Kako se slisi Mistična godba?

Minulo soboto, 19. marca, je v Kosovelovem domu v Sežani prvič v celoti zazvenela Mistična godba. Skupina Terra Mystica, Pihalni orkester Divača in mešani pevski zbor Kraškega podzemlja so navdušili polno dvorano Kosovelovega doma.

Umetniška rock skupina Terra Mystica in Pihalni orkester Divača, ki ga vodi Boris Benčič, sta pričela sodelovati pred približno enim letom. Na pobudo bobnarja Mitje Tavčarja, ki je skupen člen Terra Mystici in pihalnemu orkestru, je Danijel Černe – Mystica pričel z ustvarjanjem projekta. Pri tem je sodeloval z Bojanom Volkom, ki je pripravil aranžmaje za pihalni orkester in zbor. Bojan Volk je dolgoletni član Pihalnega orkestra Divača.

Na sobotni premieri so predstavili 12 skladb. Večina skladb so priredbe avtorskih skladb s prvih dveh albumov skupine Terra Mystica. Posebej za skupni projekt pa sta nastali tudi dve novi skladbi.  Vse skupaj je bilo podprto še s svetlobnimi efekti in projekcijami, ki so ustvarjale barvite kulise za posamezne skladbe.  Občinstvo je bilo deležno skoraj dvournega koncerta –  od pompoznega mogočnega zvoka do intimnega kvarteta klarinetov in nekaterih novih skladb, ki jih je zaigrala skupina Terra Mystica sama. Stoječe občinstvo je nagradilo nastopajoče z bučnim aplavzom in priklicalo skupino Terra Mystico nazaj na oder, ki je z nekaterimi člani orkestra odigrala dodatek, ki se je prelevil v še en daljši dodatek v divaškem Jazz hramu, kjer so po koncertu glasbeniki nadaljevali igranje še na spontanem jam session-u v čustveno pozitivno nabitem ozračju.

Skupina Terra Mystica je začela z delovanjem v letu 1995, pod vodstvom avtorja Danijela Černeta. Do sedaj je objavila 2 albuma (Axis 2002 in Carsica 1997). Za prvega z naslovom Carsica je prejela 6 nominacij in dve nagradi Zlati petelin (1998). Značilnost Terre Mystice je med drugimi tudi to, da v svoje nastope večkrat vključuje druge umetnostne zvrsti, kot so poezija, fotografija, video in ples.

Skupino sestavljajo: Danijel Černe – Mystica (skladatelj, kitara), Anže Vrabec ( klaviature), Mitja Tavčar ( bobni), Tinkara Kovač (flavta, vokal), Jan Gregorka (bas), Tjuš Aljančič, (DJ, kitara).

Pihalni orkester Divača je nastal leta 1955 in od takrat deluje neprekinjeno. Sestavljajo ga člani različnih generacij, ki so med seboj zelo povezani. Orkester se povezuje s sosednjimi in drugimi orkestri po Evropi, domačimi pevskimi zbori in drugimi kulturnimi društvi v kraju ter pevci resne in zabavne glasbe. Dirigent orkestra je Boris Benčič.

Projekt so podprli Občina Divača, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Kulturni dom  Srečka Kosovela, Hotel Malovec.

Minulo soboto, 19. marca, je v Kosovelovem domu v Sežani prvič v celoti zazvenela Mistična godba. Skupina Terra Mystica, Pihalni orkester Divača in mešani pevski zbor Kraškega podzemlja so navdušili polno dvorano Kosovelovega doma. Umetniška rock skupina Terra Mystica in Pihalni orkester Divača, ki ga vodi Boris Benčič, sta pričela sodelovati pred približno enim letom. Na pobudo bobnarja Mitje Tavčarja, ki je skupen člen Terra Mystici in pihalnemu orkestru, je Danijel Černe – Mystica pričel z ustvarjanjem projekta. Pri tem je sodeloval z Bojanom Volkom, ki je pripravil aranžmaje za pihalni orkester in zbor. Bojan Volk je dolgoletni član Pihalnega orkestra Divača.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply