Floorball

Floorball je najhitreje rastoči šport danes nasploh. V grobem je igra za najmlajše, mlade in mlade po srcu. Enostaven, zabaven, hiter in zelo intenziven.

Že od začetka razvoja floorball-a, igra oz. Pravila igre dajejo prednost igralcem s tehničnim znanjem. Posledično je igra zanimiva tako za igralce kot za gledalce. Najpomembnejše je, da je enako primerna tako za moške kot za ženske. Floorball se igra na dveh dimenzijah igrišč. Standardna velikost igrišča meri 40m X 20m. Standardno število igralcev za eno ekipo v polju je pet in vratar. Floorball se igra v obliki dvoboja med moštvoma, namen igre pa je v okviru pravil igre doseči več zadetkov kot nasprotno moštvo. Manjše igrišče (dimenzije 28m X 16m) je namenjeno predvsem manjšim ekipam in manjšim telovadnim prostorom. Na manjšem igrišču igrajo trije igralci in vratar. Igrišče je ograjeno z 50 cm visoko ogrado, ki je na vseh vogalih zaobljena. Igralci na igrišču za igro uporabljajo palice iz umetnih mas, razen vratarja, ki varuje vrata (standardna velikost 160cm X 115 cm) načeloma na kolenih brez palice. Ekipo navadno sestavlja od 15 do 20 igralcev. Igralni čas je 3 X 20 minut, igro pa vodita dva enakovredna sodnika. Pravila igre so izbrana iz pravil drugih športov na način, da naredijo en sam popoln šport. Vključno z neuradnimi ligami, šolami in rekreacijskimi ligami floorball igra precej več kot milijon igralcev.

ZGODOVINA
Korenine igre bi našli v ZDA v poznih 50-tih. Mladina je po telovadnicah pričela igrati hokej z lahkimi plastičnimi palicami in pakom. Igra se je imenovala »floorhockey«. Prvi turnir je bil odigran v mestu Michigan leta 1962. S transportom športa v Evropo, je pak zamenjala žogica. Novi šport se je najprej pojavil na Švedskem v zgodnjih 70-tih. V začetku se je pojavljal predvsem v šolah med rekreacijo. V tem času se je igra igrala na malem igrišču na majhna vrata brez vratarja. Zelo hitro je postal popularen in do konca 70-tih je bilo ustanovljenih že precej klubov po Evropi. V 80-tih je floorball postal veliko bolj organiziran in pojavile so se nacionalne zveze klubov. Šport se je še naprej naglo razvijal.

MEDNARODNI RAZVOJ

Švedska, Finska in Švica so 12. aprila 1986 ustanovile Mednarodno Floorball Zvezo. Naslednji korak se je zgodil ob veliki zainteresiranosti po vsem svetu za prvo svetovno prvenstvo za moške na Švedskem v letu 1996. Do svetovnega prvenstva se je organizaciji priključilo že 18 držav. Celoten turnir je bil velik uspeh z vrhuncem, razprodano dvorano na finalnem srečanju med Švedsko in Finsko. V dvorani Globe Arena v Stockholmu so Švedi z 5-0 premagali Fince in 15.106 gledalcem prikazali nepozaben dogodek.

RAZVOJ V SLOVENIJI

Začetki igranja floorballa na slovenskih tleh segajo v leto 1992, ko se je v sklopu delavskih iger v Škofji Loki igrala njegova elementarna oblika (trije igralci, brez vratarja). Leta 1999 je bil ustanovljen prvi floorball klub v Sloveniji in sicer FBC InSport iz Žirov. Kmalu zatem je bil ustanovljen še klub v Škofji Loki, na Jesenicah in Borovnici.

OPREMA

Pri palici je najpomembnejša dolžina palice oz. Ročaja (max. 110 cm), kajti le-to v veliki meri vpliva na boljšo kontrolo žogice pri igri. Žogica je težka 23 g., njen premer je 72 mm, ima 26 lukenj, je votla, pri tem pa lahko dosega hitrost tudi do 180 km/h. Za igro se pretežno uporablja žogica bele barve.

evaa

Floorball je v grobem igra za najmlajše, mlade in mlade po srcu. Enostaven, zabaven, hiter in zelo intenziven.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply