Faričeva v Lake Placidu do četrtfinala

 Saša Farič ob povratku po poškodbi na četrti tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu v ZDA 15., diskvalificirana v četrtfinalu po dobrem smučanju. Jecl 29 stotink prepočasen za finale. Vrhovnik: "Saša se je vrnila!"

Lake Placid, 19. januar – V četrti tekmi v krosu svetovnega pokala v smučanju prostega sloga je na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1980 v ameriški državi New York med smučarkami zmagala Francozinja Ophelie David pred Avstralko Jenny Owens in rojakinjo Meryl Boulangeat, med smučarji pa Šved Lars Lewen pred Avstrijcem Patrickom Kollerjem in Čehom Thomašom Krausom.

Saša Farič se je v svoji prvi tekmi za svetovni pokal v sezoni prebila do četrtfinala in na koncu osvojila 15. mesto. Slabše ji je šlo v nedeljskih kvalifikacijah, kjer je dosegla le 21. čas, na njeno srečo je v finalu prvič nastopilo dvaintrideset smučark namesto dosedanjih šestnajst. Nato je bistveno bolje smučala v izločilnih bojih, a bila v četrtfinalu diskvalificirana zaradi odrivanja tekmice.

"Saša je po poškodbi v kvalifikacijah smučala v krču, na tej netehnični progi, kjer je odločal občutek za drsenje in požiranje valov, pa je to pomenilo slab čas. Danes v finalu je bila kot prerojena in spet je bila v igri za veliki finale. V osmini finala je dobro štartala in bila ves nastop za petami vodilni Avstrijki Karin Huttary. V četrtfinalu je s slabšega štartnega položaja začela slabše, a z zadnjega mesta najprej prehitela Avstrijko Katrin Ofner, nato pa še Hutterjevo na drugem mestu in prišla na repe vodilni Švedinji Magdaleni Iljans. V cilju so jo žal diskvalificirali, v dvoboju z Ofnerjevo je brez prave potrebe proti njej stegnila roko. A sem zadovoljen, Saša se je vrnila," pravi vodja in trener slovenske ekipe Primož Vrhovnik.

"Seveda je škoda, da se nisem prišla višje, prerivanje je bilo čisto odveč. A sem vesela, ker sem danes tekmovala s pravim občutkom. Poškodba me prav nič ne moti in komaj čakam nastop konec tedna v Aspnu," je povedala Saša, ki si je pred tremi tedni na treningu izpahnila kolk.

Simon Jecl je bil tokrat za uvrstitev med dvaintrideseterico finalistov prepočasen za osem mest oziroma 29 stotink sekunde. "Tik pred ciljem sem naredil majhno napako. Seveda sem jezen na teh nekaj stotink, a mi je v vzpodbudo, da nisem daleč od finala. Tudi ta proga je bila preveč smukaška za mojih 73 kilogramov," je povedal Jecl.

Sašo konec tedna čaka nastop na 13. zimskih "X igrah" v Aspnu v Koloradu s finalom v nedeljo. Simon bo naslednji torek in sredo nastopil na dveh krosih severnoameriške serije v Copperju v Koloradu, Saša naj bi tam le trenirala. 5. in 6. februarja bosta oba na peti tekmi svetovnega pokala na Cypressu v Zahodnem Vancouvru preskusila prizorišče olimpijskih iger čez leto dni.

Vrstni red

ženske
1. Ophelie David (Fra)
2. Jenny Owens (Avs)
3. Meryl Boulangeat (Fra)
4. Julia Murray (Kan)
5. Magdalena Iljans (Šve)
6. Karin Huttary (Avt)
7. Ashleigh McIvor (Kan)
8. Emilie Serain (Švi)

15. Saša Farič (Slo)

moški
1. Lars Lewen (Šve)
2. Patrick Koller (Avt)
3. Tomaš Kraus (Češ)
4. Thomas Zangerl (Avt)
5. Daron Rahlves (ZDA)
6. Olivier Fabre (Fra)
7. Brian Bennett (Kan)
8. Juha Haukkala (Fin)

40. Simon Jecl (Slo)

Razvrstitev v krosu za svetovni pokal, 4/10

ženske
1. David 330
2. Hedda Berntsen (Nor) 203
3. Katharina Gutensohn (Avt) 189
4. Kelsey Serwa (Kan) 151
5. Huttary

33. Farič 16

moški
1. Kraus 250
2. Andreas Matt (Avt) 235
3. Lewen 163
4. Casey Puckett (ZDA) 162
5. Christopher Del Bosco (Kan) 154

43. Jecl 4

——
Smučarski kros se je razvil v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja po vzoru deskarskega krosa. Je za gledalce in televizijo privlačno tekmovanje na izpadanje s skupinskim štartom na progi z dvignjenimi zavoji, valovi in skakalnicami. Čeprav gre za "dirkanje", smučarski kros v okviru Mednarodne smučarske zveze (FIS) in Smučarske zveze Slovenije spada pod smučanje
prostega sloga. Olimpijska premiera smučarskega krosa bo na igrah leta 2010 v Vancouvru.

Andrej Dekleva /sloski.si

Saša Farič ob povratku po poškodbi na četrti tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu v ZDA 15., diskvalificirana v četrtfinalu po dobrem smučanju. Jecl 29 stotink prepočasen za finale. Vrhovnik: “Saša se je vrnila!”


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply