolj sugestivna in niansirana verzija pesmi »I Wish I Was a Mole in the Ground«, odkar jo je zapel Bob Dylan.« Sam Davies (revija The Wire, 12/09)

Alva Noto in Blixa Bargeld, dolgoletna prijatelja in vzajemna občudovalca ustvarjanja drug drugega, sta s tem skupnim projektom sta prvič nastopila septembra 2007, ko sta imela poseben nastop v studiih Recombinant Media Labs v San Franciscu. Od tedaj so sledili številni posnetki, pet skladb je letošnjo pomlad izdala založba Raster-Noton – ep z naslovom Ret Marut Handshake (r-n 120). V okviru evropske turneje ob izidu te plošče bosta obiskala tudi Kino Šiška!

Alva Noto
Vizualni umetnik in elektronski glasbenik Carsten Nicolai (rojen leta 1965 v mestu Karl-Marx-Stadt) nastopa in snema pod psevdonimoma Noto in Alva Noto. Njegove žive nastope, polne močne sinestezije, saj minimalne elektronske zvoke kombinira z vizualizacijami v realnem času, so opisovali kot »glasbo kovinskega stroja, najlepšo od vseh«. Alva Noto je nastopal na mnogih prestižnih prizoriščih po vsem svetu in prejel je številne zelo priznane nagrade za umetnost in elektronsko glasbo. Sodeloval je z umetniki kot so Ryuichi Sakamoto, Ryoji Ikeda, Mika Vainio, Michael Nyman in Thomas Knak. Z Olafom Benderjem in Frankom Bretschneiderjem je leta 1999 ustanovil založbo Rasternoton, hkrati pa je tudi vodja skupine Signal, prve »super skupine« te založbe.

Blixa Bargeld
Blixa Bargeld se je rodil leta 1959 v Berlinu. Leta 1980 je ustanovil skupino Einstürzende Neubauten, med leti 1984 in 2003 pa je bil hkrati tudi kitarist v skupini Nick Cave and the Bad Seeds. Nastopil je na številnih koncertnih turnejah po Evropi, Severni in Južni Ameriki, Avstraliji in na Japonskem. Dejaven je na skoraj vseh področjih interpretativne umetnosti kot skladatelj, pisec, igralec, pevec, glasbenik, umetnik performansa in predavatelj.

Ikona alternative osemdesetih Blixa Bargeld (pevec in vodja skupine Einstürzende Neubauten in kitarist skupine Nick Cave and the Bad Seeds) in eden od vodilnih producentov eksperimentalne elektronike ter audio-vizualni umetnik Alva Noto (Carsten Nicolai) v edinstvenem živem spoju abstraktne elektronike in konkretnega vokala, liričnega ambienta in hrupne ritmike, digitalne subtilnosti in organske surovosti. Impulzivni živi nastop Blixe Bargelda in izdelane ritmične strukture in zvočne pokrajine Alva Nota se spajajo v presenetljiv in nepričakovan rezultat.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply