DETROIT GRAND PUBAHS (intervju)

Odgovarja Paris The Black Fu

DPG sta leta 1996 v Detroitu ustanovila Mack Goudy Jr. (aka Paris The Black Fu) in Andy Toth (aka Dr. Toefinger). Slednjega je po singlih "Sandwiches" in "Big Onion" ter albumu "Funk All Y’All" zamenjal Oliver Way (aka Mysterious Mr.O).

Omenjeni album je definiral zvok DPG, ki ga lahko opišemo kot minimalističen lo-fi tech-funk in electro, kombiniran z Mackovimi odštekanimi in hudomušno dvoumnimi besedili. Po izdaji hitiča "The Clapper" leta 2003 na založbi Poker Flat, je v 2004 sledil drugi DGP album "The Galactic Ass Creatures From Uranus", leta 2006 sta ustanovila lastno založbo Det.Ele.Funk, marca lani pa sta izdala album Nuttin’ Butt Funk, ki ga je pospremila kopica odličnih singlov. Ne zamudite njunega energičnega in simpatično bizarnega nastopa in se 27. februarja nujno prežarčite v ljubljanski Klub K4 za dozo neobremenjene in resno odštekane klubske zabave.

Od kod prihajaš in kako si se začel ukvarjati z glasbo? Si poklicni glasbenik ali se z glasbo ukvarjaš v prostem času?
Prihajam iz Detroita in najprej sem začel kot DJ, potem pa tudi z delom v studiu skupaj z Andy-jem. Ja, lahko bi rekli, da se z glasbo ukvarjam profesionalno.

Kaj je bil tisti ključni trenutek v tvoji glasbeni karieri, ko je produciranje in/ali didžejanje postalo glavna stvar v tvojem življenju?
To je bilo, ko sem spoznal Andy-ja in sva naredila singel Sandwiches. Potem je šla stvar svojo pot, pustil sem službo in začel živeti od glasbe.

Ali si šolan glasbenik? Misliš, da je klasična glasbena izobrazba potrebna za tvojo produkcijsko delo, bi bil rezutat morda še boljši?
Če se v to šteje poslušanje "klasikov", potem sem šolan 😉 Če kot klasike vzamemo Old School izvajalce, potem lahko rečem, da je raziskovanje in poznavanje njihovega dela ključno za to, da znaš poslušati glasbo in da razviješ svoj zvok. V enem dnevu tako osebno poslušam Juan Atkinsa med kuhanjem, pod tušem poslušam novi album Grace Jones, potem pa si na DVD-ju pogledam koncert Iggy Popa in nadaljujem z AC/DC video spoti. Skušam zaobseči čim več.

Kje živiš zdaj in ali se to (mesto, država) odraža v tvoji glasbi?
Zdaj živim v Švici, v Ženevi, in še vedno skušam živeti samo od glasbe. Sem poročen, moja žena ima "ta pravo" službo in me zelo podpira na vseh področjih, tako da sem imel glede tega veliko srečo. Vseeno pa pogrešam vzdušje Detroita in si tam rad napolnim baterije.

Ali slediš trendom (glasba, moda …) in ali se v tvojem glasbenem stilu odražajo trenutni trendi?
Ne, sramotno je, ko ljudje le sledijo in ne počnejo tistega, kar v resnici čutijo. Velika razlika je med tem, da delaš glasbo, ki jo čutiš in ki hkrati zveni sodobno, ter med tem, da le kopiraš nekaj samo zato, da bo zvenelo sodobno. Sam ne poslušam veliko sodobnih reči in jim ne pustim, da bi vplivale name.

Katera država oziroma glasbena scena je, po tvojem mnenju, trenutno najbolj kreativna?
Moram reči, da je to Velika Britanija. Zdi se, da so tam pripravljeni tvegati z izdajanjem "cutting edge" glasbe oziroma glasbe, ki je v nasprotju s tisto, ki jo v danem trenutku producira "večina".

Najljubši album, singel in ustvarjalec vseh časov?
A, ta težko vprašanje. Za najljubši album bi moral izbrati Eddie Grant: Walkin On Sunshine, za singel pa 15 minutno verzijo komada Knee Deep (Parliament).
Najljubši ustvarjalec..hmmmm…to bo pa kar George Clinton.

Zakaj je/so tvoj/i najboljši prijatelj/i tvoji najboljši prijatelj/i?
Ker jaz/no ker ona/ker oba ljubiva sendviče s kikirikijevim maslom in marmelado.

Najljubša računalniška igrica?
Metal Gear Solid 1-4.

Najboljša hrana za zajtrk in najboljša hrana za takrat, ko si pijan ob štirih zjutraj?
Booty waffles ter pomfri s čilijem in Loose Burger z vsem.

Če ne bi bilo nobenih omejitev (prostor, čas, ogrožene živalske vrste …) – katero žival bi si najbolj želel za domačega ljubljenčka?
Svoje lastno stvorenje.

Na kaj v življenju si najbolj ponosen?
Na svojo družino in način, na katerega sem bil vzgojen.

Zadnje besede…
Pravi način za uživanje življenja so uspešni odnosi z družino in tistimi, ki jih imaš rad. Doseči je treba ravnovesje med dostojanstvom in spoštovanjem ter med brezglavostjo in neumnostjo. Bodi tisto, kar vidiš v ogledalu, in ne tisto, kar vidiš na MTV. Ljubezen, spoštovanje, ponižnost in prijaznost NISO oblike šibkosti.

SWEET 13


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply