Finalne Itak Rajd pokala

DVOJNA ZMAGA ŽIGE KNEZA ZA NASLOV PRVAKA

Največja domača serija v disciplinah 4kros z gorskimi kolesi, BMX in skoki se je zaključila sinoči v Ljubljani z izrednim uspehom domačina Žige Kneza ter odlično predstavo Hrvatov in Slovencev na tekmovanju Itak Trik.

Gostje iz sosednje Hrvaške z Igorjem Vukadinovićem in Draženom Božićem na čelu so v tekmovaju v skokih s kolesi Itak Trik pokazali največ, predvsem se je izkazal Igor. Pred nabito polnim parkom je ob glasnem navijanju in hrupu navijaških trobelj zmagal v uradnem delu tekmovanja, nato pa še v izboru za najboljši trik. Vsi tekmovalci so imeli na voljo tri poiskuse, Igor je največ prihranil prav za zadnji, tretji poizkus in prepričljivo prehitel rojaka Dražena Božića ter včeraj nerazpoloženega Marka Draguljiča (Enduro Mulisha), letos že zmagovalca v Itak triku. Marko je največ pokazal v prvi vožnji, ko je izvedel zelo lep obrat nazaj, kar je na koncu zadoščalo za tretje mesto. Igor je za uspešen zaključek dneva zmagal še v tekmovanju za najboljši trik – izvedel je obrat nazaj s polno rotacijo kolesa.
Najboljši skakalci so poleg zajetnega kupa evrov ter praktičnih nagrad domov odnesli še prav posebno trofejo – namesto pokalov so prejeli posebne lopate, ki so v tem športu nepogrešljiv pripomoček za urejanje klančin za skakanje.

Kljub izredno drznim akrobacijam tekmovalcev v skokih pa je junak dneva postal domačin iz Ljubljane Žiga Knez (MTB Sokol Fun Sports Rajd). Zmagal je kar dvakrat – najprej na dirki s kolesi BMX, pozno popoldne pa še v 4krosu z gorskimi kolesi in si s tem zagotovil tudi zmagi v obeh najmočnejših kategorijah Itak Rajd pokala. Žiga očitno dirka najbolje, ko je pošodovan, saj je v preteklosti zmagoval že z mavcem na roki, tokrat pa ga je snel predčasno zaradi dirke. Žiga je po dirki povedal: ”Na zadnjo dirko serije se nisem posebej pripravljal, saj so mi nedavno šivali koleno ter zaradi zvina v mavec povili roko. Potihem sem upal na dvojno zmago, vendar sem hkrati vedel, da bodo na zmago ciljali tudi vsi konkurentje. Zaradi tega so bile tekme zelo napete in smo videli tudi padce.”
Žiga je sinoči padel samo v bazen, oziroma so ga po zmagi vanj vrgli prijatelji. Na kolesu je bil nepremagljiv in z dvojno zmago dokazal, da je kralj proge na Linhartovi. Vendar je bila pot do uspeha v resnici težja kot to kažejo rezultati. V dirki BMX je bil najhujši tekmec Matej Stapič (Enduro Mulisha), ki je zasedel končno drugo mesto – tako na dirki, kot v pokalu.
V štirkrosu je bila konkurenca še veliko močnejša, tekmovalci na vrhu lestvice pa so si bili povsem blizu. Izmed boljših je tekmovanje prvi zaključil Boštjan Pisanec (Ganesha Team), saj se ni prebil do polfinala. V polfinalu pa se je odločil pokal – v veliki finale ni boj za zmago se ni uspelo uvrstiti Luki Strnadu Petercu (ŠD Supersnurf) ter Miranu Vauhu (KK Črn Trn), najbližjima zasledovalcema Kneza. Luka je celo padel na prvi bandi in skoraj dobesedno ga je povozil Tinen Frank (Bike Park Pohorje/Scott Lactat).
V veliki finale najboljše četverice sta se tako poleg Knez in Franka prebila še Stapič in Davorin Malenkovič (Bike Park Pohorje). Knez in Frank sta vodila od štarta, Matej Stapič pa je skušal prehiteti v prvi bandi, pri čemer je z drsenjem skozi ovinek navdušil gledalce, a ostal na tretjem mestu. Zadnjo dirko seznone je torej dobil Ljubljančan Žiga Knez pred Mariborčanoma Tilnom Frankom in Matejem Stapičem.

V dirki deklet je že četrtič zapored zmagala Neža Knez (KD Calcit Kamnik), ki ji v prihodnje zagotovo ne bo lahko, saj se šport hitro širi tudi med puncami in konkurenca raste. Enako velja za kategorije mlajših, kjer je iz dirke v dirko več novih obrazov, kar zagotavlja lepo prihodnost športa. Ne pozabite – BMX je tudi olimpijska disciplina in morda se prav med današnjo mlado generacijo skriva prvak prihodnosti.

Zadnja dirka serije je enako kot prvi dve potekala v Fun Sports Rajd parku v Ljubljani pred preko tisoč gledalci ter z udeležbo tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Nemčije. V celotni sezoni se je na štirih dirkah, poleg Ljubljane se je dirkalo še v Ajdovščini na progi Črn Trn, se je na štartnih listah pojavilo preko 140 imen iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Nizozemske, kar daje Itak Rajd pokalu močan mednarodni pomen, hkrati pa je tekmovanje predvsem valilnica mladih tekmovalcev in tekmovalk.

Vrstni redi – Itak Trik in Itak Rajd Pokal, Ljubljana 6.9.2008

Itak Trik, tekmovanj v skokih

1. Igor Vukadinović (Hrv, Vans DS4)
2. Dražen Božić (Hrv, Kona Fireeye DS Unit)
3. Marko Draguljič (Enduro Mulisha)

Najboljši Trik
Igor Vukadinović (Hrv)

Štirikros moški
1. Žiga Knez (MTB Sokol Fun Sports)
2. Tilen Frank (Bike Park Pohorje/Scott Lactat)
3. Matej Stapič (Enduro Mulisha)
4. Davorin Malenkovič (Bike Park Pohorje)
5. Kristjan Medvešček (KK Djak)
6. Jani Podmiljšak (KD Calcit)
7. Luka Strnad Peterca (ŠD Supersnurf)
8. Luka Verstovšek (Den Devils)

štirikros ženske

1. Neža Knez (KD Calcit Kamnik)
2. Darinka Brešar (Den Devils)
3. Špela Hribar (ŠD Supersnurf Rajd)
4. Tina Starc (MTB Sokol Fun Sports Rajd)

štirikros moški do 15 let
1. Tim Zupanc (KD Rajd)
2. Ian Oskar Katanec (KD Rajd)
3. Nik Prijatelj (MTB Klub Ribn’čan)
4. Rok Žužek (KD Rajd)

BMX moški nad 17 let
1. Žiga Knez (MTB Sokol Fun Sports)
2. Matej Stapič (Enduro Mulisha)
3. Jani Podmiljšak (KD Calcit)
4. Gašper Hren (MTB Klub Ribn’čan)

BMX moški do 17 let
1. Kristian Medvešček (KK Djak)
2. Blaž Dejak (MTB Klub Ribn’čan)
3. Lovro Dejak (MTB Klub Ribn’čan)
4. Maximillian Gast (Nem, RC 1950 Erlangen)

otroci do 12 let
1. Frederik Gast (Nem, RC 1950 Erlangen)
2. Luka Kljun (MTB Klub Ribn’čan)
3. Mitja Ergaver (KK Črn Trn)
4. Matej Žan

Vrstni redi – Itak Rajd Pokal 2008

štirikros moški
1. Žiga Knez (MTB Sokol Fun Sports)
2. Miran Vauh (KK Črn Trn)
3. Luka Strnad Peterca (ŠD Supersnurf)

štirikros ženske
1. Neža Knez (KD Calcit Kamnik)
2. Darinka Brešar (Den Devils)
3. Špela Hribar (ŠD Supersnurf Rajd)

štirikros moški do 15 let
1. Tim Zupanc (KD Rajd)
2. Žan Godina (Den Devils)
3. Rok Žužek (KD Rajd)

BMX moški nad 17 let
1. Žiga Knez (MTB Sokol Fun Sports)
2. Matej Stapič (Enduro Mulisha)
3. Tomaž Jeras (B.V.G. Gulč Maxisport Čerin)

BMX moški do 17 let
1. Blaž Dejak (MTB Klub Ribn’čan)
2. Žan Godina (Den Devils)
3. Lovro Dejak (MTB Klub Ribn’čan)

otroci do 12 let
1. Luka Kljun (MTB Klub Ribn’čan)
2. Rene Svetina (KD Rajd)
3. Oskar Jarnjak (KD Rajd)

Celotne rezultate in točkovanje najdete na spletni strani www.kd-rajd.si.

Grega Stopar


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply