GARAGE EXPLOSION 2008

festival

Letošnja eksplozija bo sprožena v ljubljanski Menzi pri koritu, rušilni val se pričakuje v mariborski Pekarni, rane se ližejo v ilirsko bistriškem MKNŽju.

CONCRETE WORMS
Concrete Worms nastanejo leta 1994 v Mladenovcu, ko dva člana kultnega lokalnega punk benda »Brutu’s Garage«, Tasa in Dragan, formirata nov bend. Na bobnih se jim priključi Milija. Z namenom obogatit zvok z dvema kitarama k sodelovanju povabijo še Dragano, ki prevzame igranje bas kitare. V tej postavi leta 1996 posnamejo svoje prve demo posnetke in že dve leti za tem svoj prvi album »No Tip At All«, ki ga izdajo pod okriljem beograjske založbe F.U.R. Collective. Kmalu po izdaji prvenca pa Tasa in Milija zapustita bend. Čeprav je sprva izgledalo, da bo odhod dveh članov za bend poguben, pa bi to obdobje lahko označili le kot »zatišje pred nevihto«. Dragana in Dragan namreč angažirata novega bobnarja Ilijo in od takrat je delo benda vezano na Beograd. S kitaro manj, a mnogo več energije in dinamičnosti ter hitrejšo godbo, »Črvi« nadaljujejo svoje delo in kmalu postanejo eden najglasnejših in najsurovejših punk rock’n’roll bendov v regiji. Do današnjega dne so izdali še dva EPja, in sicer leta 2003 demo plošček pod imenom »Punk rock crew«, lansko leto pa v okviru založbe Avlijaner Records luč sveta ugleda še EP »Just gamlin’…«. Na slednjem je sedem odličnih pesmi garažnega punk rocka, posnetih v studiu Socijala v Novem Sadu, pod taktirko danes že legendarnega Komandanta Adama. V času svojega obstoja so preigrali že vrsto odrov po Srbiji, Romuniji, Makedoniji, Hrvaški ter Bosni in Hercegovini, končno pa bodo odrske deske in publiko v okviru trodnevne »garažne« turneje preiskusili tudi v Sloveniji.

Zasedba: Ilija – bobni, Dragana – bass, Dragan – vokal, kitara.


THE HIP PRIESTS

Na pepelu legendarnega »garažnega« punk’n’roll benda X-Rays iz Nottinghama in londonskih punk’n’rollerjev The Divine Brown se maja 2006 formira nov bend. Fantje si nadenejo ime The Hip Priests. Sredi leta 2007 se predstavijo širši javnosti s svojim debi singlom »Juiced Up ‘n’ Loose«, kateremu že novembra 2007 sledi album »Tight ‘n’ Exiting«. Prvenec izide pod okriljem priznane švedske založbe Bootleg Booze records, kjer občasno domujejo bendi kot Zeke, Mensen, The Hellacopters, ter požanje navdušenje pri publiki in odobravanje kritikov. »Pridigarji« iz Nottinghama očitno ne poznajo počitka in kmalu po izidu prvenca se zaprejo v studio. Nove pesmi skupaj s švedskimi kolegi Sonic Negroes objavijo na split albumu »Dogfight« za založbo Zodiac Records. Bend se trenutno pripravlja na turnejo po Franciji, Nemčiji in Danski, še prej pa se bodo ustavili v Sloveniji in »oddelali« letošnjo serijo »garažnih« koncertov. The Hip Priests presenečajo z odličnim visoko-oktanskim umazanim rock’n’rollom s pridihom panka iz sedemdesetih in zase pravijo, da vlečejo vplive od bendov kot so Motorhead, Zeke, Puffball, Stooges, The Damned, Dwarves, The Boys, Gluecifer, Sex Pistols, The Dictators, Nashville Pussy, Misfits, Turbonegro, Vaseline, Motion Lotion…

Zasedba: Skintight Tim – bobni, Austin ‘Pocket’ Rocket – kitara, Fast Jimmy H.P. – kitara, Lee Love – bas kitara, Gary X Ray – vokal.


NO RULES

No Rules je ritem&blues/rock zasedba iz Tuzle. Po vzoru starejših in stilsko sorodnih Partibrejkersov in Majk, ki so v regiji dodobra utrdili bazičen in z dobrimi rifi odebeljen zvok rock’n’rolla, deluje na področju bivše Jugoslavije že dobrih osem let. Zgodba benda se začne odvijat oktobra, leta 1999, ko kitaristu in pevcu Goranu Čampari v želji, da bi v Tuzli končno začel delovati »garažni« rock’n’roll bend po zgledu njegovih zgodnjih vzornikov (John Lee Hooker, Chuck Berry, Dr.Feelgood, The Rolling Stones, Partibrejkers, Godfathers, The Cramps), uspe zbrati ekipo. Po številnih nastopih in krajši pavzi se aprila 2001 odpravijo v studio MAT Tuzla snemat prvenec. Do februarja 2002 jim uspe posneti 13 pesmi, ki so leto dni kasneje izdane na prvencu »Pasje vrijeme« za založniško hišo Active Time iz Beograda. Leta 2004 so No Rules nominirani za prestižne bosanske glasbene nagrade »Davorin« v kategorijah odkritje leta in zbirka tekstov. Nagrado osvojijo v kategoriji odkritje leta. Sledijo številni koncerti po festivalih širom regije, oktobra 2006 pa zaključijo snemanje svojega drugega albuma »Probaj me«. Ta izide aprila 2007 pod okriljem sarajevske založbe Hayat. Med pomembnejša priznanja za dobro delo si štejejo tudi vlogo predvozačev na nastopu skupine Deep Purple novembra lani v sarajevski Zetri. Letos se vračajo v Slovenijo in možno jih bo videti v Ilirski Bistrici, Ljubljani in Mariboru na Garage Explosion trojčku.

Zasedba: Dražen Mulaosmanović – solo kitara, Danijel Stuhli – bas kitara, Bojan Divković – bobni, Goran Čampara – vokal, kitara.


EROTIC BILJAN & HIS HERETICS

Garažni punk’n’roll bend iz Zagreba nastane s spojem dveh bendov. Prvega, ki je preigraval blues 50-ih, in drugega, ki mu je bil bliže punk rock 70-ih. Najdejo se nekje na sredini in formirajo Electric Biljan & His Heretics, ki se kaj kmalu preimenuje v Erotic Biljan & His Heretics. Svoj prvi koncert odigrajo leta 1998, slovensko publiko pa šokirajo na ljubljanskem koncertu leta 2003, ko skupaj z The Cynics marsikateremu ljubitelju garažnega rock’n’rolla povrnejo upanje na lepše čase. Upravičeno! Skupaj s kolegi The Babies zaznamujejo tudi prvi Garage Explosion festival, ko je znani rockovski kritik njihov nastop označil kot nekaj najpomembnejšega po koncertu Dead Moon kakšno desetletje nazaj, glasbo pa opredelil kot nadgradnjo vplivov The Sonics in The Stooges. Podobno bi lahko zapisali tudi za festival FV 1985-2005, pa čeprav so se za njimi zvrstili takšni rockovski velikani, kot so The Nomads in Meteors. Potem ko si z nastopi po klubih širom regije izborijo sloves prvovrstne koncertne atrakcije, jim leta 2007 uspe za eno največjih hrvaških založniških hiš Dancing Bear izdati prvenec »Supersticky«. Čeprav je v njihovi glasbi zaslediti vplive 60-ih in 70-ih pa njihov neposredni garažni punk rock, predstavljen na plošči, zveni sveže. S prvencem skupina upraviči sloves ene najudarnejših garažno rockovskih skupin na tem koncu Evrope in si kot drugi »povratnik« pribori »vstopnico« za letošnji Garage Explosion festival.

Zasedba: Erotic Biljan – kitara, Jura the Wildman – vokal, Screamin’ Yeah Zhalac – kitara, Barefoot Elena – bas kitara, Jan the Gun – bobni.

O.S.D.S. – Old School Dead School
Trojica O.S.D.S, v tipični postavi punk/rock tria, navdušuje z nabrito in brezkompromisno godbo v maniri hitrih Zeke, Motorhead ali pa kakšnih The Cows. V njihovi glasbi je zaslediti vplive različnih stilov punk glasbe od poskočnejšega punk’n’rolla do trše hardcorovske godbe, njihove pesmi in nastope pa odlikuje hitrost in energičnost. Navdih iščejo v skupinah: The Clash, Rancid, U.S. Bombs, Motorhead, Zeke, Scuffy Dogs, Hellacopters, Stray Cats, Johnny Cash, The Cramps… Njihova zgodba se začne februarja 2004, ko po nekaj koncertih po Sloveniji in Italiji v letu 2005 sami sproducirajo in izdajo svoj prvi demo CD v samozaložbi, imenovan »Old School Dead School«. Leta 2006 pa z novim mini CDjem »Stara Gorica Bastards« pričnejo sodelovati s staro goriško založbo »Nuclear Sun Punk« in komaj rojeno »Pieffe Factory Produzioni«. Plošča je deležna dobrih kritik in istega leta dobi na festivalu M.E.I. v Italiji priznanje za najboljše producirano punk ploščo v kategoriji samoprodukcija.

Zasedba: Monica – bas kitara, Tilen – bobni, Erik Malavida – kitara, vokal.


GATUZO

Gatuzo je energični zagrebški rock duo, ki ga sestavljata Damir Trkulja na kitari in vokalu ter Goran Martinjak na bobnih. Čeprav bend v drugačni postavi začne delovati že leta 1999, pa je v tej minimalistični postavi na sceni prisoten od leta 2003. Nastopi dvojca Gatuzo so dinamični, čvrsti in napeti. Neobičajni glasbeni stil in način igranja, ki ga predstavljata publiki, sama rada označita kot eksplozivni rock. Krasita ga surovost, originalnost in podzavestna odvisnost od bluesa. Prvi javni nastop imata Šiljo in Džekica konec leta 2004 v zagrebškem KSET-u. Konec leta 2005 posnameta, 2006 pa objavita svoj prvi resni studijski material pod okriljem diskografske agencije Spona iz Zagreba. Gre za »maxi« CD singl »Temelji«, ki ima med rock sladokusci danes že zbirateljsko vrednost. Sledijo številni koncerti po zagrebških in hrvaških klubih. Ti dogodki aprila 2007 pripeljejo do podpisa ekskluzivne pogodbe z založniško hišo Dancing Bear, junija pa do izdaje singla »Prljave ruke« v »double bill« paketu z zagrebškim rock bendom Gretta. Istega leta v novembru za založniško hišo Dancing Bear izdajo album prvenec, imenovan »Noge / Ruke / Glave«, , kar jim zagotovi preboj na domačo rock sceno.

Zasedba: Goran Martinjak – bobni, Damir Trkulja – kitara, vokal.


DR. ZERO

Zgodba se je začela leta 1999, ko se Robert Breznik (bas kitara), Boris Bezjak (bobni) in Miran Perko (vokal, kitara), srečajo na pogorišču ugaslih bendov. Tistega leta ugasneta benda Delaware in Paragraf. Ostane jih ravno dovolj, da si omislijo »dirty rock’n’roll« trio. V poletnih mesecih leta 2002 v Studiu na meji posnamejo bolj pankersko naravnani prvenec z naslovom Dr.Zero, ki istega leta izide pri založbi Subkulturni azil. Januarja 2006 sledi odličen drugi album, Dirty Way, opremljen s pristnimi garažno rockovskimi melodijami in besedili. Album izide v mesecu maju ponovno pri založbi Subkulturni azil, nakar v istem mesecu sledi že druga nemška turneja, kjer promovirajo svoj zadnji album. Nestrpno čakamo na tretjega…

Zasedba: Robert Breznik – bas kitara, Boris Bezjak – bobni, Miran Perko – vokal, kitara.

»S slovenskega severovzhoda nas napada nalezljiva plošča, ki jo zaključi pesem kratkega teksta in pomenljivega sporočila: »I sell my soul to rock’n’roll!« Z njo Dr.Zero silijo k ponovnemu užitkarskemu poslušanju tega izvrstnega rockovsko naravnanega albuma, ki traja prekratkih osemindvajset minut.

Brez pretencioznosti ter z iskreno in dovolj domišljeno mero je trio Dr.Zero naredil potencialno delo za naslov letošnjega najboljšega domačega (garažno) rockovskega albuma.«


THE HOAX PROGRAM

Novo ime, a stara ajdovska druščina, ki razbija jajca že od srede 90-ih in je nekaj let nazaj delovala pod imenom LowPunch. Spomnimo se jih lahko po družbeno-kritičnem in brezkompromisnem, hitrem in energično-udarnem punk/hardcoru. The Hoax Program ne odstopajo drastično od svojih korenin, saj gre praktično za isto zasedbo. Ves trik je le v bolj odprtem in glasbeno zrelejšem pristopu k ustvarjanju, ki staro energijo in ljubezen do glasbe ohranja skozi dobri stari rock’n’roll, pripravljen na malo drugačen način, kot smo ga bili pri nas vajeni. Najdemo lahko vzporednice z Refused, Hot Snakes, Queens of the Stone Age in podobnimi. Fantje so v začetku leta 2008 v samozaložbi izdali svoj prvenec z naslovom »Lost songs forgotten melodies«, na katerem se nahaja 13 avtorskih skladb.

Zasedba: David – bobni, Ivo – bass, Radovan – kitara, Dean – vokal.


PODŽLEJBN

Štiričlanska pristna rock zasedba z »rodovnikom« prihaja iz Dolenjskih Toplic. Fantje si v znak protesta in z namenom ohranjanja spomina nadanejo ime po zrušeni lokalni znamenitosti, izpustu termalne vode iz zdravilišča v manjši bazenček, kjer je bila pred leti voda na uporabo vsem vaščanom. Zasedba deluje od leta 2002 in od takrat se njene glasbene smernice niso občutno spremenile. Ostajajo trdno zapriseženi hard rocku v stilu AC/DC, Motorhead, Led Zeppelin… Za seboj imajo že vrsto koncertov, na katerih svojo glasbo predstavljajo s spontanimi, poskočnimi, energičnimi in iskrenimi nastopi. Dodatno težo jim da lasten avtorski repertoar skladb. Konec leta 2006 pa z odličnim, energičnim in odbitim televizijskim nastopom v nedeljski oddaji TLP prepričajo širše občinstvo. V lokalnih krogih se jih prime sloves dolenjskih AC/DC.

Zasedba: Vicko – kitara, Hrbati – bobni, Arni – bass, Krtk – kitara, vokal.

JOE & THE RHYTHM BOYS
Konec leta 2006 Maribor dočaka rojstvo novega rock benda. Trem manj izkušenim fantom, Alešu, Primožu in Josipu, se na kitari pridruži odličen kitarist Nikola, ki se je kalil pri različnih mariborskih rock zasedbah. Konkretneje fantje primejo za instrumente v letu 2007, ko sledi tudi prvi javni nastop na rock’a’billy večeru v Gustafu v mariborski Pekarni. Štiriglavo druščino lahko uvrstimo med rock’a’billy skupine. V njihovi glasbi je slišati tako primesi klasičnega rock’n’rolla kot tudi country glasbe, zasedba pa svoje korenine išče tudi v ameriški folk glasbi. Sebe in svojo godbo fantje opišejo kot »Corn’s a-Crackin’ Rockin’ Hillbilly Rhythm Combo«. Zaradi svoje stilske naravnanosti predstavljajo pravo osvežitev za mariborsko rock sceno in popestritev letošnjega Garage Explosion festivala.

Zasedba: Nikola Stojanovič – kitara, Primož Brumen – kontrabas, Aleš Pogorevčnik – bobni, Josip Segedi – vokal, akustična kitara.

Letošnja eksplozija bo sprožena v ljubljanski Menzi pri koritu, rušilni val se pričakuje v mariborski Pekarni, rane se ližejo v ilirsko bistriškem MKNŽju.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply