FV festival 2008 @ MENZA PRI KORITU, Ljubljana

V Menzi pri koritu na Metelkovi bo v soboto, 29. novembra zvečer, z začetkom 20. uri, v organizaciji FVja potekal tradicionalni FV festival namenjen vsem ljubiteljem poštenega rokenrola ter promociji sodobnega tujega in domačega underground rocka. Festival, ki ima korenine v letu 2000, bo letos gostil tri tuje in dve domači zasedbi, vsaka s svojo lastno vizijo sodobnega rock’n’rolla: angleški bend The JIM JONES REVUE, italijanski duet MOJOMATICS, hrvaški dvojček GATUZO in domači MUŠKAT HAMBURG ter DIEGO..

Ko je v letošnjem letu pri založbi Punk Rock Blues Records izšla odlična prva plošča angleške zasedbe The JIM

JONES REVUE
, so kritiki zapisali, da je njihova glasba blasfemična mešanica Little Richarda in The MC5 oziroma Jerry Lee Lewisa and The Birthday Party. In njihov prvi album dejansko je tak – grob, surov, energičen in čuten. The Jim Jones Revue slačijo rock’n’roll ne do golega, temveč do kosti, do njegovih osnovnih elementov. Album je bil posnet v živo (brez nasnemavanj) v enem samem 48 ur trajajočem sešnu. The Jim Jones Revue so v dobrem letu in pol od svojega prvega nastopa v Londonu januarja lani, delili odre z ključnimi bendi na trenutni rock’n’roll sceni: Heavy Trash, Guitar Wolf, Gallon Drunk, Scott Biram, The Black Diamond Heavies, The Beasts of Bourbon, The Godfathers, Dave Cloud, Wilko Johnson … Osrednja figura benda je Jim Jones, v devetdesetih letih gonilna sila legendarnih garažnih punkerjev Thee Hypnotics, po njihovem razpradu pa je osrednjo vlogo odigral pri zasedbi Black Moses.

Benečana The MOJOMATICS igrata trdo in zelo električno glasbo, tako da je slišati, kot da je na odru petčlanska zasedba, ne pa duet. Hreščavi glasbeni koktejl hillbilly bluesa, starega country, folka in bluegrassa The Mojomatics začinita še s kančkom melodičnostji britanskega popa in vse skupaj odigrata z energično zagnanostjo v najboljši maniri garažnega punk rock n’ rolla. Lahko bi rekli, da je njuna glasba retro na ne-retro način, soul punk s priokusom Delta in še kakšnega bluesa. The Mojomatic so izdali tri albume, zadnjega »Don’t Pretend That You Know Me« letos pri odlični londonski založbi Ghost Records.

Diskografija: 2007 My Kind of Crazy; Smoke Ring, 2007 Songs for Faraway Lovers Alien Snatch! Records, 2008; Don’t Pretend That You Know Me; Ghost in 2008; A Sweet Mama Gonna Hoodoo Me Alien Snatch!

Tudi tretje tuji tuja zasedba FV festivala je duet. GATUZO je energični zagrebški rock duo, Damir Trkulja kot kitarist in pevec ter Goran Martinjak na bobnih. Svoj neobičajni glasbeni stil in način igranja sama označujeta kot eksplozivni rock, ki ga definirajo surovost, izvirnost in podzavestna odvisnost od bluesa. Leta 2006 sta objavila svoj prvi resni studijski material, maxi CD singl »Temelji«, pod okriljem diskografske agencije Spona iz Zagreba. Lani sta podpisala ekskluzivne pogodbe z založniško hišo Dancing Bear, pri kateri še istega izdajo album prvenec, imenovan »Noge / Ruke / Glave«, kar jim je zagotovilo preboj na domačo rock sceno. Organizatorji letošnjega dvodnevnega festivala Grand rock Sevnica so jih proglasili za najboljši bend festivala.

MUŠKAT HAMBURG, pankenrol zvezde iz štajerskega konca so v teh časih najenergičnejši in najpunkenrol bend pri nas. V letošnjem letu do nastopili že na več kot 30 koncertih in tudi edini zastopali slovenske barve na Exit festivalu v Novem Sadu. Muškat Hamburg so bend, ki zna groovati v rock’n’roll stilu, zna zabavati v rock’n’roll stilu in ne poskuša rock’n’rolla intelektualizirati. Kitarista se dopolnjujeta in doigravata, pevec in basist suvereno uprizarjata dvoglasno, podvojeno petje, bobnar pa neprestano buta brez kičastih fraz in nepotrebnih prehodov.

Iz Ilirske Bistrice prihajajo DIEGO. Nastali so 2006 in se s svojih rock’n’rollom spomladi naslednje leto prvič predstavili s koncertom v svojem matičnem klubu MKNŽ.

Lani so bili povabljeni k sodelovali na Klubskem maratonu Radia Študent, v okviru katerega so nastopili po celi Sloveniji, pa tudi na finalu v Menzi pri koritu na Metelkovi.

Gosti FV festivala iz tujine in domačini:

JIM JONES REVUE (UK, Jim Jones = Thee Hypnotics, Black Moses)
http://www.myspace.com/thejimjonesrevue
http://www.jimjonesrevue.com/
video: http://www.youtube.com/watch?v=vQdUFFt-qjY

MUŠKAT HAMBURG (Štajerski vinorodni okoliš)
http://www.myspace.com/muskathamburg
http://www.muskathamburg.com/

GATUZO (CRO)
http://www.myspace.com/gatuzohr,
http://www.gatuzo.com/

MOJOMATICS
http://www.myspace.com/themojomatics
http://www.mojomatics.com/

DIEGO (Ilirska Bistrica – MKNŽ ekipa)
http://www.myspace.com/diegopussy

V Menzi pri koritu na Metelkovi bo v soboto, 29. novembra zvečer, z začetkom 20. uri, v organizaciji FVja potekal tradicionalni FV festival namenjen vsem ljubiteljem poštenega rokenrola ter promociji sodobnega tujega in domačega underground rocka. Festival, ki ima korenine v letu 2000, bo letos gostil tri tuje in dve domači zasedbi, vsaka s svojo lastno vizijo sodobnega rock’n’rolla: angleški bend The JIM JONES REVUE, italijanski duet MOJOMATICS, hrvaški dvojček GATUZO in domači MUŠKAT HAMBURG ter DIEGO..


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply