Filip Flisar 9. v krosu svetovnega pokala

V tretjem krosu svetovnega pokala v smučanju prostega sloga je na avstrijskem Tirolskem 22-letni Mariborčan Filip Flisar z 9. mestom dosegel najboljšo slovensko moško uvrstitev v tem tekmovanju. Ekipni uspeh sta dopolnila Matej Adorjan, ki je prav tako popravil doslej najboljši slovenski dosežek z 18. mestom ter Saša Farič s 13. mestom med dekleti.

Zmagovalca sta Francozinja Ophelie David in Nemec Simon Stickl. Oba sta bila najhitrejša že v ponedeljek v kvalifikacijah, ko je bil Flisar 7., Adorjan 16. Faričeva pa 14. Simon Jecl se s 56. časom ni uvrstil v finale.

Nocoj je pod žarometi in pred 5000 gledalci Adorjan izpadel v prvem krogu, osmini finala. Flisar, pred nekaj sezonami že član alpske ekipe za evropski pokal, je v četrtfinalu nastopil ob Američanu Daronu Rahlvesu, Francozu Sylvainu Miaillierju in Nemcu Thomasu Fischerju. Ko je smučal na tretjem mestu, mu je Nemca po padcu mimo vratic prineslo pod skakalnico in naravnost pod smuči, tako da je izgubil stik z vodilnima. Faričeva je v četrtfinalu storila napako že na prvem valu in je do cilja ostala na četrtem mestu.

Flisar je z uvrstitvijo med prvo šetnajsterico izpolnil normo Olimpijskega komiteja Slovenije za nastop za igrah v Vancouvru. Zdaj mora do 18. januarja ostati med 35 smučarji na lestvici, na kateri se seštevajo točke svetovnega pokala v enem letu. Če odštejemo tekmovalce posameznih držav nad kvoto dveh tekmovalcev, je ta trenutek na 21. mestu. Točke za to lestvico prineseta še naslednji dve tekmi svetovnega pokala.

"Vsaka enomestna številka, ki pomeni uvrstitev v svetovnem pokalu, mi je zelo všeč. V četrtfinalu je bil na progi kaos, drugo mesto iz prvega zavoja sem v drugem zavoju zapravil, ker sem ga vzel malce preširoko. Potem je prišla ta smola, da sem skočil na tekmeca, ki je že odstopil. Morda bi še imel priložnost priti naprej, saj sta ga Rahlves in Miaillier spredaj nekaj lomila. Naprej v Francijo!" je nocoj vrelo iz Flisarja.

"Zarobilo me je ob koncu odrivanja s palicami. Ne vem, kako se mi je to lahko zgodilo. Nižje sem punce ujela, a prepozno. Sicer sem se dobro počutila. Upam na boljši razplet na naslednjih dveh tekmah v Franciji," pa je povedala Faričeva.

Vodja in trener slovenske ekipe Primož Vrhovnik: "Ekipno je to soliden uspeh, a za Sašo je veliko manj, kot je sposobna. Na treningu je spet smučala odlično, na tekmi pa je bila očitno premalo zbrana. Že v osmini finala ni smučala prav dobro."

Četrti kros za svetovni pokal bp že v soboto v Les Contaminesu, peti pa v sredo v Alpe d’Huez, oboje v Franciji.

Vrstni red
ženske
1. Ophelie David (Fra)
2. Meryll Boulangeat (Fra)
3. Julia Murray (Kan)
4. Anna Woerner (Nem)
5. Andrea Limbacher (Avt)
6. Katrin Mueller (Švi)
7. Karin Huttary (Avt)
8. Noriko Fukušima (Jap)

13. Saša Farič (Slo)

moški
1. Simon Stickl (Nem)
2. Daron Rahlves (ZDA)
3. David Duncan (Kan)
4. Michael Schmidt (Švi)
5. Florent Astier (Fra)
6. Sylvain Miaillier (Fra)
7. Audun Groenvold (Nor)
8. Andreas Matt (Avt)
9. Filip Flisar (Slo)

18. Matej Adorjan (Slo)
56. Simon Jecl (Slo)

Vrstni red krosa za svetovni pokal, 3/12
ženske
1. David 240
2. Anna Holmlund (Šve) 200
3. Ashleigh McIvor (Kan) 147
4. Murray 123
5. Boulangeat 111

16. Farič 54

moški

1. Schmid 250
2. Groenvold 166
3. Stickl 140
4. Xavier Kuhn (Fra) 125
5. Rahlves 110

24. Flisar 29
35. Adorjan 13

Andrej Dekleva

V tretjem krosu svetovnega pokala v smučanju prostega sloga je na avstrijskem Tirolskem 22-letni Mariborčan Filip Flisar z 9. mestom dosegel najboljšo slovensko moško uvrstitev v tem tekmovanju. Ekipni uspeh sta dopolnila Matej Adorjan, ki je prav tako popravil doslej najboljši slovenski dosežek z 18. mestom ter Saša Farič s 13. mestom med dekleti.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply