Kelly Slater osvojil svoj 10 ASP pokal

Kelly Slater je na zadnjem eventu ASP turneje osvojil svojo 45.elitno zmago ko je v finalu Rip Curl Pro Search tekmovanja ob približno 1,5-metrskih valovih premagal Bedeja Durbidga. Z zmago v četrtfinalu, ko je premagal Adriana de Souzo, si je Slater zagotovil dovolj točk, da je iz nadaljnega boja za naslov prvaka izločl Jordyja Smitha in s tem osvojil svoj 10 naslov ASP prvaka.

Deveti event letošnje ASP turneje je bil event ekstremov. 2.novembra je surferski svet pretresla novica tragične smrti Andyja Ironsa. Andy Irons, trikratni ASP World prvak, je umrl, ko se je vračal nazaj domov iz Puerto Rica. Po dveh dne premora v Puerto Rico, v spoštovanje umrlemu Ironsu, so organizatorji sklenili nadaljevati s tekomovanjem. Priča smo bili dvema dnevoma najboljšega surfanja v zgodovini tekmovanj.
 
Kelly Slater je zadnji dan tekmovanja osvojil svoj 10 naslov prvaka v neverjetnem finalu. "Ne vem kaj je bilo danes, kar zgodilo se je," je komentiral Slater. "Adriano je v heatu spustil en val in mi ga prepustil Tisto je bil res dober val. Rad bi poslal sožalje Andyjevi družini. Zame je bil to teden ekstremov. Če ne bi bilo Andyja, ne bi nikoli bil na tem položaju danes. Res ne vem kaj naj rečem, res sem presrečen. To zmago bi rad posvetil Andyju in svoji družini."
 
"To tekmovanje je edino, ki je blizu mojemu domu. V svojem otroštvu sem v Puerto Ricu preživel veliko časa. Veliko tekmovanj sem presurfal v Jobosu in Wildernessu, zato je tu zame skoraj kot doma. Biti blizu Floride in osvojiti svoj 10 naslov ter dobiti oceno 10 v finalu je res neverjetno. Res je lepo zmagati v Puerto Ricu, saj so me spremljali moji prijatelji in družina. Tu na tem delu otoka nisem surfal že od leta 88, sem sem res pogosto prihajal. Puerto rico je moj drugi dom, kot moji mali Havaji. Sem smo prihajali pozimi, tu imam veliko dobrih prijateljev." je komentiral Slater./
 
 "Na Teahupooju sem osvojil tretje mesto, Jordy je osvojil 17.mesto. Takrat sem res hotel zmagati tisti event in priti v vodstvo. A videti zmagati Andyja na tistem eventu je bilo res posebno, " je komentiral Slater. " Vsako leto je nivo surfanja boljši. To kar počneta Dane Reynolds in Jordy Smith bolj ali manj v vsakem eventu, je res neverjetno in vsi hočejo biti na takšnem nivoju. Ko sem prišel v vodstvo po Trestles, se nisem počutil ravno najbolj samozavestno na poti v Francijo. Najprej je to bilo tekmovanje, kje si res moral ujeti val, a kasneje se je stanje izbljšalo in prišel sem do spoznanja, da je to to, to v čemer sem dober in kar rad počnem. Točke so prihajale in vse se je dobro odvijalo zame. Ko sem na Portugalskem premagal Jordyja, sem vedel, da se letos dogaja nekaj posebnega."
 
"Odločitev, da začnem loviti deseti naslov je padla, ko me je po nekaj tekmovanjih letošnje sezone vprašač prijetelj, če lovim svoj 10.naslov. In sem mu odgovoril: Ja, zakaj pa ne. ", je dodal Slater. " To je bilo pred tekmovanjem v Braziliji. Takrat sem mislil, da bi mi mogoče lahko uspelo. Taj je dobro začel leto, a meni se je zdelo, da bi Jordy lahko letos osvojil naslov. Mick je imel veliko devetih mest in je vedel, da z devetkami ne bo osvojil pokala. Razen 17.mesta, so bila Jordyjev najslabši rezultat čettfinala, zato sem vedel, da ni več veliko postora za napake. Zadnjih pet eventov se mi je res posrečilo. Niti sam ne vem, kako mi je uspelo."

Bede Durbidge, ki je preskočil tekmvanje na Portugalskem zaradi rojstva svoje hčerke Willow, se je na tekmovanje na Puerto Rico vrnil v super formi. "V finalu sem se dobro počutil, gradil sem skozi celo tekmovanje, a žal me je Kelly s tisto 10-ko zaustavil. Še vedno je fantastično, da sem se uvrstil v finale po izpuščenem tekmovanju na Portugalskem zaradi rojstva prve hčerke Willow. Zdaj komaj čakam, da se vrnem domov k ženi in hčerki, saj ju zelo pogrešam. Ta teden smo vsi surfali za Andyja Ironsa in vsi smo surfali odlično." Durbidge se je pred zadnjim tekmovanjem na Havajih po ASP lestvici povzpel iz 8.ga na 6.mesto.

Michel Bourez je v peti rundi premagal nevarnega novinca Owena Wrighta, v čettfinalu pa Jordyja Smitha s svojim nekompromisnim surfanjem. V polfinalu mu je nadaljevanje onemogočil Durbidge, a je Bourez vseeno zadovoljen s svojim nastopom, saj je osvojil svoj najboljši rezultat kariere. "Malo sem razočaran, a vseeno zadovoljen s svojim rezultatom, saj sem dosegel najboljši rezultat svoje kariere. Mislim, da smo vsi mislili na Andyja. Njegova smrt nas je zelo pretresla. Zadnje dni smo surfali zanj." Bourez se je pred tekmovanjem na Havajih povzpel na 9.mesto lestvice.
 
Taj Burrow je bil v neverjetni formi v četrtfinalu, kjer je s prvo  doseženo desetko na tekmovanju premagal Dana Reynoldsa. "Ta val je bil neverjeten. Prišel je čisto na začetku heata. Če tekmuješ s Danom potem moraš dati vse od sebe." Burrow je v polfinalu izgubil proti Slaterju.

Naslednji event ASP turneje bo Billabong Pipeline Masters tekmovanje, ki se bo odvijalo med 8. In 20. Decembrom.
 
Rezultati finala Rip Curl Po Search Puerto Rico tekmovanja:

1 – Kelly Slater (USA) 18.77
2 – Bede Durbidge (AUS) 14.43
 
Rezultati polfinala Rip Curl Po Search Puerto Rico tekmovanja:

SF 1:Kelly Slater (USA) 16.34 def. Taj Burrow (AUS) 14.87
SF 2:Bede Durbidge (AUS) 15.87 def. Michel Bourez (PYF) 10.36
 
Rezultati četrtfinala Rip Curl Po Search Puerto Rico tekmovanja:

QF 1:Taj Burrow (AUS) 16.50 def. Dane Reynolds (USA) 14.17
QF 2:Kelly Slater (USA) 18.87 def. Adriano de Souza (BRA) 14.36
QF 3:Michel Bourez (PYF) 13.50 def. Jordy Smith (ZAF) 13.10
QF 4:Bede Durbidge (AUS) 13.97 def. Mick Fanning (AUS) 12.47
 
Rezultati 5.runde Rip Curl Po Search Puerto Rico tekmovanja:
Heat 1:Taj Burrow (AUS) 14.70 def. Jeremy Flores (FRA) 11.40
Heat 2:Adriano de Souza (BRA) 13.77 def. Taylor Knox (USA) 6.50
Heat 3:Michel Bourez (PYF) 11.20 def. Owen Wright (AUS) 9.73
Heat 4:Bede Durbidge (AUS) 14.34 def. Chris Davidson (AUS) 7.37
 
Trenutna lestvica ASP World Tour:

1. Kelly Slater (USA) 66250 pts
2. Jordy Smith (ZAF) 52250 pts
3. Mick Fanning (AUS) 44750 pts
4. Taj Burrow (AUS) 40000 pts
5. Dane Reynolds (USA) 37250 pts

Deveti event letošnje ASP turneje je bil event ekstremov. 2.novembra je surferski svet pretresla novica tragične smrti Andyja Ironsa. Andy Irons, trikratni ASP World prvak, je umrl, ko se je vračal nazaj domov iz Puerto Rica. Po dveh dne premora v Puerto Rico, v spoštovanje umrlemu Ironsu, so organizatorji sklenili nadaljevati s tekomovanjem. Priča smo bili dvema dnevoma najboljšega surfanja v zgodovini tekmovanj. Kelly Slater je zadnji dan tekmovanja osvojil svoj 10 naslov prvaka v neverjetnem finalu. “Ne vem kaj je bilo danes, kar zgodilo se je,” je komentiral Slater. “Adriano je v heatu spustil en val in mi ga prepustil Tisto je bil res dober val. Rad bi poslal sožalje Andyjevi družini. Zame je bil to teden ekstremov. Če ne bi bilo Andyja, ne bi nikoli bil na tem položaju danes. Res ne vem kaj naj rečem, res sem presrečen. To zmago bi rad posvetil Andyju in svoji družini.”


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply