Footbag

Footbag ali bunkabrc kot ga v Sloveniji raje poimenujemo je zelo mlad in nepoznan šport, je veščina in hkrati dobra rekreacija.

FOOTBAG SKOZI ZGODOVINO
Mnogi mislijo, da footbag izhaja iz Jamajke, v resnici pa njegove korenine segajo v Severno Ameriko. Zgodba se je začela leta 1972 v Oregon City, ko je John Stalberger spoznal Mike Marshalla, ki je ravno takrat brcal doma narejeno žogico, napolnjeno s fižolom. John, ki so mu nekaj dni pred tem dogodkom operirali koleno, je želel izboljšati svojo fleksibilnost. Z Mikeom sta se hitro spoprijateljila in začela s športom, ki sta ga poimenovala Hack the sack. Kmalu sta postala zasvojena s podajanjem žogice in svoj šport sta želela predstaviti tudi širši javnosti. Začela sta s proizvodnjo žogic, ki sta jih poimenovala Hacky Sack in kmalu tudi pripravljati strategijo za komercializacijo te novosti. V tem času se je rodilo tudi ime za šport, od takrat ga torej imenujemo footbag. Tri leta za tem je Marshall tragično umrl za posledicami srčnega napada, pri rosnih osemindvajsetih letih. Stalberger pa je bil odločen, da izpolni njuno vizijo in je nadaljeval s promocijo produktov in samega športa. S pomočjo mnogih prijateljev je ustanovil National Hacky Sack Association. Pravice za žogice Hacky Sack je predal podjetju Kransco, ki je do takrat izdelovalo frizbije. Footbag je kmalu zaživel, saj se je pojavilo kar nekaj navdušencev. Nekateri so, po vzoru tenisa in odbojke, žogice začeli brcati čez mrežo in tako je nastal Footbag Net, atraktivni alternativni šport. Freestyle footbag pa je tista bolj priljubljena različica igre. Nekateri igralci svoje rutine usklajujejo tudi z glasbenimi spremljavami in tako poskrbijo za prave atrakcije, ter navdušijo gledalce.

RAZVOJ

Najbolj je razvit v Severni Ameriki, od koder je tudi začel potovanje po svetu, ter v Evropi. Trenutno je v krovni organizaciji IFPA (International Footbag Player´s Association) registriranih triinpetdeset držav. Zadnja
leta se po svetu odvija veliko različnih turnirjev in festivalov. Letos bo na sporedu 8.evropsko prvenstvo ter že 27. svetovno prvenstvo.

VRSTE IGRE IN PRAVILA

Footbag net
Je igra enic ali dvojic na igriščih, ki so precej podobna odbojkarskim in teniškim. Igralci žogico lahko brcajo le s spodnjim delom noge, čez mrežo, ki naj bi bila po pravilih visoka 155cm. Pravila za igro dvojic so podobna odbojkarskim, saj imata igralca možnost treh izmeničnih odbojev, pri enicah pa sta igralcem dovoljena le dva odboja. Žogica mora biti usnjena. Združuje taktično obvladovanje igrišča, tako kot pri tenisu, z ´dvigni-in-zabij´ tehniko kot pri odbojki. Tekmovalci najpogosteje zabijajo žogico preko mreže z uporabo stopal, notranjega zamaha in zunanjega potiska. Bolj kot spektakularna zabijanja, so zanimiva reševanja, ki jih igralci uporabljajo med obrambo. Prav tako je dovoljeno zabijanja blokirati v zraku, z osupljivimi bitkami nad mrežo.

Footbag freestyle
To je umetniška oblika športa. Lahko je hitro zaporedje skorajda nemogočih gibov oziroma trikov, ki jim z očmi težko sledimo, ali pa umirjeno in tekoče gibanje kot v počasnem posnetku. Ravno ta raznolikost je za gledalce zelo atraktivna. Tekmovalci so ocenjeni glede na štiri kriterije: koreografije, težavnosti, raznolikosti in izvedbe. Žogica mora biti mehka, polnjena s plastičnimi zrni ali peskom. Med nastopom pa jo lahko brcamo in zaustavljamo z vsemi deli telesi, izključujoč roke. Trik imenujemo vse kar naredimo z nogami ali telesom, od trenutka ko se žogica odbije od noge in dokler ne pade nazaj nanjo. Ocenjevanje trikov je kar precej zapleteno, saj obstaja več meril, eno najpomembnejših pa je težavnost. Skozi leta se je za prikaz težavnosti razvil sistem točkovanja (the ADD system). Beseda ADD pomeni točko in vsak trik ima svojo točkovno vrednost (the ADD value). Seveda je tako, da težji kot je trik, večjo točkovno vrednost ima. Za dodeljevanje točk triku obstajajo določena pravila in trik se ocenjuje po kar šestih lastnostih. To so DEELAY (zaustavitev žogice na nogi), DEXTERITY (obkrožitev žogice z nogo), BODY (gibanje telesa med trikom), XBODY (desna noga na levi strani telesa in obatno), UNUSUAL (zaustavitev žogice na nenavadni površini telesa), PARANOX (normalna izvedba trika, le iz nasprotne smeri; nenaravno gibanje telesa), v zadnjem času pa tudi X-DEX (dodatna točka, če žogico v triku dvakrat polno obkrožimo). Obstaja še več delitev trikov in tudi setov, a te za začetnike niso tako zelo pomembne, saj jih izvajajo le tisti najboljši igralci.

OČE FOOTBAG-A

Kenny Shults je bil prvo ime tega športa. Pri zgodnjih štirinajstih letih je postavil svetovni rekord, pobral kar šest naslovov Freestyle svetovnega prvaka, hkrati je bil tudi nepremagljiva sila v Netu in je pobiral nagrade pri tekmovanjih v dvojicah (Doubles Freestyle) in tako je gladko premagal vso konkurenco. Bil je tisti, ki je iznašel in poimenoval skoraj vse osnovne trike. Posnel je tudi dva filma za učenje, to sta bila Tricks of the trade in Tricks of the trade 2. Kenny je za mnoge Oče footbag-a, sam pa je danes za resno igro že malce prestar.

FOOTBAG V SLOVENIJI

Na sončni strani Alp smo zopet malce za časom, medtem ko je pri Čehih, Nemcih, Fincih in Francozih, ter celo naših južnih sosedih že zelo dolgo uveljavljen in priljubljen šport. V Sloveniji je velika ovira že samo ime, saj smo ga želeli sami poimenovati, a nam to ni preveč dobro uspelo. Na Primorskem so ga že leta nazaj imenovali ´tapčkanje´, na Štajerskem in Dolenjskem so ga prilagodili v ´tapkanje ´, v Ljubljani in njeni širši okolici pa mu rečejo ´bunkabrc´, predvsem zaradi istoimenskega kluba in prav to poimenovanje se je najbolj razširilo, čeprav footbag zaenkrat še vedno ostaja footbag. Tudi pri nas je najbolj razširjen Footbag freestyle, zadnje čase pa se uveljavlja tudi Footbag net. V Sloveniji lahko brcanje žogice opazimo predvsem med šolskimi odmori, lastnih festivalov pa zaenkrat žal še nimamo kaj dosti. V Kranju od leta 2002 deluje športna sekcija v sklopu Kluba študentov Kranj, ki ima v svoji ekipi štiri fante in dve punci. Leta 2003 so se udeležili svetovnega prvenstva v Pragi, kjer jim je Jaka Stare priigral šesto mesto, leta 2006 pa so v Frankfurtu dobili priložnost, da svoje rezultate še izboljšajo in res so stali na stopničkah za najboljše. V mešanih dvojicah je tretje mesto pripadalo Leni Mlakar Jereb in Jaku Stare, Lena pa si je tretje mesto priigrala tudi v solo verziji. Na stopničko višje sta se v mešanih dvojicah povzpela Irena Marc in Aleš Pelko, v ženskih dvojicah pa punci iz ekipe. Omenimo lahko tudi evropsko prvenstvo v Lausanne, leta 2006, ko je Lena Mlakar Jereb v ženskih dvojicah z rusinjo Tikhomirovo zasedla prvo mesto. Iz Laškega pa prihajajo Zavezniki, mladi fantje, ki se želijo zapisati v zgodovino slovenskega Footbag Freestyla, njihov glavni cilj pa je, da ta šport predstavijo širni Sloveniji. Upamo seveda, da jim bo uspelo in da bo footbag kmalu postal eden bolj priljubljenih športov tudi pri nas.

Matic Zorman

Footbag ali bunkabrc kot ga v Sloveniji raje poimenujemo je zelo mlad in nepoznan šport, je veščina in hkrati dobra rekreacija.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply