FESTIVAL PROSTOVOLJSTVA MLADIH V MARIBORU

15. – 17. april 2008

Mesto Maribor se s Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru tudi v letošnjem letu pridružuje praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih. Pobudnik oziroma organizator letošnjega praznovanja je Mladinski informacijsko- svetovalni center INFOPEKA v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor in ob podpori Mestne občine Maribor. Festival bo potekal od 15. do 17. aprila 2008.

Festival prostovoljstva mladih v Mariboru je namenjen promociji prostovoljskega dela mladih, osveščanju javnosti o aktivnostih, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, in zahvali prostovoljkam in prostovoljcem za vse ure, dobro voljo in energijo, ki so jih in jih še bodo namenili prostovoljski pomoči.

l. ZGODOVINA FESTIVALA V SLOVENIJI IN V MARIBORU

Festival prostovoljstva mladih je prireditev, ki združuje slovenske prostovoljske organizacije. Praznujemo ga v okviru mednarodnega dneva prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day). Odvija se vsako leto okrog 15. aprila. Mednarodni dan prostovoljstva mladih združuje različna praznovanja in prostovoljske projekte. Vsako leto se tako milijoni mladih iz več kot sto petdesetih držav udeležujejo teh praznovanj in prostovoljskih akcij, ki koristijo njihovim skupnostim. Idejo Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih je podprla tudi Organizacija združenih narodov. Več informacij najdete na http://www.gysd.net.

Mednarodni dan prostovoljstva mladih se je v Sloveniji izoblikoval leta 2000. Praznovanje ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva mladih organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, seveda, ob pomoči drugih organizacij. V letu 2005 so praznovanje razširili na nekajdnevno dogajanje in ga poimenovali Festival prostovoljstva mladih. Več informacij najdete na http://www.prostovoljstvo.org.

Festival prostovoljstva mladih je del programa Aktivnosti za širjenje prostovoljstva v Sloveniji.

V Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, ki deluje znotraj zavoda Pekarna-magdalenske mreže, izvajamo svojo dejavnost s pomočjo skupine prostovoljcev od leta 1999. Za izvajanje organiziranega prostovoljnega dela smo se odločili zaradi pozitivnega učinka tovrstnega dela, ki omogoča vredne izkušnje in spodbuja motivacijo mladih za ustvarjalnost, napredek in delo iz motivov, ki so pomembnejši od materialnih.

Vsa leta smo se skupaj s prostovoljci aktivno udeleževali praznovanja Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih v Ljubljani, v letu 2007 pa smo bili izredno veseli pobude Rdečega križa Maribor, ki je organiziral prvo praznovanje v Mariboru. Dogajanje na Grajskem trgu je doseglo svoj namen, saj so številne nevladne organizacije in vzgojno-izobraževalne ustanove informirale mimoidoče o programih prostovoljskega dela mladih in vabile mlade k aktivni udeležbi oziroma k opravljanju prostovoljskega dela. Vse zbrane je pozdravil tudi podžupan za področje kulture, športa in drugih družbenih dejavnosti Mestne občine Maribor, gospod Andrej Verlič.


ll. PROGRAM FESTIVALA

torek, 15.04. 11:00 – 18:00 Trg svobode

PREDSTAVITEV ORGANIZACIJ, PROGRAMOV IN DOSEŽKOV PROSTOVOLJSKEGA DELA MLADIH V MARIBORU

Na informacijskih stojnicah bomo različne nevladne organizacije in vzgojno-izobraževalne ustanove, ki izvajamo organizirano prostovoljsko delo mladih, s tiskanimi in drugimi materiali mimoidoče informirale o programih in dosežkih prostovoljskega dela mladih v Mariboru.

16:00 – 18:00 Trg svobode

GUSTOK 2 – KONCERT SREDNJEŠOLSKIH GLASBENIH SKUPIN

V popoldanskem času bo na odru potekal kulturni program, natančneje koncert srednješolskih glasbenih skupin GUSTOK 2, ki ga bodo v vsebinskem smislu pripravili prostovoljci MISC INFOPEKA, ob organizacijski pomoči ZPM Maribor.

Nastopili bodo: The quickest way, Frozen Throne, Steel Fusion, Hrošči.

sreda, 16.04. 17:00 – 21:00 Dvorana Gustaf

PREDSTAVITEV EVROPSKE PROSTOVOLJNE SLUŽBE (EVS)

V okviru mariborskega Festivala prostovoljstva mladih se bodo predstavili prostovoljci Evropske prostovoljne službe (European Voluntary Service), ki delujejo v Pekarni-magdalenske mreže, ki je od leta 2004 gostila že 15 prostovoljcev iz tujine, v tujino pa jih kot EVS organizacija pošiljateljica poslala štiri.

Poslanstvo EVS-a je omogočiti mladim življenje in delo v tujini, povečati mobilnost mladih in njihovo večjo zaposljivost, medkulturno učenje ter pridobivanje življenjskih in profesionalnih izkušenj. Velik poudarek je tudi na ozaveščanju mladih, da so evropski državljani in njihovi participaciji v civilno-družbenem življenju in sistemu reprezentativne demokracije.

EVS prostovoljci bodo v prijetnem ambientu na voljo za neformalni pogovor o svoji izkušnji EVS-a, predstavili bodo svoje projekte v gostiteljski organizaciji (Pekarni-magdalenske mreže) ter svoje poglede na prostovoljstvo. Prikazali bomo tudi kratek film »Il viaggio di Alessandra«, ki ga je posnela Pekarnina bivša EVS prostovoljka Alessandra Di Maggio.

Popoldan se bo ob 19:00 uri prevesil v filmski večer, ki ga bosta pripravila prostovoljca Alex Veitch in Andres Gallardo, ki v okviru svojega EVS-a vodita projekt Pekino, s katerim skrbita za prikazovanje nekomercialnih filmov z aktivistično obarvanimi vsebinami.

četrtek, 17.04. 12:00 – 14:00 Mestna hiša Rotovž

OKROGLA MIZA NA TEMO »MOTIVACIJA MLADIH ZA PROSTOVOLJSKO DELO«

Glavni namen okrogle mize je pridobiti vpogled v značilnosti prostovoljskega dela mladih, na podlagi katerega bo mogoče načrtovati ustrezne oblike podpore za nadaljnji razvoj organizacije prostovoljskega dela in oblikovati smernice za spodbujanje prostovoljskega dela med mladimi.

Aktivni udeleženci na okrogli mizi bodo:

* ga. Maja Krajnc Ružič, mestna svetnica, dolgoletna prostovoljka in Naj prostovoljka leta,
* g. Andrej Fištravec, Filozofska fakulteta univerze v Mariboru,
* ga. Eva Gračanin, predstavnica Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva,
* ga. Janja Ipavic, mentorica prostovoljcev na Srednji ekonomski šoli Maribor,
* ga. Urška Breznik, mentorica prostovoljcev v MISC INFOPEKA.

Okroglo mizo bo povezovala ga. Kornelija Kaurin, koordinatorica dejavnosti v Domu ustvarjalnosti mladih, ZPM Maribor.

Mesto Maribor se s Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru tudi v letošnjem letu pridružuje praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih. Pobudnik oziroma organizator letošnjega praznovanja je Mladinski informacijsko- svetovalni center INFOPEKA v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor in ob podpori Mestne občine Maribor. Festival bo potekal od 15. do 17. aprila 2008.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply