Freeride Battle Kanin 2010 prekinjen zaradi slabe vidljivosti.

Zmagovalca Roland Hofer in Mathieu Imbert.

Na Kaninu sta zmagovalca petega tekmovanja v prostem smučanju in deskanju Freeride Battle postala Avstrijec Roland Hofer med deskarji in Francoz Mathieu Imbert med smučarji. Najvišje uvrščena domača tekmovalca sta v obeh kategorijah zasedla 8. mesto: Miha Loboda med deskarji in Jani Pogačar med smučarji. Zaradi slabega vremena so dekleta žal ostala brez tekmovanja.

Fantje, deskarji in smučarji, so nastope opravili preden je Kanin vključno s prizoriščem tekmovanja nad progo Veliki graben zagrnil oblak in je bilo tekmovanje zaradi slabe vidljivosti prekinjeno.

Nastopilo je vseh 17 deskarjev, pred prekinitvijo pa tudi 35 od 45 smučarjev, tako da je po pravilih serije Freeride World Qualifier vrstni red veljaven, saj sta nastop opravili dve tretjini nastopajočih. Na štartu pa je ostalo vseh 8 smučark in 6 deskark. Zaradi slabe vremenske napovedi za nedeljo je vodstvo tekmovanja pozneje tekmo deklet odpovedalo oziroma opustilo tudi možnost, da bi jo izvedli na rezervni dan, v nedeljo.

Pri smučarjih je z odličnim nastopom že drugič v dveh tednih zmagal Francoz Mathieu Imbert. Nazadnje je 28-letnik, ki ima za domače smučišče Vars, zmago slavil na tekmi iste serije v Andori. “Dobro mi gre, a mi ni cilj uvrstitev v svetovno serijo, saj nastopam predvsem zase, zaradi druženja in duha prostega smučanja.”
Imbert je v letih med 1999 in 2004 že nastopal med deseterico najbojših na svetu, nato pa se je umaknil s tekmovanj, a ga je letos zopet zasrbelo. Pred kariero v prostem smučanju je bil do svojega 17. leta alpski smučar in je že nastopil v evropskem pokalu.
Za njim sta se na zmagovalne stopničke uvrstila vodilni prosti smučar Pirenejev Daniel Fornel iz Andore in Juan Bergada iz Barilocheja v daljni Argentini, a z bivališčem v Lechu na Arlberškem v Avstriji.

Naslov najboljšega med deskarji je pripadel prav tako 28-letnemu Rolandu Hoferju, učitelju deskanja ter skrbniku parka za deskarje in smučarje prostega sloga v Saalbach-Hinterglemmu. To je njegova druga zmaga v seriji, lani je že bil na vrhu tekme v Aosti v Italiji.

“Prvič sem tukaj in mi je zelo všeč. Še zlasti, ker sem tu dosegel svojo drugo zmago in ker je veliko snega. V prostem deskanju nastopam tretjo zimo. Tekmujem tudi zato, ker pri tem športu nisi nikdar tako varen kot prav na tekmovanju.”
Drugo mesto je osvojil dvakratni zmagovalec tekem Freeride Battle na Voglu in Kaninu, Finec švedske krvi Niklas Hollsten, trenutno številka ena na lestvici serije, tretje pa Hoferjev rojak Christian Schnabel z Arlberškega.

V močni mednarodni konkurenci izbrancev, ki so izmed 250 prijavljenih našli pot med 76 nastopajočih, sta najboljša Slovenca tokrat posegla po osmem mestu. Pri deskarjih stari znanec Freeride Battla, 28-letni Miha Loboda iz Komende, tretji iz prve izvedbe leta 2006. Le desetinko točke je za njim na 9. mestu zaostal zmagovalec iz leta 2007 in lani drugouvrščeni Matevž Maček.

Pri smučarjih je bil najuspešnejši Slovenec izkušeni 37-letni Kamničan Jani Pogačar, zmagovalec leta 2007.
“Raven tekmovanja je bila bistveno višja kot v prejšnjih letih. Zato sem z uvrstitvijo zadovoljen, kot tudi s svojim smučanjem. Razmere so bile težke, sneg je bil iz metra v meter drugačen. Nekateri so bili za razred nad nami,” je povedal Jani.

Vodja organizacije Jan Maček pa je povedal: “Žal mi je, da smo morali končati z nepopolno tekmo smučarjev in odpovedjo tekme za dekleta, a nismo imeli izbire. Dokler je bilo še varno, smo se trudili vsem omogočiti nastop. Prav iz varnostnih razlogov smo sprejeli končno odločitev. Biti član serije Freeride World Qualifier prinaša tako prednosti kot slabosti, ena slednjih so omejitve s pravili. Prednost je gotovo udeležba kakovostnih tekmovalcev, tako da smo kljub težkim razmeram videli nekaj vrhunskih nastopov tako na smučeh kot na deski. Veseli smo bili tudi novih obrazov in vse to nam daje zagona za naslednje izvedbe tekmovanja Freeride Battle.”

Vrstni redi

Smučarji
1. Mathieu Imbert (Fra) 26,2 točke
2. Daniel Fornel (And) 24,1
3. Juan Bergada (Arg) 20,7

8. Jani Pogačar (Slo) 17,6
28. Rok Dokl (Slo) 11

Deskarji

1. Roland Hofer (Avt) 22
2. Niklas Hollsten (Fin) 18,7
3. Christian Schnabel (Avt) 18,2

8. Miha Loboda (Slo) 12
9. Matevž Maček (Slo) 11,9
13. Jan Rugelj (Slo) 7,4
14. Tine Zalokar (Slo) 6,3

Na Kaninu sta zmagovalca petega tekmovanja v prostem smučanju in deskanju Freeride Battle postala Avstrijec Roland Hofer med deskarji in Francoz Mathieu Imbert med smučarji. Najvišje uvrščena domača tekmovalca sta v obeh kategorijah zasedla 8. mesto: Miha Loboda med deskarji in Jani Pogačar med smučarji. Zaradi slabega vremena so dekleta žal ostala brez tekmovanja. Fantje, deskarji in smučarji, so nastope opravili preden je Kanin vključno s prizoriščem tekmovanja nad progo Veliki graben zagrnil oblak in je bilo tekmovanje zaradi slabe vidljivosti prekinjeno.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply