Dan Mladosti

Divja plaža Portorož rt. Seča

Eden izmed najodmevnejših dogodkov na naši Obali je vsekakor v mesecu maju, že vsem znan »Dan Mladosti«. Klub študentov občine Piran ga tradicionalno prireja že desetič in je ena večjih prireditev za mlade v Sloveniji.

Brezplačen enodnevni dogodek s pestrim kulturnim in zabavnim programom, na katerem vsako leto nastopi veliko slovenskih in tujih glasbenih ter plesnih skupin. Poleg pestrega programa in sproščenega vzdušja, mlade na prizorišče privabi čudovit ambient na rtu Seča, tako imenovana »divja plaža«. Vsako leto prireditev obišče na tisoče radovednežev iz vse Slovenije, pa tudi množica tujcev, predvsem hrvatje in italijani. Zadnja leta je dogodek preko reportaž in člankov tudi medijsko obarvan.

Passocontinuo
Po krajšem premoru ponovno na sceni. Tokrat sicer v spremenjeni zasedbi, a zato nič manj zanimivi. Ravno nasprotno. Bolj plesni bi lahko dejali! Bolj disco, bolj funk, bolj house… bolj oni! Kar pa je seveda tudi pričakovano. Novi projekt Full Color, katerega medijsko predstavlja zgolj single Sometning in Your Eyes, pomeni za kolektiv več glasbe v živo!Passocontinuo so tokrat studio obšli. Odločili so se za vrnitev k pristnemu. Igranju glasbe v živo. Za marsikoga nedoumljiv in poguben korak. Spet za druge drzno dejanje, ki ga mnogi glasbeni kritiki toplo pozdravljajo. Lahko bi celo dejali, da so sebi v pridi obrnili današnjo glasbeno industrijo. Jo na nek način zlorabili. Vzeli tisto, kar nehote ponuja.Kolektiv nam tokrat predstavlja barve tako, kot jih sami čutijo. Full Color zajema pisano paleto, ki kot celota tvori prepoznaven in kompleksen zvok skupine. Precej bolj klubski, precej bolj urbani. Brez pomislekov jih lahko predstavimo kot ene izmed vidnejših, če ne že vodilnih nosilcev slovenske, klubske scene. V svoj repertoar spretno vpletajo stare prvine disco in funk glasbe ter jih uspešno mešajo z novodobnimi house elementi. Skladbe zvenijo precej sveže in energično.Skratka, Passocontinuo, kot garancija za uspešen klubski večer, kjer sta glasba in ples na prvem mestu.

S.A.R.S.
Srbska alternativna rock skupina, ki je nastala leta 2006 v Beogradu, vendar pa je resnično zaživela šele leta 2008 z underground uspešnico Buđav Lebac. Pesem, ki je bila naložena na Youtube, je v hipu ustvarila neverjetno prepoznavnost skupine na prostoru Srbije in bivše Jugoslavije ter povrnila članom željo po ponovnem ustvarjanju dobre glasbe. Marca leta 2009 so izdali svoj prvi studijski album ’S.A.R.S.’, oktobra istega leta pa začeli svojo prvo veliko turnejo po državah bivše Jugoslavije. Sveže amputirana ruka Satriania ali krajše S.A.R.S. združuje zanimivo mešanico popa, rocka, reggaeja, hip hopa in srbske folk glasbe.

Dubioza kolektiv
Svojevrstna glasbena skupina iz Bosne in Hercegovine, ki so jo leta 2003 ustanovili člani zasedb Gluho doba against Def Age in Ornamenti. Bosanska dub, reggae, crossover in etno senzacija, ki osvaja tako domače kot tuje odre, je od svojega nastanka izdala že kar nekaj albumov. Najbolj prepoznavni so postali z albumom ‘Firma ilegal’, izdanim leta 2008 v bosanskem jeziku, kjer je osrednja tema o pokvarjenosti in nesposobnosti političnega vrha dodatno začinjena z izjavami različnih politikov. Letos izdani album ‘5 do 12’ je logično nadaljevanje predhodnjega, kjer skozi svojo glasbo predajajo sporočila miru, medsebojnega razumevanja in kritike sistema, katerega žrtev so bili udeleženci zadnje vojne na Balkanu. Na področju Balkana in širše zavoljo različnih etno vplivov ostajajo edinstveni. Temu v prid govorijo številna gostovanja na festivalskih odrih in odmevni klubski nastopi po vsej Evropi, med katerimi Exit, Sziget in Rototom Sunsplash. Nekateri jih primerjajo s svetovno znanimi skupinami kot so Asian Dub Foundation, Senser in Rage Against The Machine.

N.O.H.A.
Svetovljanska glasbena skupina iz Nemčije, ki ji že dobrih deset let uspeva osvajati občinstvo z živo mešanico breakbeata, drum&bassa, elektronskega jazza in popa. K ustvarjanju 100% club atmosfere veliko pripomore tudi temperamenta pevka Minerva, saj s svojim izrazitim in kanček erotičnim španskim glasom, ustvari odlično kombinacijo s karizmatičnim in energičnim MC rapperjem Chevyjem. Po albumih ‘Noise Of Human Art’ (1997), ‘No Slack’ (2001) in ‘Next Plateau’ (2003) se od leta 2009 predstavljajo še s četrtim albumom ‘Dive In Your Life’, ki skupino uvršča v pop-avantgardistično sceno evropskega glasbenega sveta.

Shazalakazoo

Beograjski produkcijski duo (Milan Djurić, Uroš Petković), ki je svojo glasbeno kariero začel graditi leta 1996. Kmalu po tem, ko je bil v letu 1999 izdan prvi skupni projekt ‘Mehanizam’, sta člana dobila tudi redno glasbeno oddajo na beograjskem radiu SKC (Študentski kulturni center), ki jo vodita še danes. Od nastanka pa do danes sta nastopila na številnih znanih festivalih po Evropi, med katerimi Exit, Seriouspop, Ostefestival, Balkan Trafik Festival, Fusion Festival. Beograjčana, ki jima plesni klubi Zahodne Evrope pomenijo drugi dom, sta po desetletju sodelovanja pri kompilacijskih albumih v letu 2009 končno izdala tudi diskografski prvenec ‘Speaking Balkanian’. Dvojica svojevrstno meša breakbeat, drum’n’bass in druge elektronske ritme z eklektično glasbo Balkana. Njuni didžejski seti prenašajo starodavno sporočilo glasbe, ki je balkanske narode spremljala skozi stoletja. Čeprav se je glasba spreminjala, je njeno bistvo ostalo enako: manj govorjenja, več plesa!

KAKO DO DIVJE PLAŽE?
Nič lažjega! Pri Avtokampu Lucija se vzpnete proti Forma Vivi. Od tam naprej vas bo vodila množica zabave željnih ljudi in usmerjevalne table. Od avtokampa do prizorišča je približno 10 min hoje.

Eden izmed najodmevnejših dogodkov na naši Obali je vsekakor v mesecu maju, že vsem znan »Dan Mladosti«. Klub študentov občine Piran ga tradicionalno prireja že desetič in je ena večjih prireditev za mlade v Sloveniji. Je brezplačen enodnevni dogodek s pestrim kulturnim in zabavnim programom, na katerem vsako leto nastopi veliko slovenskih in tujih glasbenih ter plesnih skupin. Poleg pestrega programa in sproščenega vzdušja, mlade na prizorišče privabi čudovit ambient na rtu Seča, tako imenovana »divja plaža«. Vsako leto prireditev obišče na tisoče radovednežev iz vse Slovenije, pa tudi množica tujcev, predvsem hrvatje in italijani. Zadnja leta je dogodek preko reportaž in člankov tudi medijsko obarvan.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply