Kaj je mountainboarding?

Mountainboarding je v bistvu snowboarding na travi, brezpotjih oziroma kjerkoli. Z nagibanjem na prste ali peto lahko enostavno zavijate. Z mountaiboardom niste omejeni na teren in sneg in tako lahko BORDATE CELO LETO! Mountainboarding se je začel v začetku 90ih, ko sta prijatelja Jason Lee in Patrick McConnell pričela izdelovati deske za snowbordarje, ki so hoteli voziti tudi poleti, ko ni snega. Od takrat se je mountainbording razvil v šport, z svojo kulturo, zgodovino in tekmovanji vključno z race, freeride, freestyle in kiting disciplinami. Mountainboarding se izvaja po celem svetu in je ena od bolj zanimivih, hitro rastočih športnih panog z desko.

Kaj je mountainboard?
Mountainboard je delno snowboard in delno skateboard. Mountainboard vključuje desko kot jo ima snowboard, nastavljivo podvozje za zavijanje, z zrakom napolnjene gume ter vezi za čevlje. Na vse MBS mountainboarde lahko namestite tudi ročno V-brake zavoro.

Kje se lahko vozim z mountainboardom?
Z mountaiboardom se lahko vozite praktično povsod. V bistvu potrebujete samo 5 stopinjski klanec, da pridobite nekaj hitrosti in lahko zavijate. Na splošno so travnate povšine idealne za učenje. Lahko se vozite tudi na BMX progah, brezpotjih, cestah,… Z
mountainboardom se lahko vozite kjerkoli želite.

Se je težko naučite mountaiboardinga?
Mountainboarding je enostaven za učenje in se ga lahko nauči vsak. V bistvu je veliko enostavnejše kot pa naučite se snowboadinga. V eni uri se večina nauči zavijanja – karvanja v obe smeri z popolno kontrolo.

Katero dodatno opremo potrebujem?
Priporočamo vso zaščitno opremo. Čelada, ščitniki za komolce, dlani in kolena. Bolj ko se varne počutite, bolje se boste vozili.

Je mountainboarding nevaren šport?
Ne, če si vzamete čas za učenje osnov in nosite zaščitno opremo. Z ročno zavoro V-brake pa je učenje še sploh enostavno!

Kdo vozi mountainboard?
Snowboarderji, skateboarderji, surferji, kajterji, mountainbikerji, bmxerji, wakeboarderji, smučarji, vsi vozijo mountainboarde. V bistvu vsakdo lahko. Ni važno ali ste športnik ali boardate celo zimo ali šele začetnik, ugotovili boste, da je mountainboarding enostaven za učenje in ne potrebujete nobenih posebnih sposobnosti, da naredite prve zavoje. Kmalu boste postali pravi mountainboarder.

Koliko moram bit star za učenje mountainboardinga?
Priporočamo starost vsaj 6 let in najmanj 25 kg. Vse pa je odvisno od vaših sposobnosti in od tega, če že imate kakšne
izkušnje z snowboardanjem ali skateboardanjem. Torej starost ni omejitev

Kaj je Land Kiteboarding?
Pri Landkitingu se uporablja mountainboard in kite. Tako lahko združite mountaiboarding in kiteboarding in se vozite po travnikih ali po peščenih plažah. Landkiting je super alternativa kitesurfingu na vodi. Lažje se je naučite pa še vozite se lahko pred svojo
hišo. Za učenje ne potrebujete ne potrebujete toliko vetra pa še ni se vam potrebno ubadati z vodo.

Zakaj sploh mountainboardati?
Veliko ljudi mountaiboarda, da ostane v formi, kadar ne morejo snowboardati. Vožnja z mounatinboardom spomladi, poleti in jeseni ohranja vaše mišice in kondicijo pripravljeno za zimo, ko spet pade sneg. Veliko ji mountaiboarda tudi zato, ker ne živijo v bljižini smučišč, nimajo primernega terena za skejtanje ali pa so zelo oddaljeno od morja za kajtanje. Mountainboardate lahko skoraj kjerkoli. Ne potrebujete snega, skateparka ali vode.

Matija Pivk

Mountainboarding je v bistvu snowboarding na travi, brezpotjih oziroma kjerkoli. Z nagibanjem na prste ali peto lahko enostavno zavijate. Z mountaiboardom niste omejeni na teren in sneg in tako lahko BORDATE CELO LETO! Mountainboarding se je začel v začetku 90ih, ko sta prijatelja Jason Lee in Patrick McConnell pričela izdelovati deske za snowbordarje, ki so hoteli voziti tudi poleti, ko ni snega. Od takrat se je mountainbording razvil v šport, z svojo kulturo, zgodovino in tekmovanji vključno z race, freeride, freestyle in kiting disciplinami. Mountainboarding se izvaja po celem svetu in je ena od bolj zanimivih, hitro rastočih športnih panog z desko.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply