Grško-brazilska naveza razburkala Domžale

Na XC Energija Domžale v blatu članski zmagi za Tanjo Žakelj in Grka Periklisa Iliasa pred Brazilcem Henriquejem Avancinijem in Slovencem Matjažem Budinom.

Zmagovalca mednarodne dirke gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu XC Energija Domžale (UCI Class 2) na Šumberku pri Domžalah sta v članski konkurenci Tanja Žakelj iz slovenske ekipe MBK Orbea in grški prvak Periklis Ilias iz ukrajinsko-italijanske ekipe ISD Cycling Team. V dirki, ki je bila hkrati tretja za Pokal Slovenije v gorskem kolesarstvu, se je pri moških od Slovencev najbolje odrezal Matjaž Budin (MBK Orbea) na 3. mestu.

Na blatni progi je nastopilo okrog 150 kolesark in kolesarjev iz osmih držav. Spored so že zjutraj začeli najmlajši, ki nabirajo točke za pokal mladih. V dirki članic in mladincev, ki so štartali ob 11. uri, sta bila zmagovalca prepričljiva. Oba sta vodila od štarta in si do cilja nabrala lepo prednost. Pri članicah sta bili v dirki kar dve z mavričnimi trakovi nekdanje svetovne prvakinje, a Tanja Žakelj ni imela prave konkurence v Ukrajinki Ali Bojko, ki je leta 2007 prav od nje nasledila naslov najhitrejše mladinke na svetu. Mednju se je v odsotnosti Blaže Klemenčič (v natrpanem tekmovalnem sporedu si je vzela vikend počitka) in Nine Homovec (ni še nared po padcu na ramo minuli vikend na svetovnem pokalu v Belgiji) uvrstila Ana Zupan (Energijateam.com). Pri mladincih je bil prepričljivo najmočnejši mladinski državni prvak Urban Ferančak (Surfing Shop).

V popoldanski moški članski dirki je bilo pričakovati pobudo 24-letnega Iliasa in njegovega kolega v ekipi, 21-letnega Brazilca Henriqueja Avancinija, saj tudi na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI kotirata precej višje kot naši kolesarji – Ilias je 31., Avancini pa 64., medtem ko je od aktivnih slovenskih kolesarjev najvišje Matjaž Budin na 223. mestu.

Pa vendarle je bilo napetosti na zahtevni, blatni progi, ki je zahtevala tudi vrsto sestopov s kolesa, več kot dovolj. Po začetnem zagonu je Grkov tempo opešal, vodstvo je prevzel Brazilec, v četrtem od sedmih krogov pa sta se v boj za drugo mesto vključila kolesarja MBK Orbea Matjaž Budin in Robert Kordež. Zmagovalec prvih dveh domačih pokalnih dirk Matej Lovše (Uni-FBI) je
imel slabši dan in je drsel po vrstnem redu navzdol in šele proti koncu spet pridobil nekaj mest. Vodilni četverici je bil najbližje Litijan Jernej Muzga (Calcit Bike Team), ki je zaradi bolezni izpustil drugo dirko v Postojni.

Kordež si je nato privoščil serijo padcev, ki ga je oddaljila od vrha in jekončal na 4. mestu, Iliasu pa so se v drugem delu dirke vrnile moči. Ušel je Budinu, ki se je moral zaodovljiti s 3. mestom, v zadnjem krogu pa je prehitel tudi Avancinija, ki mu je pripadla zmaga v kategoriji mlajših  članov do 23 let. Pri mlajših članih je na drugo stopničko stopil Nejc Černilogar (Surfing Shop) in na tretjo Hrvat Filip Turk (BBK Šišmiš)

>>Sicer ne dirkam rad v blatu, a mi je danes na koncu kar šlo tudi v odsekih, kjer je bilo treba teči. Lepa dirka in lep ekipni uspeh za našo ekipo. Upam, da se še kdaj vrnem,<< je povedal zmagovalec Periklis Ilias.

Najhitrejši Slovenec Budin: >>Danes sem si spet obetal dvoboja z Lovšetom, a ker vem, da mu blato ne ustreza, sem računal, da ga tokrat lahko premagam. Nisem računal, da sploh ne bi bil v boju za vrh. Tudi sam sem imel težave na tekaških odsekih, tam so mi tekmeci vedno ušli. A uspel mi je vsaj nastop brez padca. Zadovoljen sem, saj bi bila to brez mednarodne konkurence moja
prva zmaga v slovenskem pokalu.<<

>>Želela sem si močnejše konkurence, a žal nista mogli nastopiti Blaža in Nina, Ukrajinki pa očitno tudi ne gre. Vseeno sem si na domači dirki želela dati od sebe vse in dobro mi je šlo tudi v primerjavi z najhitrejšimi mladinci. Težko je bilo, veliko za preteči, a dirkanje v blatu mi ustreza,<< pa je dejala Tanja Žakelj, ki čez dva tedna nastopi na dirki svetovnega pokala v Offenburgu v Nemčiji.

Na Šumberku so dirko drugič izvedli člani ŠD Energija Domžale, prvič v mednarodni konkurenci.

Vrstni redi

člani
1. Ilias Periklis (Grč, ISD Cycling Team) 1;48:21
2. Henrique Avancini (Bra, ISD Cycling Team) +0:17
3. Matjaž Budin (MBK Orbea) +2:39
4. Robert Kordež (MBK Orbea) +3:59
5. Jernej Muzga (Calcit Bike Team) +6:51
6. Matej Mugerli (Uni-FBI) +8:32
7. Nejc Černilogar (Surfing Shop) +8:41
8. Matej Lovše (Uni-FBI) +12:57
9. David Vogrin (Energijateam.com) +13:05
10. Filip Turk (Hrv, BBK Šišmiš) +13:41

članice
1. Tanja Žakelj (MBK Orbea) 1;29:45
2. Ana Zupan (Energiaj team.com) -1 krog
3. Ala Bojko (Ukr, ISD Cycling Team) -1 krog

mladinci
1. Urban Ferenčak (Surfing Shop) 1;24:49
2. Rok Korošec (Calcit Bike Team) +3:50
3. Domen Vogrin (Energijateam.com) +4:34

mladinke
1. Tina Perše (Calcit Bike Team) 1;32:18
2. Sonja Sušnik (Calcit Bike Team) -1 krog
3. Tina Poličnik (BVG Gulč) -1 krog

Zmagovalca mednarodne dirke gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu XC Energija Domžale (UCI Class 2) na Šumberku pri Domžalah sta v članski konkurenci Tanja Žakelj iz slovenske ekipe MBK Orbea in grški prvak Periklis Ilias iz ukrajinsko-italijanske ekipe ISD Cycling Team. V dirki, ki je bila hkrati tretja za Pokal Slovenije v gorskem kolesarstvu, se je pri moških od Slovencev najbolje odrezal Matjaž Budin (MBK Orbea) na 3. mestu.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply