Energy Union Tour

Energy Union je multimedijska turneja, ki s podporo Evropske unije na drugačen način ozavešča o inteligentni energiji. Turneja bo od junija 2009 do konca leta 2010 z moderno instalacijo, koncerti, informacijami in razpravami obiskala 12 držav in 24 mest po Evropi. V Ljubljani se bo ustavila od 19. do 21. maja.

Poleg pestrega glasbeno vizualnega programa v klubu Cvetličarna bo vključevala tudi dnevni program s panelno razpravo v atriju ZRC – SAZU, kjer bomo soočili odločevalce, mlade, potrošnike in podjetnike na temo rabe obnovljivih virov energije. Inteligentna energija ponuja višjo kakovost življenja!

SREDA, 19-05-2010

ŽELEZNIŠKA POSTAJA LJUBLJANA, TIR 3

15:30 – 20:00
Matt Black (Coldcut) in RDYO DJs
+ Gridio interaktivna inštalacija (BrightonArt)
+ Brezplačne vstopnice za program v Cvetličarni

PETEK, 21-05-2010
ATRIJ ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana

17:00 – 19:00
Panelna razprava “Preklop na zeleno energijo!”
Slovenija mora do leta 2020 doseči 25% delež obnovljivih virov energije v energetski bilanci, do konca letošnjega junija pa mora Evropski Uniji predložiti akcijski načrt za doseganje tega cilja. Smer je jasna: preklop na zeleno energijo. Za ta preklop pa je potreben usklajen nastop politike, potrošnikov in podjetnikov.    ”Inteligentna energija” je ključen korak v boju proti podnebnim spremembam, vključuje pa uravnoteženo mešanico učinkovite rabe energije, obnovljivih virov energije, učinkovite tehnologije ter trajnosten življenjski slog.   Energy Union po vsej Evropi odpira razpravo o tem, kako usklajeno preklopiti na zeleno energijo. Takšna razprava bo v okviru tega projekta potekala tudi v Ljubljani in sicer 21.maja 2010 med 17. in 19. uro v atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Panelno razpravo »Preklop na zeleno energijo« organizira Focus društvo za sonaraven razvoj.

17:00-17:15
Uvod v razpravo
Debatni dvoboj »Zelena elektrika – za in proti«

17:15-18:15

Panelna razprava: Obnovljivi viri energije brez učinkovite rabe energije?  Vloga potrošnikov pri preklopu na zeleno Podnebju prijazen življenjski slog Najljubši obnovljivi viri energije Zelena delovna mesta – zelen izhod iz krize?

Sodelujoči panelisti:
Matevž Frangež, poslanec Socialnih Demokratov
mag. Jure Vetršek, Fakulteta za strojništvo v Ljubljani mag. Nina Štros, Greenpeace Slovenija Franko Nemac, Agencija za prestrukturiranje energetike d.o.o. dr. Uroš Merc, Bisol Ivo Boscarol, Pipistrel

18:15-18:45

Razprava z občinstvom  

18:45-19:00

Povzetek in zaključek  


PETEK, 21-05-2010 ob 22:00

CVETLIČARNA, Ljubljana


COLDCUT
(Matt Black, Ninja Tune / UK)
SEIJI
RDYO DJs Soundsystem feat. MC Fats
(Drum.n.Bass set)
MATT BLACK + 4YourEye live visual jam
GRIDIO – INTERAKTIVNA INŠTALACIJA (BrightonArt)

VSTOP:

Predprodaja: 8 EUR
Na dan dogodka: 10 EUR

Predprodajna mesta: Hiša vstopnic (City Park), bencinski servisi Petrola, Kompasove poslovalnice, poslovalnice Big Banga, Modri študentski servisi, 3DVA, blagajna Hale Tivoli in blagajna Križank.
 
Londonski duo Coldcut, Matt Black in Jonathan Moore, sta posebej za turnejo Energy Union zasnovala AV film, ki bo predstavljen tudi v Ljubljani. Gre sicer za inovativni “live” film v tipičnem mash – up Coldcut slogu. Poleg tega, da sta Matt in Jonathan vedno znova premikala meje v elektronski glasbi in tako postala pionirja trip hopa ter da sta pripomogla pri razvoju danes tako popularnega pogleda glasbenega izražanja preko remiksiranja in sempliranja, sta poglaviten del njunega izraznega sloga vedno bila tako video kot multimedija.  Tako sta razvila koncept, ki je ravno zaradi njunega dela poznan tudi izven Velike Britanije. Močan vpliv na elektronsko glasbo je imela tudi njuna svetovno znana založniška hiša Ninja Tune, ki sta jo ustanovila že daljnega leta 1990. Letos tako Ninja Tune praznuje dvajseto obletnico, v sklopu katere bo Coldcut po daljšem premoru tudi izdal novi album in Solid Steel mix CD.

Paul “Seiji” Dolby je eden od začetnikov kulture lomljenih ritmov ter nekdanji član ekipe Bugz In The Attic. Svojo glasbeno pot je začel kot najstnik na violončelu, s čimer pa je tudi zaključil takoj, ko je  v 1990ih odkril Hardcore, Jungle in USA House. Nekje v tistem obdobju je začel tudi svoje sodelovanje z Orin Waltersom (Afronaught), s katerim sta skupaj ustanovila Bugz In The Attic, kar je odprlo povsem nova obzorja v breakbeat zvokih ter v West Londonu začelo Broken Beat gibanje. Bugzovci so tako ustanovili svoj studio ter založbo, s čimer so si pridobli močan sloves najboljših remikserjev ter underground glasbenih umetnikov, ki so leta 2004 celo ogrozili UK lestvice s komadom Booty La la. Skupaj so vodili tudi legendarni nočni klub Co-Op, londonski dom zlomljenih ritmov, kjer je bil Seiji tudi rezident. To je pomenilo začetek njegove mednarodne kariere jahalca plošč, ki ga je popeljala po celem svetu., k čemer je zagotovo pripomogla tudi ena največjih uspešnic underground plesišč, ki jo je izdal, z naslovom “Loose Lips”
Ko je leta 2007 zapustil Bugze, je najprej izdal eksperimentalni beats album DJ Tools, večino časa pa je preživel pri produciranju in so-avtorstvu komadov na plošči Roisin Murphy “Overpowered”. Seiji se je kasneje vrnil k underground plesni glasbi, kjer vsakič znova predstavlja svoj svež in predvsem ekscentričen pogled na House, Hip Hop, R&B, Dancehall, ukvarja pa se tudi z remiksi artistov, kot so Erykah Badu, Alicia Keys, Basement Jaxx, Crookers; Florence&The Machine in Gorillaz.

RDYO DJs je dinamičen kolektiv DJev, glasbenih producentov, glasbenikov, vizualnih umetnikov in organizatorjev prireditev, ki jih povezuje sodobna glasbena produkcija in klubska kultura. Veljajo za pionirje slovenske breakbeat elektronske in hiphop kulture. V obdobju petnajstih let delovanja so organizirali in spromovirali prek 400 glasbenih in multimedijskih dogodkov, katerih se je udeležilo več kor 600 vplivnih glasbenikov in DJev iz svetovne klubske scene.

MC Fats je pravi veteran dnb scene v vsakem pomenu besede. Za seboj ima desetletja izkušenj, v vsem tem času pa je bil rezident v institucijah, kot so Eastside, True Playaz, Metalheadz in Fabric ter delal z imeni, kot so A Sides, Dillinja, Pendulum, Alix Perez, Calibre in Hype. Kot MC in pevec združuje neverjetno fuzijo ter tako ujame pravo mero za vzdigovanje množice pod odrom ter hajpanje vibracij v pravem slogu. Fats je prvič prijel za mikrofon in prevzel oder več kot dve desetletji nazaj, ko je toastal za lokalni reggae soundsystem v zahodnem Londonu. Razvil je slog, ki je miksal petje s tradicionalnim ragga klepetom, zato je dobil vzdevek Singing Fats. Kmalu je postal tudi pomemben del londonske piratske radio scene ter celo ustanovil svoj radio STAGE FM. Na jungle prostor je pokukal preko skupnih prijateljev, kjer je spoznal tudi Dj Hype-a, s katerim sta za Hypovo založbo True Playaz posnela danes že legendarno klasiko “Peace, Love and Unity”. Kasneje je sledila še ena klasika, ki sta jo ustvarila s Calibrom in sicer “Drop it Down”. Tako se je tudi začela njegova kariera enega najbolj prepoznavnih MC-jev v drum.n.bassu. Skozi leta je delal tudi z ostalimi producenti, vključno z imeni, kot so Kenny Ken, Patife, Blue Skin, Alix Perez, Pascal, Shut Up&Dance ter Potential Bad Boy. Ravno zaradi svojega močnega glasu in neverjetne odrske karizme je sodeloval na mnogih glasbenih projektih ter se zasidral kot spoštovan učitelj petja na univerzi v Essexu. Fats je s svojim mikrofonom prepotoval cel svet od Japonske, do Kanade in Brazilije, vseskozi pa je obdržal ugled MCja, ki konstantno skrbi za svežino nastopov ter neverjetno energijo DJ setov.


SOBOTA,22-05-2010 ob 22:00

ŠTUK, Maribor

COLDCUT  (Matt Black, Ninja Tune / UK) Energy Union AV film
RDYO DJs Soundsystem feat. MC Fats (Drum.n.Bass set)
ROOTS IN SESSION SOUNDS (Reggae/Dancehall set)
Dj Rocca (IMPORTbreakz)

Vstop:
Predprodaja: 5 EUR
Na dan dogodka: 7 EUR

Energy Union je multimedijska turneja, ki s podporo Evropske unije na drugačen način ozavešča o inteligentni energiji. Turneja bo od junija 2009 do konca leta 2010 z moderno instalacijo, koncerti, informacijami in razpravami obiskala 12 držav in 24 mest po Evropi. V Ljubljani se bo ustavila od 19. do 21. maja. Poleg pestrega glasbeno vizualnega programa v klubu Cvetličarna bo vključevala tudi dnevni program s panelno razpravo v atriju ZRC – SAZU, kjer bomo soočili odločevalce, mlade, potrošnike in podjetnike na temo rabe obnovljivih virov energije. Inteligentna energija ponuja višjo kakovost življenja!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply