Festival Pajek v Ljubljani

Kulturni center Španski borci

3 DNI . 7 PREDSTAV . 4 DELAVNICE . 1 DISKUSIJA . KOKTEJLI . QUEER . ZABAVE . BABY PAJEK . PLES . VIZUALCI . PERFORMATIVNO PISANJE . DOBRA HRANA.

Program festivala Pajek bo potekal med 20. uro in polnočjo, z izjemo sobote – Eko škrat ob 18.30 uri, in je torej zastavljen kot celovečerni dogodek. Vstopnice na voljo po dnevih (15 €/12 €) oz. v sklopu treh dni celotnega dogodka (3 x 10 €/2 x 12€). Poseben popust je na voljo za mlajše od 25 let in starejše od 65 let. Za brezposelne je ogled brezplačen!

PETEK 18.3.2011

ob 20.00 uri
KANARČEK V OLJNEM RUDNIKU
Na festivalu se bo z otvoritvenim performansom Canary in the Oil Mine v Ljubljani prvič predstavil Gabriel Smeets, umetniški direktor amsterdamskega SNDO (School for New Dance Development). “Osebno, odkrito, neustrašno, brezsramno. Kaj misliš? Kje je rob, s katerega padaš? Je lahko umetnost v pomoč?”
Koncept in ideja: Gabriel Smeets / Izvedba: Simon Tanguy / Foto: Eric-Isselee / Produkcija: SNDO

ob 21.00 uri
NASTOP
Večkrat nagrajena predstava Nastop hrvaškega plesalca in koreografa Matije Ferlina, temelji na ustvarjalnih premisah, izhajajoč iz odnosa do plesnih poetik sedemdesetih in osemdesetih let 20. stoletja. V Nastopu je ples edini razlog, tema in pomen (Maja Đurinović, KULISA, 07.02 2010). Ferlinova predstava “se odreši potrebe po pripovedovanju zgodbe ali demonstraciji določene veščine in je kljub temu polna čustvenega naboja in plesne izvrstnosti”.
Koreografija: Matija Ferlin / Izvedba: Ana Mrak, Petra Hraščnec, Ana Vnučec, Nataša Mihoci, Perta Chelfi (ZPA), Zrinka Užbinec (BADco.) / Foto: Danko Stjepanović / Produkcija: SSP Studio za suvremeni ples

ob 22.00 uri
LAŽNIVEC
Rahločuten prvenec mlade francoske koreografinje ponuja vpogled v “radikalno transparentnost” predstave kot enote, ki samo sebe rekonstruira in reinventira kot totalna projekcija, kot projekt na velikem platnu brez magije.
Koncept in izvedba: Cécile Laloy / Foto: Cécile Laloy / Produkcija: Collectif Loge 22

SOBOTA 19.3.2011

ob 18.30 uri
EKO ŠKRAT

Posebnost festivala je programski sklop Baby Pajek z otroško predstavo Eko škrat v koreografiji ene najuspešnejših slovenskih mentoric za mlade plesalce Saše Lončar. V zgodbi srečamo ozaveščen gensko spremenjen korenček, zračnico, polivinil, cev, rožice in ekološke škrate, ki skrbijo za čisto okolje in predelavo odpadkov s pomočjo umetniške tehnologije.
Koncept in koreografija: Saša Lončar (SI) / Izvedba: Filip Štepec, Ajda Nardin Jenkole, Gea Bešter, Mina Mica Hribar, Urša Mali, Julija Vrtar, Tina Papov, Aleša Fojkar, Lucija Čermelj, Andreja Podlogar in Jernej Šmid / Foto: Matija Lukić / Produkcija: KD Qulenium

ob 19.45 uri
LAŽNIVEC

Rahločuten prvenec mlade francoske koreografinje ponuja vpogled v “radikalno transparentnost” predstave kot enote, ki samo sebe rekonstruira in reinventira kot totalna projekcija, kot projekt na velikem platnu brez magije.
Koncept in izvedba: Cécile Laloy / Foto: Cécile Laloy / Produkcija: Collectif Loge 22

ob 21.00 uri
SENSER 2010
Z odlično predstavo Senser 2010 bo na festivalu nastopil idejni vodja mreže Pajek, plesalec in koreograf Matej Kejžar. Ni le enega vprašanja. Ni le ene reakcije. Je le nekaj emocij. Nekje na robu je prostor. Prostor za plesanje … Kejžar se v predstavi Senser 2010 poigrava z vprašanjem, kako naše čutenje proizvaja okvire, skozi katere si ustvarjamo pomen, in kako načini videnja strukture določajo načine razumevanja.
Koncept in izvedba: Matej Kejžar / Foto: Maja Slavec / Produkcija: Exodos & Pekinpah – Kink Kong

ob 23.00 uri
SUR FACES
Eden of vrhuncev festivala bo predstava Sur Faces v koreografiji plesalcev Anne Terese de Keersmaeker (Rosas) Michaëla Pomeroja in Juliena Montyja; v njej vabita na igro brez konca, na koreografski dogodek, v katerem skupaj s plesalcema Thomasom Michauxom in Marie Goudot, glasbenikoma in oblikovalcem svetlobe raziskujeta koncept skupine in ustroj performativnih akcij.
Koncept, postavitev in koreografija: Julien Monty & Michaël Pomero / Glasba v živo: Fabrik (Ben Merlin & Guitos Fournier) / Izvajalci in soustvarjalci: Thomas Michaux, Marie Goudot, Julien Monty & Michaël Pomero / Foto: Loge 22 / Produkcija: Collectif Loge 22


NEDELJA 20.3.2011

ob 20.00 uri
OČI V BARVAH DEŽJA
Člana plesno-koreografskega dvojca Jozef Fruček in Linda Kapetanea, dolgoletna plesalca Ultime Vez in Wima Vandekeybusa, bosta gostovala z najnovejšo predstavo Oči v barvah dežja. Večplastna absurdna kompozicija za 3 nastopajoče, njihova 3 telesa in ogromno razdaljo med njimi. Predstava Oči v barvah dežja je neposredna in boleča kolizija fizične materialnosti in duše, v okviru česar se telo nenehno razstavlja in sestavlja.
Koncept, koreografija: Linda Kapetanea & Jozef Fruček Izvajalci: Linda Kapetanea, Jozef Fruček, Giorgos Frintzilas / Foto: Lila Sotiriou / Produkcija: Rootlessroot

ob 21.30 uri
SF INTERVENCIJA

Sprehodili se bodo mimo vas in vi jim boste v pomoč. Med vami bodo nezasedena mesta, ki jih bodo zapolnili. Utrli si bodo pot in pustili sled. Če vas takrat ne bo tam, je ne boste mogli nikjer več zaslediti. Intervencija je nujna.
Koncept, postavitev in koreografija: Julien Monty & Michaël Pomero / Glasba v živo: Fabrik (Ben Merlin & Guitos Fournier) / Izvajalci in soustvarjalci: Thomas Michaux, Marie Goudot, Julien Monty & Michaël Pomero / Foto: Loge 22 / Produkcija: Collectif Loge 22


ZABAVE / PARTIES

DICK & GRETA SHOW
Tandem D&G sestavljata koreograf in arhitekt. Ideja izhaja iz gonzo zabav, ki so se v zadnjih letih razvile v severnjaških državah. Zabava temelji na multidisciplinarnem pristopu, brez osrednjega dogodka, pač pa z večjim številom enakovrednih členov. Namesto glavnega “zabavnega programa” lahko občinstvo spremlja ekstravagantno serijo dogodkov. Šov D&G vsebuje performanse tandema D&G, DJ & VJ-program, vokalne performanse, koncerte, stand up gledališke projekte, disko program, razstave in drugo.

PETEK 18.3.2011: Gosposka 3, stanovanje Stropnik, II nadstropje, ob 1.00 uri
SOBOTA 19.3.2011: Španski borci – kulturni center, ob 0.00
NEDELJA 20.3.2011: Pri zelenem zajcu, ob 23.30


DISKUSIJA / DISCUSSION

ROBOVI PLESNE UMETNOSTI

V pogovoru bodo sodelovali gostje festivala; mednarodni plesalci in koreografi (Michaël Pomero, Julien Monty, Matej Kejžar), direktor ustanove School for New Dance Development Gabriel Smeets, udeleženci delavnice performativnega pisanja in mentorji (Christos Polymenakos, Andreja Kopač) ter vabljeni slovenski plesalci, pisci, publicisti in teoretiki. Na podlagi vodenega pogovora bomo skušali osvetliti in artikulirati nekatere ključne nevralgične točke plesne umetnosti v odnosu do same sebe, drugih umetniških zvrsti, institucionalne umetnosti, reprezentiranja sodobnega plesa in javnega diskurza o tej panogi.

NEDELJA 20.3.2011: ob 17.00 uri / at 17:00

PLESNI DELAVNICI

RAZISKOVANJE IMPROVIZACIJE

Delavnica pod mentorstvom francoskih plesalcev in koreografov Juliena Montyja in Michaëla Pomeroja postavlja v središče gib, skupinsko ustvarjanje in raziskovanje, kako odločitve posameznika vplivajo na člane skupine. Delavnica je odprtega tipa, namenjena vsem zainteresiranim ne glede na plesno predznanje.

PETEK 18.3.2011: 10.00-13.00
SOBOTA 19.3.2011: 10.30-13.30
NEDELJA 20.3.2011: 10.30-13.30

ODPIRANJE PERCEPCIJE
Plesalec in koreograf Matej Kejžar in udeleženci delavnice bodo v izhodišče raziskovanja postavili transformacijo telesa na “igrišču,” na katerem se “neznano” vzpostavlja kot rezultat manipulacije z drugimi in kjer se lahko zgodi nepričakovano.

PETEK 18.3.2011: 15.00-18.00
SOBOTA 19.3.2011: 15.00-18.00
NEDELJA 20.3.2011: 15.00-17.00

PLESNA DELAVNICA ZA OTROKE

DVE KRILATI IN EN BOS

Plesna delavnica za otroke bo v osnovi izhajala iz otrokovega primarnega giba. Prek različnih ustvarjalnih procesov bomo prebujali in ozavestili prirojeni občutek za gibanje. Otroci bodo ob besedni spodbudi oblikovali lik, ga opremili z različnimi lastnostmi in s pomočjo domišljije oblikovali zgodbo kot osnovni konstrukt, znotraj katerega bodo plesale nove zgodbe. Delavnico bosta pod mentorstvom Saše Lončar vodila Katja Kušar in Beno Novak / Foto: Ajda Tomazin

SOBOTA 19.3.2011: 10.00-11.30
NEDELJA 20.3.2011: 10.00-11.30

DELAVNICA PERFORMATIVNEGA PISANJA

POTOVANJE Z »LADJO NORCEV«

Začetna točka delavnice performativnega pisanja je »Ladja norcev« kot metafora za nenehno potovanje iz enega mesta v drugo, raziskovanje novih okolij in različnih oblik komunikacije ter vključevanje različnih oblik pisanja, ki temelji na strategiji pripovedovanja zgodb in na antropološkem opazovanju. »Ladja norcev« je prav tako metafora za percepcijo umetnika, njegovo nomadsko družbeno vlogo in prisiljenost v nenehno »odkrivanje skritega« in nestabilne pogoje preživetja. Delavnica SWL (Spider Writing Lab) bo v treh dneh predstavila tri različne pristope k performativnemu pisanju treh mentorjev iz treh držav: Dislociran tekst & Totem poem (Pierre Tallaron/FR), Mou to ‘p’ ena poulaki! (Christos Polymenakos, GR), Predstava kot format pisave (Andreja Kopač).

ČETRTEK 17.3.2011: 15.00-18.00
PETEK 18.3.2011: 10.00-13.00 & 15.00-18.00
SOBOTA 19.3.2011: 10.00-13.00 & 15.00-18.00
NEDELJA 20.3.2011: 10.00-13.00


VIZUALNA DELAVNICA / VISUAL WORKSHOP


THE FALSE PROJECT

Projekt z naslovom „The False Project“ sta grška vizualna umetnika Alexandros Psychoulis in Yannis Arvanitis začela konec oktobra 2010 v Atenah v okviru festivala Pajek Atene. Delavnica predstavlja prvo fazo projekta, pri kateri so sodelovali vabljeni lokalni vizualni umetniki in ustvarili osnove za „False koncept“ (več na spletni strani); na delavnici so ustvarili večjo količino vizualnega materiala. Projekt je pomenil uvod v virtualno delavnico, ki bo kot potujoča struktura v različnih mestih sodelovala z lokalnimi vizualnimi umetniki. Metodologija delavnice temelji na raziskavi in sodelovanju v kombinaciji z individualnim delom udeležencev. Naslednja delavnica bo potekala v Lyonu. Končni cilj je skupna publikacija in skupinska razstava.

PETEK 18.3.2011: 10.00-13.00 & 15.00-18.00
SOBOTA 19.3.2011: 10.00-13.00 & 15.00-18.00
NEDELJA 20.3.2011: 10.00-13.00 & 15.00-18.00

Prizorišče in nakup kart
Center kulture Španski borci
Zaloška cesta 61, Ljubljana
www.spanskiborci.si

Vstopnice: Dnevna 15 €, Tridnevna 3 x 10 €
T: +386 (0)1 620 87 90
Uradne ure: pon-pet: 17:00-19:00 in uro pred pričetkom prireditve

Producent: Društvo Pekinpah – Kink Kong

Ekipa Festivala Pajek Ljubljana: Matej Kejžar, Žiga Predan, Andreja Kopač, Leja Jurišić, Petra Hazabent, Urša Vidic, Marko Brumen, Mojca Zupanič, Irena Silič, Janez Vidrih

Koproducenti: Collectif Loge 22 (FR), Kinitiras Dance Spectacle (GR), KD Qulenium, SSP Studio za suvremeni ples (HR), Tanz_haus Salzburg (AT), SNDO (School for New Dance Development) (NL) // Partnerji: En-Knap, ŠKUC, Urbano pleme // Medijski pokrovitelj: Radio Študent // Pokrovitelj: Hotel Park Ljubljana

Festival Pajek so omogočili: EC Program kultura, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture, Ville de Lyon, Rhone-Alpes, Spedidam

Izvedba tega projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije.

3 DNI . 7 PREDSTAV . 4 DELAVNICE . 1 DISKUSIJA . KOKTEJLI . QUEER . ZABAVE . BABY PAJEK . PLES . VIZUALCI . PERFORMATIVNO PISANJE . DOBRA HRANA. Program festivala Pajek bo potekal med 20. uro in polnočjo, z izjemo sobote – Eko škrat ob 18.30 uri, in je torej zastavljen kot celovečerni dogodek. Vstopnice na voljo po dnevih (15 €/12 €) oz. v sklopu treh dni celotnega dogodka (3 x 10 €/2 x 12€). Poseben popust je na voljo za mlajše od 25 let in starejše od 65 let. Za brezposelne je ogled brezplačen!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply