Katalena najavlja Špic-Cvak!

ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma

Projekt Špic-Cvak! je glasbeno-plesni dogodek, ki bo 12. oktobra 2009 ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Poleg razširjene zasedbe Katalena, ki se ji bosta pridružila še harmonikar Marko Brdnik in violinistka Jelena Ždrale, bo oder zasedlo še 13 baletnikov SNG Maribor pod vodstvom baletno-koreografske naveze Valentina Turcu – Edward Clug. Večer bo v prvi vrsti glasbena izkušnja, ki pa jo bo dodatno obogatila vrhunska plesna vizualizacija.

Ljudsko in umetno, starodavno in sodobno, preprosto in sofisticirano
Sodelovanje med skupino Katalena, Valentino Turcu in Edwardom Clugom pri glasbeno-plesnem dogodku Špic-cvak! črpa prav iz soočenja zgoraj naštetih dvojic. Podobno kot se v odrskem dogajanju srečujeta ljudska preprostost s sofisticiranostjo baletnega giba ter trdost kitarskega rifa z mehkobo plieja, tako se vsebine starodavnih pesmi prestavljajo v povsem nove svetove podob in predstav. Novodobni kolednik se pojavlja na straneh rumenega tiska, palčki se pogovarjajo po mobitelu in žito je zrelo samo še v glavah ljudi. Preplet podob nadomešča fabulo, tako kot raztreščenost sodobnega prebivanja izpodriva starodavno, mitično celovitost življenja. Ljudsko postaja urbano, kar pa je še precej bolj pomembno: urbano se spominja ljudskega in s tem znova pridobiva pozabljeno ter izgubljeno. Zgodba glasbeno-plesnega dogodka predvsem sledi temu iskanju in spominjanju, se pravi da v igro zapleta protagoniste starodavnih pesmi skupaj z njihovimi izvajalci, ki s tem sami postajajo del uprizarjanega.

Projekt Špic-Cvak! je glasbeno-plesni dogodek, ki bo 12. oktobra 2009 ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Poleg razširjene zasedbe Katalena, ki se ji bosta pridružila še harmonikar Marko Brdnik in violinistka Jelena Ždrale, bo oder zasedlo še 13 baletnikov SNG Maribor pod vodstvom baletno-koreografske naveze Valentina Turcu – Edward Clug. Večer bo v prvi vrsti glasbena izkušnja, ki pa jo bo dodatno obogatila vrhunska plesna vizualizacija. Ljudsko in umetno, starodavno in sodobno, preprosto in sofisticirano Sodelovanje med skupino Katalena, Valentino Turcu in Edwardom Clugom pri glasbeno-plesnem dogodku Špic-cvak! črpa prav iz soočenja zgoraj naštetih dvojic. Podobno kot se v odrskem dogajanju srečujeta ljudska preprostost s sofisticiranostjo baletnega giba ter trdost kitarskega rifa z mehkobo plieja, tako se vsebine starodavnih pesmi prestavljajo v povsem nove svetove podob in predstav. Novodobni kolednik se pojavlja na straneh rumenega tiska, palčki se pogovarjajo po mobitelu in žito je zrelo samo še v glavah ljudi. Preplet podob nadomešča fabulo, tako kot raztreščenost sodobnega prebivanja izpodriva starodavno, mitično celovitost življenja. Ljudsko postaja urbano, kar pa je še precej bolj pomembno: urbano se spominja ljudskega in s tem znova pridobiva pozabljeno ter izgubljeno. Zgodba glasbeno-plesnega dogodka predvsem sledi temu iskanju in spominjanju, se pravi da v igro zapleta protagoniste starodavnih pesmi skupaj z njihovimi izvajalci, ki s tem sami postajajo del uprizarjanega.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply