Intervju s Ericom Prydzom

Nosilec programa futursitične arene na prireditvi Beatz & Freakz je bil Eric Prydz. Frik posebne vrste: slovi ne le kot "wunderkind" plesne elektronike, ampak tudi kot zbiralec kap in ljubitelj potovanj z vlaki, Če je le mogoče, ne komunicira z mediji. Bal se je tudi vlakov, a se je strahu znebil tako, da se je prisilil v celodnevno vožnjo s stockholmskim metrojem.

Kdaj si nazadnje vrtel z vinilov?

Kakšnih pet let nazaj. Na začetku kariere sem dela le z vinili, potem pa sem ustvarjal vse več nove glasbe, ki sem jo želel testirati v klubih, tako da sem dodal še cedeje. Izdaje vseh mojih založb še vedno tiskamo tudi na vinile, za stalna potovanja pa so zame klasične plošče preveč nepraktične. Zato vrtim s cedejev. Traktor me ne mika. Kar naprej slišim grozljive zgodbe, kako se je didžeju sredi nastopa sesul računalnik. Kolegi pravijo, da zato s sabo vedno nosijo še cedeje. Ampak, a ni cel point Trakorja ta, da ti ni treba s seboj vlačiti cedejev? Zato me zaenkrat ne zanima, ni pa izključeno, da me bo kdaj v prihodnosti.

Tvoj največji hit je zgrajen na samplu tujega komada. Pa je kakšna plošča, ki je taka svetinja, da se je ne bi dotaknil?

Opus skupine Depeche Mode. Včasih si pripravim kakšen remiks za svoje nastope, nikoli pa ne bi uradno izdal plošče z vzorcem njihovega komada. Spremljam jih od otroštva, od albuma speak & Spell. Igrajo zelo pomembno vlogo v mojem glasbenem življenju in so zame še vedno močan vir navdiha.

Te je še strah letenja?

Ja. To je glavni razlog, da sem se že pred leti preselil v London, saj je od tam lažje potovati z vlakom na špile po Evropi. Včasih letim v ZDA. Poleti sem letel tudi v domači Stockholm, kjer sem nastopil za 100.000 ljudmi na zabavi ob poroki princese Viktorije. Takega povabila ne moreš zavrniti, tako da sem moral na avion.

Kako si pomagaš? Si že poskusil s hipnozo?

Požrem cel kup tablet – pomirjeval – ki me pribijejo in če imam srečo se zbudim šele na cilju. Obiskal sem že kup zdravnikov, a nič drugega zares en deluje.

S Švedsko hišno mafijo še sodeluješ?

Še vedno smo zelo dobri prijatelji. Po mojem sem jim še vedno najbližje, ni pa na vidiku nobenega sodelovanja, saj smo glasbeno trenutno vsak v svojem svetu.

Nosilec programa futursitične arene na prireditvi Beatz & Freakz je bil Eric Prydz. Frik posebne vrste: slovi ne le kot “wunderkind” plesne elektronike, ampak tudi kot zbiralec kap in ljubitelj potovanj z vlaki, Če je le mogoče, ne komunicira z mediji. Bal se je tudi vlakov, a se je strahu znebil tako, da se je prisilil v celodnevno vožnjo s stockholmskim metrojem.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply