CANKARJADA ’08 – 16. oktober

Gledališki festival 13. – 18. oktober 2008 – Vrhnika

V hladnih jesenskih večerih vas vabimo v družbo 13-te vrhniške Cankarjade, tradicionalnega gledališkega festivala, ki vam postreže tudi s kančkom glasbe. Letos jo je zajel potepuški duh in jo iz domačnosti dvorane kluba Zakon na Vrhniki ponesel tudi na gostujoče lokacije, korak bliže k vam.

Pridružite se nam bodisi ob nostalgičnem podoživljanju otroških dni ob pravljicah, smehu na ves glas ob gledaliških improvizacijah ali živahnemu rajanju na koncertih. Čimveč prijetnih, po gledališču dišečih trenutkov vam želimo!

Ponedeljek 13.10. ob 20:30 – klub Zakon

Improtentni: Otvoritvena predstava

Lahko bi bili državni tožilci, lahko bi bili Ivan Cankar, lahko bi bili odličen sobni fikus. Pa vendar so vse svoje talente prekomernega gobcanja ter odrskega lomljenja raje izostrili, izpilili in spucali ter uporabili za dobro staro improvizacijsko izvabljanje salv smeha iz občinstva. Karkoli ste si vedno želeli videti, bodisi tv dnevnik, ki ga vodi žirafa ali prepir med fantom in dekletom s tremi osebnostmi so Improtentni pravi naslov za vas. Pa brez zavor…

Torek 14.10. ob 18:00 – Čitalnica Cankarjeve knjižnice – Vrhnika

Ana Duša: Pripovedovalski večer

Začelo se je leta 2003 na ljubljanskem Radiu Študent z oddajo Za 2 groša fantazije. Ljudske pravljice z vsega sveta so dobile nove podobe in nove interpretacije. Najprej samo v etru, nato še na živih pripovedovalskih večerih. Ana Duša se je Groševcem pridružila leta 2004 kot pripovedovalka in ena izmed redaktoric. Od takrat je nastopila na več deset pripovedovanjih, tako v okviru omenjene oddaje, kot tudi izven nje. Tokratno pripovedovanje, v sozvočju z glasbeno spremljavo, je namenjeno odraslim poslušalcem.

Torek 14.10. ob 20:30 – klub Zakon

Impro liga: Impro Maestro

Krvavi boj v gledališki improvizaciji za titulo Impro Maestra.

Impro liga je projekt, ki že od davnega leta 1993 razveseljuje gledalce KUD-a France Prešeren s svojim športno-teatralnim pristopom. Tokrat se bodo predstavili z Maestrom – tekmovanjem za najboljšega improvizatorja večera. Okostje predstave so kratki improvizirani prizori, katerim poda temelje občinstvo s svojimi predlogi. Poseben zven pa doda tudi tekmovalna nota, saj občinstvo odigrane prizore z aplavzom ne le nagradi, temveč tudi oceni. Pet improvizatorskih gladiatorjev se bo pomerilo v izkazovanju govornih, gibalnih in pevskih sposobnosti, najboljši po mnenju gledalcev pa bo okronan z nazivom Maestro.

Sreda 15.10. ob 20:30 – klub Zakon

Boštjan Gorenjc – Pižama , Tin Vodopivec, Marko Murč: Stand-up večer

Stand-up komedija je vse bolj popularna tudi pri nas. Po besedah mnogih, ki so in še vedno poizkušajo, gre pravzaprav za najtežjo obliko nastopanja, saj se mora akter izkazati v več vlogah; kot komik, igralec, scenarist, režiser, producent, promotor in tehnik, tako da je največkrat povsem prepuščen samemu sebi. Gre za povsem svobodno ustvarjanje, kjer ti je dovoljeno prav vse. Na odru lahko govoriš in delaš karkoli ti pade na pamet, dotakneš se lahko katerekoli teme, naj bo še tak tabu in neprimerna. Imaš pa zgolj eno samo nalogo. Da si smešen. Bodi smešen, ali pa se poberi z odra, pravi glas ljudstva. Na tokratnem stand-up večeru bodo nastopili Boštjan Gorenjc – Pižama , Tin Vodopivec in Marko Murč.

Četrtek 16.10. ob 20:30 – Klub Zakon

KD Priden možic: Omara

Ženska. Morilsko orožje prve kategorije. Za nje uporabo potrebujete izpit iz naravoslovja in orožni list. Da zavarujete sebe in druge, jo zaprite v omaro. Ob morebitnem odpiranju omare, pokličite najbližjo lovsko družino, gasilce in vojsko. Potrebna je skrajna previdnost!  Omare se ne dotikajte po nepotrebnem! Vsako odprtje sporočite takoj!

Petek 17.10. ob 18:00 – Cankarjev dom – mala dvorana

Gledališče Unikat: Halo, Rdeča kapica?

Nekoč je živela ljubka majhna deklica in kdor jo je videl, jo je imel rad. Najraje pa jo je imela njena babica, ki kar ni vedela, kaj vse bi dala otroku. Nekoč ji je podarila kapico iz rdečega žameta, ki ji je tako lepo pristajala, da od tega časa ni marala nositi ničesar drugega več, in zato so ji vsi rekli Rdeča kapica…

Halo, Rdeča kapica? je sodobna predstava, ki ohranja izvirno zgodbo, a jo postavlja v zabavno igro različnih gledaliških žanrov in stilov. Trideset-minutna zabavna zmešnjava že znanega in novega.

Petek 17.10. ob 22:00 – Klub Zakon

Elemental

Najmočnejši pečat na raperski sceni nekdanje Jugoslavije je zagotovo pustila zagrebška raperska scena iz devetdesetih, med katere spada tudi jazzy-hiphop kolektiv Elemental. Svojo pot so začeli kot tipični raperski trojec. Grafitarja Remi in Ink (danes Inkognito Popara iz ekipe Sinestet) sta leta 2000, skupaj s starosto zagrebške rap scene ter gonilnim članom zasedbe, raperjem in producentom Shotom, za neperspektivno založbo Condorcomm, posnela svoj prvi album »Moj, njegov i njen svijet«.

Skupina je sicer pričela delovati že leta 1998, preskok iz male na veliko sceno pa ji je uspel, ko so leta 2002 podpisali pogodbo za tri plošče z založbo Menart. Še istega leta so v raperski postavi izdali svoj drugi, med raperskim poslušalstvom in kritiko zelo cenjen album »Tempo velegrada/Demiurg«, ob izidu katerega so začeli ustvarjati tudi z živim bendom. Živi bend je kmalu postal stalnica, z odhodom Inka pa se je skupina prestrukturirala v živo jazzy-hiphop formacijo. Na roko jim je šla siceršnja jazzy produkcija producenta Shota in tako so s svojo tretjo ploščo »Male stvari« (2004) iz strogega hiphopa prerasli v nekakšno mešanico popa, jazza in hiphopa, ki ne sledi strogim stilskim smernicam, temveč potuje po skrajni meji različnih glasbenih žanrov. Z mešanjem različnih zvrsti so obogatili svoj glasbeni izraz, ki se dokončno razbohoti na živih nastopih, kjer s posrečeno kombinacijo komuniciranja s publiko ter dinamično inštrumentalno zasedbo dokazujejo, da glasbo dojemajo in izvajajo po svoje, v skladbe pa skušajo vnašati predvsem inovativnost.

Inštrumentalni del zasedbe tvorijo Erol Zejnilović (kitara), Davor Zanoški (klaviature), Mario Bilić (bas), Ivan Vodopijec (bobni) ter backovalistka Nataša Tonković, ki z Remi gradi zanimiv ženski vokalni dvojec.

Sobota 18.10. ob 19:00 – klub Zakon

Neca Falk in Mačja godba: Zgodbe iz mačjega mesta

Zgodbe iz Mačjega mesta bo najmlajšim odigrala Mačja godba v sestavi Neca Falk (vokal), Miro Novak (kitara) in Jerko Novak (kitara).  Glasbeni projekt Maček Muri in muca Maca avtorjev Kajetana Koviča (pesmi), Jerka Novaka (glasba) in izvajalke Nece Falk sodi med največje bisere slovenske glasbene produkcije tako za otroke kot tudi za odrasle, saj letos poteka že več kot dvajset let od izida prve kasete z istim naslovom. Zanimivo je, da prav to glasbo poslušajo otroci od drugega do desetega leta starosti in da se k njej spet vračajo po končani srednji šoli ter seveda še pozneje, ko imajo sami otroke. Tako je glasba, ki si jo je kitarist in skladatelj Jerko Novak s sodelavci zamislil kot rock projekt, postala biblija rocka za otroke. Morda je to moč Kovičeve poezije, ki preko prispodob »mačjega sveta« pripoveduje zgodbe iz našega vsakdanjega sveta.

Nedelja 18.10. ob 20:30 – klub Arterija – Borovnica


Improtentni: Zaključna predstava

Ste jih že pogrešali? Tudi mi ne. Pa vendar se ne dajo odgnati in vztrajajo na tem da se predstavijo tudi na odru izven domačega kluba. Tako jih boste imeli priložnost videti vsi, ki ste jih zamudili prvič in vsi, ki se jih še niste nasitili. Zato kar žlico v roke pa dober tek!

Vstop na vse prireditve je prost.

Dvorane imajo omejeno kapaciteto, zato si pravočasno zagotovite svoje mesto na prireditvah.

V hladnih jesenskih večerih vas vabimo v družbo 13-te vrhniške Cankarjade, tradicionalnega gledališkega festivala, ki vam postreže tudi s kančkom glasbe. Letos jo je zajel potepuški duh in jo iz domačnosti dvorane kluba Zakon na Vrhniki ponesel tudi na gostujoče lokacije, korak bliže k vam.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply