Die Anarchistische Abendunterhaltung v Gala Hali

Ob 21.00, Gala Hala, Ljubljana

Belgijski kvartet Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) je nastal v zgodnjih 90-ih kot del izjemno rodovitne glasbene scene v Antewrpnu, ki sta jo v tistem času soustvarjali skupini dEUS in Zita Swoon. Brata Simon in Buni Lenski (čelo in violina), Han Stubbe (klarinet) in Roel Van Camp (harmonika), vsi klasično izobraženi glasbeniki, so bili še vedno v najstniških letih, ko so s svojo močno akustično glasbo v hipu presegli robove žanrskih opredelitev.

Klasična glasba? Rock? Folk? Ni nič od tega in hkrati vse to v enem. Evropsko tradicijo klasične glasbe v spremstvu rock drže in ciganskega duha DAAU spretno prepletajo z vzhodom in zahodom, ob vsem tem pa ima improvizacija ključni pomen za njihov način skladanja. Čeprav glasbeno močno različni od sonarodnjakov dEUS, pa so jih le ti kot atrakcijo večkrat vzeli s seboj na turnejo.

Od prvenca leta 1995 pa do danes so objavili 8 albumov, članstva in sodelovanja v skupini pa so naraščala skladno s flirtanji z vokali, elektroniko, dubom, funkom in distorzijo. Še bolj energično in bohotno naravo pa so ob prihodu trše ritem sekcije prikazali z žongliranjem med tridimi rock prijemi in jazzovsko barvitostjo. Najnovejši album »The Shepherd’s Dream«, ki mu bomo kmalu prisluhnili tudi v Ljubljani, je prvi album brez ustanovnega člana in violinista, ki ga je v kvartetu zamenjal kontrabasist, po precej bučni glasbi na prejšnjih albumih pa so se člani ob hrepenenju po bolj intimnem zvoku naposled vrnili k svojim prvotnim koreninam, pri čemer pa glavno vodilo skupine še vedno ostaja eklektično prepletanje zgodb in akustičnih instrumentov.

Znano je, da belgijske glasbenike zanimajo sodelovanja in drugačni načini predstavljanja in funkcije glasbe, ki ima bolj malo skupnega z zahtevami glasbene industrije, v kar so se prepričali tudi DAAU s podpisom pogodbe za založbo Sonny Classic. Da bi si zagotovili umetniško svobodo z veliko mero samosvoje identitete, so DAAU v letu 2002 ustanovili majhno glasbeno založbo Radical Duke, pri kateri izdajajo albume tudi druge belgijske skupine, kot so Dez Mona, Wild Ox Moan in Mogil. V času svoje kariere so ves čas tesno sodelovali s francoskim electro dub kolektivom Ez3kiel in danskim folk rock duetom Murder, lotili so se pa tudi interpretacije glasbe kultne britanske zasedbe Coil, ki je izšel na tribute albumu This Immortal Coil, na katerem so sodelovali z imeni kot so Bonnie »Prince« Billy, Yann Tiersen in Matt Elliott aka Third Eye Foundation, ne bo pa niti nič nenevadnega, če boste med njihovimi akustičnimi predelavami zaslišali tudi skupine Radiohead, dEUS in Kronos kvartet.

DAAU že od začetka navdušujejo z vznemirljivimi živimi nastopi in so redni gostje mnogih evropskih festivalov, med katerimi so leta 2005 domačo publiko navdušili tudi na ljubljanskem Trnfestu.

Zasedba:
Simon Lenski: čelo
Han Stubbe: klarinet
Roel Van Camp: harmonika
Hannes D’Hoine: kontrabas

Vstopnina:

10 eur z rezervacijo na channel.rezervacija@gmail.com
13 eur na dan koncerta

Belgijski kvartet Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) je nastal v zgodnjih 90-ih kot del izjemno rodovitne glasbene scene v Antewrpnu, ki sta jo v tistem času soustvarjali skupini dEUS in Zita Swoon. Brata Simon in Buni Lenski (čelo in violina), Han Stubbe (klarinet) in Roel Van Camp (harmonika), vsi klasično izobraženi glasbeniki, so bili še vedno v najstniških letih, ko so s svojo močno akustično glasbo v hipu presegli robove žanrskih opredelitev. Klasična glasba? Rock? Folk? Ni nič od tega in hkrati vse to v enem. Evropsko tradicijo klasične glasbe v spremstvu rock drže in ciganskega duha DAAU spretno prepletajo z vzhodom in zahodom, ob vsem tem pa ima improvizacija ključni pomen za njihov način skladanja. Čeprav glasbeno močno različni od sonarodnjakov dEUS, pa so jih le ti kot atrakcijo večkrat vzeli s seboj na turnejo.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply