Heavy Trash + Bambi Molesters

Veliki praznični rokenrol spektakel ob jubilejnem 10. FV festivalu in ob tem slovenska premiera mednarodno odmevnega tandema Heavy Trash, ki ga sestavljata velika restavratorja in inovatorja sodobnega rock’n’rolla, Jon Spencer in Matt Verta-Ray, seveda ob spremljavi prekaljenih glasbenikov. Da bo jubilejni dogodek popoln, se jim bodo po dolgem času mirovanja pridružili še najboljši surferji daleč naokoli – The Bambi Molesters!

Jon Spencer je najprej s punk-trash in garažno rockovsko senzibilnostjo Pussy Galore razstavil rockovsko zgodovino, da bi se potem z Blues Explosion neizprosno vrnil k bluesovskim koreninam in jih oplemenitil v neizbrisljiv sodoben popularno glasbeni izraz. V svojih glasbenih popotovanjih je na plano priklical številna bolj in manj zveneča imena blues in soul zgodovine, kot so R.L. Burnside, Rufus Thomas, Andre Williams in drugi. Na ta način je sodobni blues rockovski ustvarjalnosti zadal neuničljiv pečat, pod katerim se zadnja leta skriva tudi rock’n’roll radoživost projekta Heavy Trash. Matt Verta-Ray je pod vplivom svojih staršev že v zgodnjih mladih letih vzljubil blues in rock’a’billy. Pozneje je rock’a’billy pretkano vpletel v ekspresivno izraznost odličnih Speedball Baby in ga skupaj s Spencerjem nadgradil v projektih Heavy Trash. FV festival bo tako obogaten s pravim sodobnim rock’n’rollom, ki ne skriva spoštovanja do bogate rock’n’roll zgodovine.

Toda to še ni vse, kajti poleg Heavy Trash bodo nastopili tudi Bambi Molesters. Izjemnih hrvaških surf rockerjev prav gotovo ni potrebno posebej predstavljati, kot tudi ne njihove sočne surferske instrumentalne razigranosti, ki nas navdušuje že vrsto let. Njihov nastop bo še toliko bolj zanimiv, saj bo to njihov prvi nastop po skoraj dveletnem premoru, pa tudi ker se na sceno vračajo z novimi komadi in novim albumom, ki bo luč sveta zagledal v novembru, snemati pa so ga začeli marca letos v Zagrebu pod produkcijskim ušesom Chrisa Eckmana. Prvi singel z novega albuma z naslovom As the Dark Wave Swells je že izšel in lahko ga slišite na vseh „bolje založenih“ radijskih postajah, še najlažje pa na njihovi strani www.myspace.com/thebambimolesters. Omeniti še velja, da letos Bambi Molesters praznujejo 15. obletnico delovanja, ki jo bodo obeležili v soglasju s svetovnimi trendi in v veselje vseh avdiofilov izdali vinilno (in CD) remasterizano reizdajo drugega albuma Intensity! (za založbo Dancing Bear) in s tem kompletirali svojo diskografijo tudi na vinilih.

Bolj ali manj domače barve bosta na jubilejnem 10. FV festivalu zastopali zasedbi Nero Burns in Incurabili, ki bosta vsaka na svoj način prispevala k razigranemu večeru takšnega in drugačnega novodobnega rocka.

Nero Burns je mednarodna zasedba, v kateri so svoje moči združili angleški zakonski par Nero Burns in Honey Remo, na bobnih pa ju spremlja nekdanji član ljubljanski Real Things Matic. Nero Burns v svoji glasbi brez kakšnega pretiranega spoštovanja do preteklosti pomešajo punkabilly 50-tih, garažni punk 60-tih in punk rock 70-tih, ga začinijo z obvezno dozo distorzije, s programiranimi bobni pa dodajo svojemu swampbillyju še nekakšno retro-futuristično ostrino. Pohvalijo se lahko tudi z dobro sprejetim albumom Flame On, ki je izšel za Delfoafone Records.

Duo Incurabili sestavljata stara znanca vseh, ki se vsaj malo spoznajo na domačo rock sceno: Bruno Subiotto (glas, orglice, kitara) in Niko Novak (glas, boben, čutara, tamburin). Glasba dua Incurabili je glasba, ki prihaja iz železniškega vagona, izza bodeče žice zapora, je pesem iskalcev zlata, slepcev, pesem dvajset vatne žarnice, dima in lesenega odra, doma varjenega žganja, umazanih kozarcev in praznega želodca. Za ljudi, ki nosijo vse svoje seboj, ljudi brez rok, ljudi, ki čakajo ob prašni cesti. Slišite jo iz koša polnega bombaža, iz vreče z gnilim krompirjem, kadi se iz obcestnega kanala. Slišite jo v slini starega konja, v razmočenem smodniku konfederalnega vojaka. Čaka. Vrtinči listje v slepi ulici. Dviga ponošene klobuke. Tli. Smrdi iz zapuščenega rudnika. Ziblje se na vrvi, visi s starega hrasta, prihaja iz drobovja čezoceanske ladje. Pesem krinolin, čipkastih zaves in porcelanastih krožnikov . Sliši se v žvižgu biča, šprica iz hrbta tisočerih pevcev. Pesem odrezanih jezikov, dolgih udov, pesem riti karibskih plesalk, ki odmeva v suhih strugah velikih rek.

Šamanski blues, skratka!

Veliki praznični rokenrol spektakel ob jubilejnem 10. FV festivalu in ob tem slovenska premiera mednarodno odmevnega tandema Heavy Trash, ki ga sestavljata velika restavratorja in inovatorja sodobnega rock’n’rolla, Jon Spencer in Matt Verta-Ray, seveda ob spremljavi prekaljenih glasbenikov. Da bo jubilejni dogodek popoln, se jim bodo po dolgem času mirovanja pridružili še najboljši surferji daleč naokoli – The Bambi Molesters!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply