Dvojna lekcija starošolskih in avantgardnih house ugank v K4 na petek 13.

GREG WILSON ter GUILLAUME & COUTU DUMONTS

DANCE & DISORDER razgraja tretjič:

V množici klubskih večerov Dance&Disorder v Klubu K4 nedvomno izstopa in tudi tokrat bo tako, saj bomo noč preživeli v družbi dveh izjemnih glasbenikov.

Greg Wilson
je utemeljitelj electrofunka in kralj northern-soula, eden tistih, ki so orali ledino v 70. in 80. letih, ter eden prvih ljudi sploh, ki so skupaj zmiksali dve plošči; za Guillaume & The Coutu Dumonts, zastavonošo novega techfunk-housa, pa je kar nekaj naših nedavnih gostov dejalo, naj se pripravimo, saj gre za enega najboljših live-actov, kar jih trenutno obstaja na sceni. Da ne boste zamudili niti trenutka tega izjemnega večera, pridite zgodaj – oba gosta bosta namreč nastopila na velikem flooru, začne pa Greg Wilson že ob 00.30 uri!!!!

Ob imenu Greg Wilson se pogosto pojavi besedica "prvi". Je eden prvih široko prepoznavnih DJ-jev, ki je tlakoval pot današnjim zvezdnikom, ter prvi DJ, ki je na britanski televiziji leta 1983 v oddaji znamenitega Jools Hollanda v živo skupaj zmešal dve plošči (posnetek tega zgodovinskega trenutka za popularizacijo klubske glasbe si lahko ogledate na http://www.youtube.com/watch?v=77sjud0zLJY ); ob tem je tudi prvi DJ, ki je imel tedensko rezidenco v razvpitem klubu Hacienda v Manchestru. Bil je ena najpomembnješih sil popularizacije razburljivih novih zvokov glasbenikov, kot so Afrika Baambaataa in D-Train, ki so se takrat začeli porajati v ZDA. Če ne bi zvenelo kot žaljivka, bi njegov slog lahko opisali tudi z besedo "muzejski“, saj Greg na svoje nastope ne nosi le velike zaloge novih in prekleto starih plošč, temveč tudi za več kot 60kg magnetofonov in pripadajočih trakov, ki jih mojstrsko prireja in uporablja za ustvarjanje posebnih učinkov in drugih analognih didžejevsko-studijskih tehnik. Prav zato so Wilsonova gostovanja po svetovnih klubih polnokrvna glasbena lekcija, v kateri se zlivata glasbena preteklost in sedanjost.
Greg je tudi kralj editov, neizdanih mini remiksov že izdanih komadov, ki jih na svojevrsten način predeluje. Danes vodi tudi spletno stran electrofunkroots.co.uk, ki arhivira dokumente iz obdobja vzpona elektrodiska in diskofunka, ter je ponovno eden najbolj iskanih svetovnih didžejev, tudi po zaslugi neverjetnega producentskega udejstvovanja v zadnjih letih in ponovnega vzpona diska/nudiska – glasbenih slogov, s katerimi je začel svojo kariero.

Montrealski Guillaume Coutu Dumont je na površje svetovne deep/tech/funk house scene priplaval pred dvema letoma z albumom Face À L’est. Preden je začel s študijem elektroakustične glasbene produkcije, je igral kot bobnar v funk bendih ter študiral latino in klasična tolkala. Vmes je eksperimentiral v sodobni jazz formaciji »iks«, s katero je izdal dva albuma, se drajsal po Senegalu in nabiral navdih za nadaljnja produkcijska izražanja. Po vrnitvi je pričel z mnogomi elektronskimi sodelovanji in projekti, kot so Egg, Luci, Chic Miniature, Flabbergast ter izdajami na založbah, kot so Mutek, Karat, Floppy Funk, Morris Audio…
Zadnja tri leta deluje izključno solo. Producira, remiksa in v živo nastopa pod imenom Guillaume & The Coutu Dumonts. V produkcijah in live nastopih je moč slišati vpliv jazza, funka, swinga in močan poudarek na ritmičnosti tolkal. Slogovno bi ga lahko uvrstili med Henrika Schwarza in Noze, sam pa pravi, da se ne želi predalčkati in da je njegova misija le skrajno plesni »ham bone funk« groove. Mnogi ga označujejo za eno večjih live atrakcij, pričakujte pa obilico neizdanih remiksov, editov in avantgardnih Dance & Disorder poslastic.

Vstop: 7 / 10 / 12 EUR

!Napovedujemo: 10.4.09 – Zadnji spomladanski D&D w. HENRIK SCHWARZ!

Špela Verbič / klubK4


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply