Dentalno umetniška razstave Gynealogia dyslectica

Ob 20.00, Galerija Kapelica, Ljubljana

Gynealogia dyslectica je eksperimentalno interdisciplinarno delo, ki v skladu s kibernetskimi načeli raziskuje znanstvene sisteme vsakdanjika, točneje specialistično področje dentalne medicine.  Kibernetika na splošno raziskuje refleksno obnašanje regulatornih struktur tehničnih družbenih sistemov preko upravljanja in komuniciranja – preko nadzorovanja (prostora in teles), privzemajoč različne forme na vseh diskurzivnih ravninah, tudi umetniških. Mehanizem tovrstnega teoretskega delovanja je v praksi z uporabo visoke tehnologije privedel do tega, da je telo danes lahko izrazna forma oz. možnost izbire.

Avtorica si kot raziskovalno polje izbere genealoško os mati – hči, z njenim izborom pa izpostavi občutljivost odnosa zdravnik – pacient. Ta odnos izzove z neposrednim posegom v fizično telo (avtoričine) matere, in sicer s povsem vsakdanjo kirurško – implantološko storitvijo (vstavitvijo zobnih vsadkov). To dokumentira, umetniško kontekstualizira s povezavo s kiborškim svetom Plastosov, umetnika Marka A.Kovačiča, in predstavi z umetniško razstavo. Njen namen je  problematizirati številne aspekte odnosa med družbo in telesom: družbeno konstrukcijo telesa,  krhkost  človekove telesne integritete, navezanost na visoke tehnologije, vse večjo potrebo po vsajanju umetnih delov telesa, kot tudi delikatnost odnosa zdravnik-pacient. Namen projekta je tudi mediacija interakcij človek-stroj in implementiranih 3D tehnologij. Tehnične rešitve, ki jih razvije tekom umetniškega raziskovanja, razširi do nivojev potencialne tržne niše.

ALEKSANDRA KEKA ČALIĆ je doktorica dentalne medicine in deluje na področju konzervativne, protetične in kirurške (implantološke) zobne oskrbe že 8 let. Poleg tega se že dve leti posveča raziskovanju interdisciplinarnih odnosov med sodobno medicino in humanistično teorijo ter raziskovanju sodobnih konceptualizacij zdravja in telesa na doktorskem študiju Sociologije na FDV Ljubljana. Vsa leta delovanja je aktivna na umetniškem področju (video, film, interdisciplinarna umetnost), predvsem v smislu  raziskovanja družbenih vidikov biotehnologije in pomenskih konotacij vsakodnevne klinične medicinske prakse.

MARKO KOVAČIĆ je intermedijski umetnik, ki je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1988 tudi magistriral iz kiparstva. Med leti 1981-1991 je bil član gledališča Ane Monro, med leti 1983-1985 pa član skupine IRWIN. V svojem bogatem umetniškem ustvarjanju se ukvarja z različnimi mediji: performansom, kiparstvom, instalacijo, videom, filmom in gledališčem. Samostojno razstavlja od leta 1983. Do zdaj je imel 51 samostojnih razstav doma in v tujini, uprizoril 32 performansov in izdelal 14 video del in 4 kratkometražne filme. Sodeloval je na številnih skupinskih in mednarodnih razstavah in festivalih. Za svoje delo je leta 1987 prejel nagrado Zlata ptica in leta 1994 Zupančičevo nagrado mesta Ljubljane. Projekt Civilizacija plastosov je bil izbran kot delo meseca februarja 2003 in predstavljena na spletni strani mednarodnega združenja ICAN (International Contemporary Art Network, Mednarodna mreža za sodobno umetnost) s sedežem v Amsterdamu.

Gynealogia dyslectica je eksperimentalno interdisciplinarno delo, ki v skladu s kibernetskimi načeli raziskuje znanstvene sisteme vsakdanjika, točneje specialistično področje dentalne medicine. Kibernetika na splošno raziskuje refleksno obnašanje regulatornih struktur tehničnih družbenih sistemov preko upravljanja in komuniciranja – preko nadzorovanja (prostora in teles), privzemajoč različne forme na vseh diskurzivnih ravninah, tudi umetniških. Mehanizem tovrstnega teoretskega delovanja je v praksi z uporabo visoke tehnologije privedel do tega, da je telo danes lahko izrazna forma oz. možnost izbire.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply