DO FINALA POD ŽAROMETI, A NE POVSEM DO VRHA

V soju žarometov se je pozno sinoči odvila prva dirka svetovnega pokala v 4krosu z gorskimi kolesi – na njej sta kot edina Slovenca nastopila Neža Knez in Žiga Knez. Oba sta se preko kvalifikacij prebila v finale, tam pa žal izpadla v prvem krogu četverobojev.

Mirni Houffalize je z nočno dirko v 4krosu resnično zaživel, saj so tisoči obiskovalcev glasno navijali ob atraktivnih bojih v finalu na izločanje. V finale se je uvrstilo najhitrejših 64 moških in 16 deklet po časih iz kvalifikacij, med njimi sta bila tudi Žiga Knez in Neža Knez (oba Unior Tools Team).

V finalu je prvi nastopil Žiga Knez, 56. po kvalifikacijah, ki je imel ob sebi na štartni rampi Tatarkovica, Grafa in Simmsa, torej tri zelo dobre in izkušene tekmovalce. Možnost napredovanja v osmino finala se je ob tej postavi in slabšem štartnem položaju močno zmanjšala, kjub temu je Žiga na koncu prve ravnine premišljeno napadel in se za kratek čas prebil na tretjo mesto v skupini. Že ob koncu naslednje ravnine pa je izgubil mesto in s tem tudi možnosti za napredovanje. V cilju je povedal: ”Glede na tekmece bi šel težko naprej. Skušal sem napasti po notranjih linijah, a so vsi vozili enako, zato nisem prav veliko pridobil. V prvi bandi sem sicer prišel na tretje mesto, a že v naslednji padel nazaj na četrto. Še z enim napadom sem poskusil čisto na koncu, a ni šlo.” Izgovorov za slabši nastop ni, a vendarle se pozna, da je to za Žigo letos prva dirka; po nekaj domačih dirkah bo zagotovo v boljši dirkaški formi.

Zelo drugače se je dirka razpletla za Nežo Knez, ki je ciljala na preboj v polfinale, končala pa je v prahu. 20-letna Kamničanka je tako opisala svoj štart in konec nastopa: ”Začela sem z najslabšim štartom danes in takoj izgubila nekaj časa. Kljub temu sem prišla po prvi bandi na tretje mesto, nato pa sem skušala napasti po notranji strani ovinka. Ob tem je tekmovalka pred menoj padla in jaz z njo.” Tudi takšna bližnja srečanja so sestavni del nepredvidljivega 4krosa, tokrat je bila žal žrtev žal prav Neža. Letos je za njo že kar nekaj BMX dirk, po Belgiji pa jo tako kot Žigo čaka dirka svetovnega pokala na domačem terenu v Mariboru.

Vzdušje pod Pohorjem bo zagotovo precej drugačno, navijači pa še veliko glasnejši. Žiga se na dirki tako skoncentrira, da vzklikanja sploh ne sliši, Neža pa ima povsem drugačno reakcijo: ”Imela bom več treme, a navijači mi bodo dali tudi več adrenalina.”

Dirko v Houffalizu je v moški konkurenci dobil najboljši tekmovalec lanske sezone Avstralec Jared Graves. Med dekleti je za majhno presenečenje poskrbela Jana Horakova iz Češke, ki je slavila po padcu prve favoritinje Anneke Beerten.

Vrstni red finala 4X

moški
1. Jared Graves (Avs, Yeti Fox Shox)
2. Tomaš Slavik (Češ, RSP)
3. Michal Prokop (Češ, Agang)
4. Roger Rinderknecht (Švi)
5. Joost Wichmann (Niz, RSP)
6. Scott Beaumont (VB, Rocky Mountain UK)
7. Dan Atherton (VB, Commencal)
8. Johannes Fischbach (Nem, Ghost ATG)

58. Žiga Knez (Slo, Unior Tools Team)

ženske
1. Jana Horakova (Češ)
2. Anita Molcik (Avt)
3. Emmeline Ragot (Fra, Suspension Center)
4. Anneke Beerten (Niz, Suspension Center)
5. Romana Labounkova (Češ)
6. Sarsha Huntington (Avs)
7. Katy Curd (VB, 2Stage Factory)
8. Lucia Oetjen (Švi, Thoemus)

16. Neža Knez (Slo, Unior Tools Team)

Grega Stopar

V soju žarometov se je pozno sinoči odvila prva dirka svetovnega pokala v 4krosu z gorskimi kolesi – na njej sta kot edina Slovenca nastopila Neža Knez in Žiga Knez. Oba sta se preko kvalifikacij prebila v finale, tam pa žal izpadla v prvem krogu četverobojev. Mirni Houffalize je z nočno dirko v 4krosu resnično zaživel, saj so tisoči obiskovalcev glasno navijali ob atraktivnih bojih v finalu na izločanje. V finale se je uvrstilo najhitrejših 64 moških in 16 deklet po časih iz kvalifikacij, med njimi sta bila tudi Žiga Knez in Neža Knez (oba Unior Tools Team).


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply