Elemental

 ELEMENTAL je zagrebška raperska skupina z zanimivo razvojno fazo, ki pušča globoko sled na hrvaški (raperski in širše) glasbeni sceni. Skupina je nastala leta 1998, ko so svoje moči združili zagrebški grafitar, MC in fristajler Ink, producent in MC Shot, (ex-Young Lords skupaj s Targetom) ter raperka in pevka Remi. Kmalu so se pridružili kultni zagrebški kliki ˝Blackout˝, a vseeno ubrali svojo pot in svoj stil.

Shot, ki je kasneje zagrebškemu občinstvu predstavil tudi balkanskega raperskega heroja Eda Maajko, kateremu je s svojimi podlagami pomagal utirati pot (na prvi plošči je Shot producent kar nekaj vidnih skladb Eda Maajke), je slovel po svojem jazzy stilu produkcije, s katerim so na sceno zakorakali Elementali. S svojim značilnim jazzy in funky zvokom so se odpravili v studio, kjer so za malo zagrebško založbo KondorComm posneli debitantski album ˝Moj, njegov i njen svijet˝. Plošča je izšla leta 2000, poslušalci pa so bili večinoma pripadniki raperske scene. Shot je medtem produciral tudi ploščo zagrebškemu dvojcu ˝Nered i Stoka˝, ki sta svojo ploščo izdala pri isti založbi.

Skupina Elemental se je kmalu po izidu prve plošče začela poigravati tudi s konceptom ˝živega˝ benda. Tako na nekaterih koncertih niso odstopali od siceršnjega raperskega ˝trademarka˝ in so nastopali v spremstvu Dj Oli Dobollija (takrat Dj Excel), na drugih pa so se že kazali obrisi njihovega delovanja z ˝živim˝ bendom. Medtem so eno od svojih skladb posodili tudi za ploščo ˝Blackout 00˝, ki je izšla pod okriljem Dj Frxa za založbo Dallas. V tem času jih je spremljala tudi založba Menart, ki jim je kasneje ponudila pogodbo, s katero so si Elemental izborili veliko več medijskega prostora.

Leta 2002
je namreč izšla izjemno dobra in uspešna plošča ˝Tempo Velegrada/Demiurg˝, s katero so se dokončno vpisali na hrvaški in balkanski raperski zemljevid. Plošča je bila prava mešanica organskih in neorganskih zvokov, saj so na albumu gostovale same eminence hrvaškega inštrumentalnega in jazzerskega ustvarjanja, ki so plošči pustili nek pomemben in drugačen zvok, ki je bil do takrat na hrvaški glasbeni sceni neznan (T.B.F. so takrat svoje plošče snemali brez ˝živih˝ glasbenikov). Nov zvok in pristop, katerega so nekateri poimenovali ˝organic˝, je na hrvaški glasbeni sceni pustil velik pečat in jim prinesel kar nekaj nominacij za različne glasbene nagrade. Rap glasbo so približali mnogim drugim, netrendovskim stilom. Na albumu so gostovala tudi mnoga znana imena zagrebške in hrvaške scene, od Tram 11 ter Bizza iz Bolesne braće, do šibenških OneIIMany ter Špice, ki ga danes poznamo pod imenom Panoptik oz. Magellano. Ravno Špica in Ink, ki sta na plošči ˝Demiurg˝ prvič predstavila vzporedni projekt ˝Doppler Efekt˝, sta kasneje poskrbela, da se je glasba skupine Elemental povsem prepustila toku živega benda. Leta 2003 je namreč Ink, ki se je vse bolj videl v projektu »Doppler Efekt«, zaradi kreativnega nesoglasja zapustil skupino. Elemental so tako postali povsem živa glasbena tvorba, saj ga od leta 2003 naprej, poleg producenta in raperja Shota ter raperke in vokalistke Remi, ki je letos poskrbela tudi za refren na prvem singlu Eda Maajke »To mora da je ljubav«, sestavlja še petčlanski bend.

Elemental imajo danes 7 enakopravnih članov. Skupino sedaj sestavljajo Erol Zejnilović (kitara), Davor Zanoški (klaviature), Tino Baričić (bobni), Meri Salkić (backvokal), Marijo Bilić (bas), Remi ter Shot. S to zasedbo so posneli tudi tretjo ploščo ˝Male stvari˝, ki je izšla jeseni leta 2004 in velja za prvi hrvaški hiphop album, na katerem ni nobenega sampla in je v celoti odigran v živo!

Elemental v svojem bistvu ostajajo hiphop bend, v njihovi glasbi pa lahko slišite tudi vzorce soula, funka, jazza in reggeaja, še vedno pa sami skrbijo za svojo glasbo, aranžmaje in besedila.

ELEMENTAL je zagrebška raperska skupina z zanimivo razvojno fazo, ki pušča globoko sled na hrvaški (raperski in širše) glasbeni sceni. Skupina je nastala leta 1998, ko so svoje moči združili zagrebški grafitar, MC in fristajler Ink, producent in MC Shot, (ex-Young Lords skupaj s Targetom) ter raperka in pevka Remi. Kmalu so se pridružili kultni zagrebški kliki ˝Blackout˝, a vseeno ubrali svojo pot in svoj stil.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply