Ekipa v krosu kmalu na sneg

Poleg Saše Farič, številke dve svetovnega pokala, v ekipi še trije fantje.

Ljubljana, 12. avgust – Med letnimi olimpijskimi igrami zimski športniki že mislijo na naslednje zimske. Med njimi so tudi člani slovenske ekipe v smučarskem krosu, ki se pripravljajo na novo, predolimpijsko zimo.

"Prva dama" slovenskega krosa Saša Farič, lani druga v končni razvrstitvi te discipline v svetovnem pokalu smučarjev prostega sloga, te dni kondicijo nabira na otoku Pagu s kondicijskim trenerjem Tadejem Černošem. Telesni pripravljenosti za novo zimo se je začela posvečati takoj po koncu prejšnje sezone.

Ekipo B bodo v zimi 2008/2009 sestavljali Filip Flisar, Simon Jecl in Alan Vidovič. Kondicijsko se vsi trije pripravljajo po individualnih programih.

Na sneg se bodo z vodjo in trenerjem ekipe Primožem Vrhovnikom prvič podali 20. avgusta in sicer za teden dni na švicarski ledenik Saas Fee. Pridružili naj bi se jim tudi nekateri klubski tekmovalci. V septembru načrtujejo treninge tudi na prelazu Stelvio v Italiji skupaj z italijansko in nemško reprezentanco. Gostitelji so obljubili progo z dvema štartoma, enim na strm in drugim na položen teren, kar je zelo dobrodošlo za vadbo tega pomembnega elementa.

"Prvi trening bomo posvetili prilagajanju na sneg in testiranju opreme, tekmovalni tehniki pa bomo več časa namenili na Stelviu," pravi Vrhovnik.

"Saša ima letos večji poudarek na pravilno usmerjenih kondicijskih pripravah. Malo prej bomo začeli s snežnimi treningi, na snegu bomo tudi več dni kot lani. Sašini uspehi so motivirali fante, delovna raven se je dvignila. To je dobrodošlo tudi za Sašo, imela bo več primerjave in kakovostnejši trening," še dodaja Vrhovnik.  Saša ima po uspešni sezoni veliko volje za delo. Preden se je danes na Pagu odpravila k učenju jadranja na deski, je povedala: "Treniram še bolj kot lani in že od trenutka, ko sem stopila s smuči. Na vsaki tekmi želim nastopiti v velikem finalu. Veselim se tudi treninga s fanti."

——-
Smučarski kros se je razvil v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja po
vzoru deskarskega krosa. Je za gledalce in televizijo privlačno tekmovanje
na izpadanje s skupinskim štartom na progi z dvignjenimi zavoji, valovi in
skakalnicami. Čeprav gre za "dirkanje", smučarski kros v okviru Mednarodne
smučarske zveze (FIS) in Smučarske zveze Slovenije spada pod smučanje
prostega sloga.
Olimpijska premiera smučarskega krosa bo na igrah leta 2010 v Vancouvru.

Andrej Dekleva


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply