Deskarji se vračajo na staro celino

Deskarji na snegu se po severnoameriški turneji in Mladinskem svetovnem prvenstvu na Japonskem vračajo v Evropo. Ta konec tedna bodo v španski La Molini na sporedu tri tekme za svetovni pokal. Že jutri bodo na sporedu kvalifikacije v deskarskem krosu, finale sledi v petek. Naslednji dan se bodo na prizorišču svetovnega prvenstva leta 2011 deskarji in deskarke prostega sloga pomerili v snežnem žlebu, v nedeljo pa bo na sporedu še paralelni veleslalom.

Deskarski konec tedna bodo jutri s kvalifikacijami odprli deskarji in deskarke v krosu. Med njimi bo tudi Rok Rogelj, ki se v Španiji nahaja že dober teden. Ljubljančan je imel poleg treninga namreč v načrtu nastop na dveh tekmah FIS (7. in 8.3.), ki pa sta bil odpovedani. ˝Vikend FIS tekmi sta bili zaradi premočnega vetra žal odpovedani. Sicer pa so tu temperature že povsem pomladne, tako da je snežna podlaga precej mehka. Proga za kros je kratka in lahka, za uvrstitev v finale bo zato potrebna popolna vožnja, brez večjih napak,˝ ocenjuje edini slovenski krosist, ki zaradi specifičnih pogojev ne želi napovedovati izida. Mali kristalni globus v krosu si že pred finalom v italijanskem Valmalencu lahko zagotovi Avstrijec Markus Schairer, zgolj teoretične možnosti za prvo mesto v skupni razvrstitvi ima Američan Seth Wescott. Tudi pri dekletih bi se Lindsay Jacobellis (ZDA) z uvrstitvijo na zmagovalni oder že veselila malega kristalnega globusa.

V soboto se bodo v povsem novem 170 meter dolgem in 7 metrov visokem snežnem žlebu pomerili deskarji in deskarkej prostega sloga. Zaradi odsotnosti japonskih predstavnikov, bi pri ženskah vodstvo v skupnem seštevku utegnila prevzeti Kitajka Jiayu Liu. Na domačem prizorišču bo prav gotovo močno motivirana Queralt Castellet, ki je na nedavnem Mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila srebro, v svetovnem pokalu pa že beleži tri uvrstitve med prve tri. V žlebu La Moline bo nastopila tudi Castelletina vrstnica Cilka Sadar, ki je v Španijo odpotovala potem ko je pretekli vikend z zmagama na obeh tekmah (slopestyle in skoki prostega sloga) evropskega pokala v Kranjski Gori osvojila tudi naslova državne prvakinje v teh dveh disciplinah prostega sloga. ˝Želim si uvrstitve, ki me bo v skupnem seštevku znova dvignila med trideseterico, ˝ pravi trenutno 35. uvrščena v svetovnem pokalu, ki s Španije odpotuje v ZDA, kjer bo nastopila na tradicionalnem Burtonovem Odprtem prvenstvu ter na še enem močnem tekmovanju serije TTR – Roxy Chicken Jam, ki je namenjen zgolj deskarkam.
Med moškimi v Španiji v odsotnosti Japoncev na vrhu lahko pričakujemo Švicarje, ki s Sergiom Bergerjem in Jurijem Podlačikovom na čelu.

V centru pozornosti nedeljskega paralelnega velelsaloma bo prav tako švicarski deskar. Dvakratni olimpijski prvak Philpp Schoch se namreč po poškodbi vrača na prizorišče, z uvrstitvijo med šestnajsterico pa bi utegnil doseči dovolj točk, ki bi mu zagotovile nastop na finalu v italijanskem Valmelencu. Izmed Slovencev bodo šestnajsterico lovili Izidor Šušteršič, Jernej Demšar, Jure Hafner, Gloria Kotnik, nastop Roka Flandra na terenu, kjer je lani zmagal pa še ni zanesljiv. ˝Za odhod v Španijo se bom odločil po zaključku priprav v Kranjski Gori. Po preboleli pljučnici se še vedno ne smem pretirano naprezati, že od decembra nisem resno fizično treniral. Za povrhu sem v Kanadi začutil bolečine v kolenu,˝ pravi Flander, ki se skupaj s kolegi za nastop v Španji pripravlja na Gorenjskem. Če je nastop Flandra še ˝v zraku˝ pa je že zanesljivo, da Tržičan Žan Košir ostaja doma ˝Sezona je zame žal že končana. Težave s hrbtom so se pričele med pripravami oktobra lani in so me spremljale skozi sezono, vendar sem ob pomoči fizioterapevta zmogel napore in dosegel nekaj zastavljenih ciljev. Ameriška turneja brez fizioterapevtske podpore je bila zame usodna, prisiljen sem zaključiti sezono,˝ je razočaran Košir, ki bo pričel z večmesečnim procesom rehabilitacije. Sredi rehabilitacije po poškodbi sta tudi Domen Janc in Rok Marguč. Prvi se je poškodoval že po uvodni tekmi svetovnega pokala oktobra, drugi pa januarja na tekmi evropskega pokala v slovaški Vratni. ˝Takoj ko je izginila oteklina na poškodovani roki sem pričel z rehabilitacijo. Zaenkrat gre vse po načrtih,˝ pravi Marguč, ki se bo na sneg vrnil v maju, ko bo pričel s testiranjem opreme.

V Španiji bodo tako zanesljivo deskali Gloria Kotnik, Izidor Šušteršič, Jernej Demšar in Jure Hafner. Slednji je zaradi Mladinskega svetovnega prvenstva treninge v Kranjski Gori izpustil, na sneg bo znova stopil v La Molini. ˝Čaka nas težka tekma, saj je teren v La Molini zelo zahteven. Želim si uvrstitve v finale, kjer pa bi rad napravil še korak dlje z zmago v dvoboju,˝ pa pravi Hafnerjev someščan Jernej Demšar, ki bo skupaj s kolegi v Španijo odletel dvanajstega marca.

Damjan Rifl

Deskarji na snegu se po severnoameriški turneji in Mladinskem svetovnem prvenstvu na Japonskem vračajo v Evropo. Ta konec tedna bodo v španski La Molini na sporedu tri tekme za svetovni pokal. Že jutri bodo na sporedu kvalifikacije v deskarskem krosu, finale sledi v petek. Naslednji dan se bodo na prizorišču svetovnega prvenstva leta 2011 deskarji in deskarke prostega sloga pomerili v snežnem žlebu, v nedeljo pa bo na sporedu še paralelni veleslalom.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply