Gorski tekači odhajajo na SP v Švico

Slovenska reprezentanca gorskih tekačev v četrtek odhaja v švicarsko Crans Montano, kjer bo v nedeljo 14. septembra potekalo 24. svetovno prvenstvo

Svetovno prvenstvo v gorskih tekih je bilo prvič organizirano leta 1985. Od tega leta dalje se na najpomembnejšem tekmovanju sezone gorski tekači iz vsega sveta srečujejo vsak drugi vikend v septembru.

Tekmovanje poteka v posamični in ekipni konkurenci in sicer v štirih kategorijah. Člani bodo tekli na 12,3 kilometre dolgi progi z nekaj več kot 1000 metrov višinske razlike; članice in mladince čaka 8,5 kilometrov s 750 metri vzpona, mladinke pa bodo morale premagati dobre štiri kilometre gorske steze ter 310 metrov nadmorske višine.
Največji up družina Kosovelj

V slovensko ekipo so se uvrstili najuspešnejši na izbirni tekmi, teku na Ratitovec, ki je potekala 17. avgusta. Največ je moč pričakovati od najuspešnejših slovenskih gorskih tekačev v preteklih letih, Mitje in Mateje Kosovelj. Mitja se že lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka, vendar v kategoriji mladincev leta 2003 na Aljaski. Njegov domet na letošnjem prvenstvu je uvrstitev med prvo petnajsterico.

Največji favorit za zmago je Novozelandec Jonathan Wyatt, ki si poleg petih naslovov svetovnega prvaka lasti rekorde praktično vseh pomembnejših tekem po svetu – med drugim tudi Grintovca in Šmarne gore. Edini poraz je doživel na SP leta 2006 v Turčiji, kjer ga je dva dni pred tekmo v zadnjico ugriznil pes, posledično pa je izgubil tekmo v zadnjem kilometru teka. Največje tekmece bo imel v temnopoltih tekačih iz Eritreje in Ugande, Turkih in Italijanih, Kolumbijcih …

V času prvenstva bo tudi zasedanje kongresa svetovne organizacije za gorske teke, kjer bodo izbirali prizorišča za SP 2010 in 2011.

Slovenska ekipa:

Člani:
Mitja Kosovelj
Peter Lamovec
Simon Alič
Sebastjan Zarnik
Jože Čeh
Igor Šalamun

Članice:
Mateja Kosovelj
Lucija Krkoč
Daneja Grandovec
Mateja Šuštaršič

Mladinci:
Peter Oblak
Bojan Ambrožič
Jaka Podobnik
Domen Zupan

Mladinke:
Ajda Sitar
Manca Šolar
Katja Kozjek

Svetovno prvenstvo v gorskih tekih je bilo prvič organizirano leta 1985. Od tega leta dalje se na najpomembnejšem tekmovanju sezone gorski tekači iz vsega sveta srečujejo vsak drugi vikend v septembru.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply