Intervju: Sarah Končina in Tanja Maras

Pred mikrofon smo dobili izjemni umetnici, strokovnjakinji na svojem področju z bogato zgodovino, ogromno kilometrine in intenzivnega dela v stroki, ki se odraža pri Sarah z več deset tisoč izdelanimi piercingi, Tanja pa redno tetovira od začetka tega tisočletja. Tetoviranje je trajna telesna poslikava, izdelek se imenuje tatu (tattoo) Izraz tetoviranje pa izhaja iz samoanščine – tatu, ki pomeni risati oziroma označiti. Sodobni tatu je trajna okrasitev kože na način, s katerim se z iglo pod kožo vnese črnilo. Pirsing (piercing) je oblika modifikacije telesa, je praksa prebadanja dela človeškega telesa, ki ustvarja odprtino, v kateri se nakit lahko nosi ali kamor bi lahko vstavili vsadek.

Sarah Končina je originalna in neodvisna oseba, individualistka odštekane narave. Privlačijo jo novosti in vse, kar diši po drugačnosti. Njen značaj deluje radikalen in uporniški, uživa v uvajanju  novosti, ter je izjemno ustvarjalne narave. Privlačijo jo znanost, analiza in seveda piercing. Je oseba z bujno domišljijo, ki deluje kot navdih za ustvarjanje. Tanja Maras kot vsesplošna umetnica predvsem rada riše. Več kot 15 let ustvarja in razvija lastno blagovno znako oblačil Pandemonium clothing. Ima sposobnost, da prilagaja ideje in združuje različne stile umetnosti. Ustvarja napredne in izvirne kreacije. Je odločna in drzna oseba, ki ne mara praznih besed. Odlikujejo jo izjemna pridnost, vztrajnost, zanesljivost in odgovornost ter globok čut za poštenost in resnico. Ena za drugo povesta, da je Sarah zelo precizna in izjemno hitra pri svojem delu, Tanjo pa odlikujejo sproščenost, kakovostna razlaga pred tetoviranjem in mirna roka, ki se odraža v izredno natančnih linijah.

 

 

Kako se je vse skupaj začelo?

Tanja: Umetnost me v življenju rešuje. Že kot majhna deklica sem izredno rada risala, šolske zvezke sem imela porisane in ne popisane, v zadnjem obdobju pa se resno ukvarjam tudi s kreiranjem. Za tetoviranje so me navdušili filmski junaki polni tattoojev, zato sem že zgodaj vedela, da bom potetovirana. Ko sem začela, tatujev ni bilo videti na ulicah, težko je bilo dobiti mašinco. Samo tetoviranje me resnično pomirja, zato vem, da sem izbrala pravo pot. Prvo mašinco mi je naredil brat, zelo hitro pa sem se povezala z lokalnim mojstrom, ki me je vzel pod okrilje.

Sarah: Profesionalni piercing sem začela raziskovati, ker sem bila žrtev amaterske kozmetičarke, ki žal opravlja to delo še danes. Ker sem bila tako šokirana nad nestrokovnostjo, sem se že kot 15 letnica začela resno zanimati za to. Učila sem se najprej na sebi, dokaj hitro pa sem spoznala prvo slovensko piercarko Leo iz Kopra, s katero sva se hitro pokonektali in ko je Cult odpiral novo poslovno enoto v Ljubljani, sem bila izbrana za delo v njej. Skupaj smo piercing renome dvignili na visok nivo.

Zakaj se ljudje sploh tetoviramo oz. prebadamo?

Sarah: Dekorirali smo se že v prazgodovini. Že egipčanski faraon Tutankamon, je imel raztegnjena ušesa. Navadni ljudje so v večini nosili le nakit. Za ženske pa je prebadanje pomenilo prehod na neko višjo raven življenja – na primer, prehod iz deklice v žensko.

Tanja: Zgodovinsko gledano so se dekorirali predvsem bojevniki, ki so s tem kazali pripadnost svojemu rodu.

Kaj pa šolanje? Obstaja šola za to delo?

Sarah: Zaenkrat še ne obstaja, smo pa sprožili nacionalno poklicno kvalifikacijo, ki jo bodo kmalu prevzela različna društva iz stroke. Društvo profesionalnih tattoo in piercing mojstrov Slovenije (DPTPS) bo predvidoma z majem 2019 pripravilo kakovosten program in predavanja s področja dermatologije, nevrologije, anatomije, septike, sterilizacije in teorije likovne umetnosti. Tetoverji so sicer samouki, ki pa redno dopolnjujejo svoja znanja na seminarjih, konferencah in konvencijah v tujini. Osebno se kot piercarka redno izobražujem, kar dokazujejo diplome APP iz Las Vegasa (ZDA), APTPI iz Milana (Italija) in BMX iz Essena (Nemčija). Na konvencijah se umetniki predstavljajo in delajo na licu mesta. Tattoo in piercing seminarji pa imajo predavanja svetovno znanih umetnikov ter delavnice, kjer udeleženci delajo na modelih, tetoverji testirajo strojčke, barve, piercerji pa nove materiale in metode.

Zakaj je prišlo do potrebe, da se stroka združi?

Sarah: Po vzorih iz tujine se je pokazala nujna potreba, da nastane profesionalna sekcija tattoo in piercing umetnikov (DPTPS) zaradi zagotavljanja visoke kakovosti storitev in enotne medijske podpore tej profesionalni dejavnosti. 13. decembra 2018 imamo tiskovno konferenco, kjer bomo predstavili svoje razloge za obstoj in tako javnost obvestili o sistematičnem razvoju stroke na ustrezen način. Tako bomo lahko enotno reševali problematiko izobraževanja, pomagali pri ustanavljanju studijev ter izvajali tečaje in preizkuse z namenom zagotavljanja znanja, s čemer bomo omogočili kakovost vsem bodočim generacijam. Ustanovnih članov je šest, skupaj pa je v Sloveniji 31 profesionalcev, ki imajo najmanj pet let znanja in izkušenj na področju tetoviranja ali prebadanja. V Sloveniji je trenutno 50 profesionalnih studijev za tattoo in piercing.

Se veliko ljudi zanima za izobraževanja?

Sarah: Praktično vsaka srednješolka, ki prestopi naša vrata, bi rada opravljala to dejavnost, pa se v večini primerov pokažejo takšne in drugačne težave. Govorim o finomehaničnih sposobnostih, ki jih vsak res nima. Želje so nekaj, realnost pa je drugačna. Samouki rastejo kot gobe po dežju in s tem uničujejo stroko. Sicer drži, da več kot je slabih, bolj izstopajo dobri, ki rešujejo ponesrečene tattooje ali piercinge. Zato je regulacija nujna Naše izobraževanje se bo rezultiralo podobno kot na primer AGRFT, ki letno sproducira le peščico odličnih umetnikov, ker je zahtevnost znanja na zelo visokem nivoju.

Kaj pomeni svetovno odmevni dosežek za umetnika na tattoo ali piercing konvenciji?

Sarah: Izkušnje kažejo, da se mednarodni uspeh rezultira v visokem povpraševanju, cena se dvigne in predvsem se delo seli v tujino na druge konvencije, kjer lahko v enem vikendu artist zasluži za 3 mesece dela doma. Nagradi ga strokovna žirija in potem ga najemajo drugi studiji v tujini za njihove predstavitve. Tako se za večno zapiše v strokovne kroge.

Kakšna je najboljša stranka?

Sarah: Rada vidim, da ljudje vedo kaj želijo. Tukaj nismo, da bi nekomu predlagali, kaj naj bi nosil in kje, saj ga prvič vidimo. Nekatere zanima glede brazgotin, kje se odstranjeni piercingi poznajo in kje ne. So ljudje, ki si želijo imeti piercing, pa ne vedo kje, zato jim svetujemo, da najprej temeljito razmislijo in se nato vrnejo. Najljubše so stranke, ki se pozanimajo in grejo tja, kjer so prepričane, da bo za njih najbolje. Velika težava je v tem, da ljudje najprej poskusijo tam, kjer je najceneje, ko pa nastane problem, pridejo k nam. Na žalost pogosto ne pride do povratnih informacij studijem, kjer so problemi nastali, zato le ti neustrezno delajo naprej.

Tanja: Všeč mi je, če ljudje vedo kaj hočejo, ne da pridejo v studio in želijo nekaj na hitro. Potrebno je dobro premisliti, se posvetiti in prespati, ker je odstanjevanje tattooja za razliko od piercinga praktično nemogoče, razen s prekrivanjem. Konec koncev smo tukaj zato, da se pogovorimo in da pride do končne in gotove odločitve.

Kakšni so trendi?

Sarah: Trend se resnično menja. Deset let nazaj je bilo ogromno Snakebite-ov torej dvojnih labret. Zadnjih nekaj let je trend Septum, to je sredinski prekat pri nosu. Potem so tukaj klasike, ki ne gredo nikoli iz mode – nos, popek, ušesa, ter lepotne pikice Monroe-ji. So pa zadnji trend dermalni Anchori, implantati, ki so najbolj neinvaziven postopek in hitro zaceljiv piercing, ki ne pušča brazgotin.

Kakšni materiali se danes uporabljajo?

Sarah: Včasih se je delalo s kirurškim jeklom, ki se ga v profesionalnem piercingu ne uporablja več kot deset let. Delamo samo z visoko spoliranim titanom G23 in bioplastom. To so bio kompatibilni materiali, tako telo ne zazna, da ima v sebi tujek in zato le celi rano. Ob pravilni negi je vedno vse v redu. Je pa še veliko studijev v Sloveniji, ki »šparajo« in naročijo za 5 eurov kilo piercingov – ti so izjemno slabe kakovosti, kar nam, ki delamo z visokokavostnimi materiali otežuje pirsing ohranjati na dobrem glasu.

Tanja: Barve so vedno bolj kakovostne, ne vsebujejo več težkih kovin. Vse so pregledane s strani slovenske zdravstvene inšpekcije, tako da so neoporečne.

Kaj nakazuje prihodnost?

Sarah: Standarde smo postavili. Stroka bo pregledovala vse. Če bo studio delal s kirurškim jekom, se bodo morali prilagoditi.

Ali so intimni piercingi vedno aktualni?

Sarah: Zelo veliko je naročil le teh in to ne samo med mladimi, ampak za recimo 40. letnico, za obletnice poroke in tako dalje. Že vsaka peta ženska, ki pride k nam ga ima, ker se hitro celi zaradi sluznice. Moški so v manjšem številu, pa ne zaradi poguma, temveč ker niso obrezani. Imajo pač manj možnosti. Če k intimnemu piercingu štejemo še bradavičke, ki jih želijo že 15 letnice, je ta številka še višja. Do 18 leta jih sicer ne delamo, ker tkivo še ni dovolj razvito.

Kako je danes s stigmo okrog tatujev in pirsov?

Sarah: Mladi se pri nas še vedno bojijo, da ne bodo dobili službe. Naša generacija jim je z rožicami postlala ta svet, a Slovenceljni se še vedno bojijo stigme. Tudi glede tatujev… se najdejo posmezniki, ki te gledajo zviška, jaz pa si le mislim, da imam gola na sebi najmanj deset tisočakov, tako da ne vem, zakaj bi me lahko tako gledal.

Kakšen pa je vajin lajfstajl?

Sarah: Glasba je del mojega življenja, ne želim pa se predlačkati v subkulture. Všeč mi je vse od hard rocka, metala, do Lane Del Rey. Redno obiskujem Metalcamp, seveda pa skočimo tudi v tujino. Z roko v roki gremo z bajkerji, rockerji, metalci pa tudi z rejverji in LGBT.

Tanja: Poslušam širok spekter glasbe od Bethovena do black metala. Trenutno si delam rampo za skejtat v lastni sobi in sem članica ekipe Roller Derbya iz Ljubljane. (woo hoo)

 

Ko boste zares odločeni za dekoriranje svojega telesa s tatujem ali pirsom, zdaj veste kam po kakovostno storitev – v Studio Cult BTC, hala 5 (Tangram) ali na Resljevo 24 v Ljubljani. Prepustite se domišljiji in lastnemu navdihu.

 

Avtorica: Alja Knez
Foto: HiGashi, Laylae


Posted

in

,

by