Gogol Bordello

Cvetličarna 11.4.08

Multi etnična zasedba iz New Yorka je znana po svojem genijalnem, čeprav težko opredeljivem glasbenem žanru in odrskih vragolijah. »Gypsy Punk« bi bil najboljši približek opisa te energijske bombe, katere eksplozijo je treba slišati v živo. Ne, da ob poslušanju plate ne gredo kocine pokonci, ampak v živo so res poslastica.

Karte so bile po pričakovanju razprodane. Vzdušje živahno, a ko so začeli noret Gogoli je nastala euforija. Ob romski glasbi je težko stati pri miru – nekaj neugnanega je v njej, Gogoli pa so superlativ te neugnanosti. Noreli so dve uri, praktično brez premora in ljudstvo do dobra izmučili. Na koncu je Münz (vokal, kitara, gasilsko vedro) uprizoril še manjšo predstavo. V svoje vedro je zlil preostanek litre, ki jo je po malem praznil med koncertom, temu je dodal še prazno flašo in mikrofon ter iz vsega skupaj dobil nekakšeno brbotajočo ropotuljo. Za konec je verdo, s svojo vsebino vred, zalučal pod strop in pred zadnjim poklonom poskrbel za štalo na odru.

Nikolaj Gogol, ki je bandu posodil ime, je bil smatran za tihotapca ukrainske kulture v Rusijo. Gogol Bordello širijo vzhodno-evropsko in romsko misel na zahod. Niso filozofi in ne uporabljajo velikih besed. Na svoj in edinstven, rahlo kontraverzen in še vedno okusen način jim je uspelo približati svojo kritiko sodobne družbe oči zatiskajočemu zahodu.

Luka Klemen


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply