Finale Red Bull Crashed Ice 2011

Quebec, Kanada

Vrhunec je vedno bližje in morda morajo biti organizatorji zadnje tekme serije Red Bull Crashed Ice v kanadskem Quebecu kar malce zaskrbljeni glede taljenja ledu, kajti trenutna razvrstitev na vrhu je vroča! Slovenec Jan Bobnarič se je čez kvalifikacije včeraj suvereno prebil med 64 najboljših, kjer bo nastopil v 5. skupini, upa pa seveda na preboj v naslednje kroge.

Ta vikend bomo končno izvedeli, kdo bo nosil ledeno krono letošnjega svetovnega prvenstva v disciplini ice cross downhill. Nič še ni odločeno, saj po vrhu lahko poseže tako ledeni Finec Arttu Pihlainen, kot tudi kanadski lokalec Kyle Croxall. Tekmovanje bo prenašal v živo Red Bull Web TV, pričetek prenosa bo ob pol dveh, v nedeljo zjutraj po našem času.

Kot se za vrhunec sezone spodobi, bo tekma v Kanadi za tekmovalce malce bolj naporna, kot so bile prejšnje tri v Muenchnu, Valkenburgu in Moskvi. Proge na prvih treh tekmah so bile dolge okoli 400 metrov, kanadska pa ponosnih 540 metrov. Na širini 4,5 metrov se bodo po štirje tekmovalci istočasno spustili po 60 metrih nadmorske višine v polni »bojni« opremi.

Štart zadnje tekme Red Bull Crashed ice bo pri hotelu Château Frontenac, do finalnega skoka na reki Saint Lawrence na Pariškem trgu (Place de Paris) pa bodo tekmovalci med borbo za prevlado dosegali hitrosti do 70 km/h. Tekmovalci se bodo na drsalkah podili vzdolž ulice Fort (Rue du Fort), kjer jih bo pričakal spektakularni zavoj pri pošti. Kot novost pa so organizatorji tekme letos vključili tudi 360 stopinjski zavoj v parku Montmorency, poleg tega pa se bodo morali pripraviti na še eno novost, tako imenovani splitter, 30 metrov tračnic. Ko se jim bo odprl pogled na reko St. Lawrence, bodo prvič začutili, da se bliža cilj, do katerega vodi zgolj še končni šprint vzdolž »kraljevskega koridorja« (Royal Corridor) in odločilni »zavoj zmage«.

Stezo je zadnje tri tedne pripravljalo več sto delavcev, ki so vanjo vložili kar 7.500 ur dela. V Kanadi pa so za izdelavo ledene proge uporabili poseben sistem za izdelavo ledu, s katerim so ustvarili kar 75 slojev ledu, po katerih so polili vodo in ustvarili idealno tekmovalno podlago, z gostoto ledu, ki je kar petkrat večja od kateregakoli drsališča, na katerem potekajo tekme NHL.

Quebec bo v soboto kar drhtel od napetosti. Po treh tekmah z 2.800 točkami v skupni razvrstitvi vodi Finec Arttu Pihalinen, ki ima 300 točk prednosti pred Kanadčanom Kylom Croxallom. Na tretjem mestu jima z velikim zaostankom (skupno 1.590 točk) sledi Kylov brat Scott Croxall. Če skupna zmaga še ni odločena, pa je nekaj gotovo: lanski prvak Martin Niefnecker letos ne bo ubranil naslova, saj mu ta sezona ni bila naklonjena, trenutno je na 15. mestu skupne razvrstitve.

Od Slovenca Jana Bobnariča, ki je uspešno opravil s kvalifikacijami, na zadnji tekmi pričakujemo srdit boj. Ko smo ga pred odhodom žez lužo še zadnjič povprašali o načrtih, je bil Jan odločen, da se uvrsti na tekmo prek kvalifikacij in še iyboljša svoje rezultate.  Po 81. mestu v Muenchnu, 46. v Valkenburgu in 39. v Moskvi se lahko nadejamo, da mu bo tokrat uspel tudi preboj med 32 najboljših. Glede na to, da se je letos prvič spogledal s tem športom, mu že zdaj lahko čestitamo za trenutno 46. mesto med kar 330 tekmovalci s celega sveta. Če pa upoštevamo še dejstvo, da je Jan zadnji dve tekmi odpeljal poškodovan, z zlomljeno trtico (poškodbo je pridelal na tekmi v Valkenburgu), pa so četitke več kot le na mestu. Kot je dejal, se je za zadnjo tekmo opremil še z novimi noži za drsalke, s prav takšnimi, kot jih uporabljajo tekmovalci z vrha lestvice. Naj mu tudi danes ponoči dobro režejo v kanadski led!

Vrhunec je vedno bližje in morda morajo biti organizatorji zadnje tekme serije Red Bull Crashed Ice v kanadskem Quebecu kar malce zaskrbljeni glede taljenja ledu, kajti trenutna razvrstitev na vrhu je vroča! Slovenec Jan Bobnarič se je čez kvalifikacije včeraj suvereno prebil med 64 najboljših, kjer bo nastopil v 5. skupini, upa pa seveda na preboj v naslednje kroge. Ta vikend bomo končno izvedeli, kdo bo nosil ledeno krono letošnjega svetovnega prvenstva v disciplini ice cross downhill. Nič še ni odločeno, saj po vrhu lahko poseže tako ledeni Finec Arttu Pihlainen, kot tudi kanadski lokalec Kyle Croxall. Tekmovanje bo prenašal v živo Red Bull Web TV, pričetek prenosa bo ob pol dveh, v nedeljo zjutraj po našem času.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply