BUTTHOLE SURFERS in CRAZED FARMERS @ Festivalna dvorana

BUTTHOLE SURFERS

Brez Butthole Surfers si ne moremo predstavljati alternativnega rocka. So skupina, ki v svojem dolgem in bogatem opusu ni le združila punk, psihedelijo, heavy metal, dub, elektroniko in še kaj konkretnega, ampak je vedno znova sprevračala glasbena pravila, izzivala javno moralo in kršila družbeno-kulturne tabuje. Konverititi z obrazom so preživeli marsikaj, dali čez še več, nikoli pa niso izdali svoje norosti. Ostali so ironični in lucidni. Kdor jih jemlje resno, je blazen!

»Kdor čaka, dočaka!« je dober ljudski rek ob obisku te teksaške glasbene karavane, ki je bila v postpunkovskih osemdesetih in v alternativnih devetdesetih letih vsaj dvakrat na poti v Ljubljano. V tretjem desetletju gre rado in Butthole Surfers prihajajo k nam na pravo (legendarno) mesto, v Festivalno dvorano, kjer so se v polpreteklosti v organizaciji Ropota zvrstili Nico, Christian Death, Laibach, Sonic Youth, Pere Ubu, Ekatarina Velika, Diamanda Galas, Dinosaur Jr., Rapeman, Swans, Bad Brains – vzori in vrstniki Butthole Surfers. V Ljubljano prihajajo v obnovljeni postavi. Ob idejno-ustvarjalnem jedru – ekscentričnemu pevcu Gibbyu Haynesu z vokalnim modulatorjem Gibbytronix, picajzlastem kitaristu Paulu Learyu in tribalnem bobnarju Kingu Coffeyu – bosta še basist Jeff Pinkus in tolkalka Teresa Nervosa. Se pravi, najzloglasnejša postava Butthole Surfers, ki je zakrivila prelomne albume Rembrandt Pusyyhorse (1986), Locust Abortion Technician (1987) in Hairway to Steven (1988) ter z albumom Independent Worm Saloon (1993) sprožila veliki skok v glasbeni biznis.

Butthole Surfers sodijo med reprezentativnejša imena ameriškega posthardkora. Z Big Black, Black Flag, Scratch Acid, Swans, Sonic Youth, Minutemen oziroma fIREHOSE, Meat Puppets, Killdozer in drugimi so rušili zidove in premikali meje imed undergroundom in mainstreamom. Njihova subverzivna godba je že v 1980. letih segla v našo vas in kdor je takrat slišal štikle kot so Hey, The Shah Sleeps In Lee Harvey’s Grave, Something, Lady Sniff, Moving To Florida, Creep In The Cellar, Sweat Loaf, Human Cannonball, KUNTZ, jih ni mogel pozabiti, ampak jim je sledil z novimi, mlajšimi rockovskimi rodovi v 1990. leta. S skupinami Jane’s Addiction, Living Colour, Nine Inch Nails, Ice-T, Rollins Band, Red Hot Chilli Peppers so bili Butthole Surfers vzor in protiutež grungu ter tudi drzna zastavonoša alternativne rockovske nacije. K temu ni pripeljalo le Gibbyevo sodelovanje s skupino Ministry v njihovem nepozabnem avtomobilskem hit-rodeu Jesus Built My Hotrod, njegovo druženje z vzhajajočimi filmskimi zvezdami kot je Johnny Depp ali že omenjena plošča Independent Worm Saloon, na kateri so se spečali s producentom in basistom Led Zeppelin Johnom Paulom Jonesom, ampak tudi zlata naklada albuma Electriclarryland (1996) in hit-singel z njega Pepper, s katerim so segli v sam vrh Billboardove lestvice. Butthole Surfers so vedno znova ostajali zvesti tehniki reza in kot najporednejši učenci Williama S. Borroughsa so secirali in na novo sestavili svojo zgibanko rokenrola.

Izzivalna glasba, provokativni nastopi, umetniški absurdi, diletantski izpadi, odtrganost in zamaknjenost, neresnost in zafrkancija dela Butthole Surfers »enfant terrible«. S parafraziranjem, delanja norca in naslanjanjem na Black Sabbath, Hendrixa, Donovana, Dicks, Jefferson Airplane, 13th Floor Elevators so presnavljali rockovsko zakladnico, ji dali novega elana in stopili ob bok številnim velikanom rocka. Po lanski vrnitvi po nastopu na alter-veledogodku All Tomorrow’s Parties, na katerega so jih povabili Melvins in sam Mike Patton, je postalo jasno, da je obnovitev najsubverzivnejše postave Butthole Surfers dobrodošla glasbena injekcija adrenalina za moderne glasbene tokove, ki so zapadli v vse preveč predvidljiv in politično korekten balast.

CRAZED FARMERS

Pobesneli farmerji prihajajo iz drugega časa. Bili so že tisočletje in pol naprej. Ker bo v prihodnosti še bolj dolgočasno, so se raje vrnili od tam. Na tej vrnitvi v preteklost so naredili usodno napako. Namesto da bi izbrali divje čase jazza ali rokenrola, so izbrali začetek drugega tisočletja, p-p-po-po-posss-posss-postmodernistične čase! Na srečo so se hitro znašli. Kmečka logika je pač še danes neuničljiva! Tako je nastopil čas za kmetolucijo! Poraženci in zmagovalci, združite se!

Farmerji so dočakali prvo žetev v preteklosti leta 2004, ko so pri NIKA Records dočakali prvenec First Crop. Z njim so priklicali na dan godbo, s katero se je napajala slovenska alternativa osemdesetih in devetdesetih let – naj gre za Birthday Party in Mudhoney ali Butthole Surfers in Captaina Beefhearta. Crazed Farmers niso pristali na postmodernistični "copy-paste" princip. S svobodno formo so nebrzdano skakali iz rockovske konvencionalnosti, idejno gorivo pa so črpali iz glasbenih svetov Johnnya Casha in The Who, ki so si jih izposodili na prvencu. Dve leti kasneje so si na drugi plošči, Because, sposodili Ramones in parafrazirali Velvet Underground. S producentom Timom Kerrom so vstopili v svetovno alianso Young Lions Conspiracy in postali neulovljivo nori z motivi, ki izvirajo iz garažnega rocka, countrya in bluesa, noise rocka in improvizirane glasbe. Z gostujočim harmonikarjem Jurijem Torijem so marsikomu pripravili presenečenje, ko od ne-vemo-od-kod pade sam Gershwinov Summertime. Crazed Farmers se radi igrajo, radi spreobračajo in preoblikujejo že utrjeno.

Postava:
Mihael Kunšič – kitara
Borut Švegelj – kitara
Boštjan Benčič – bas
Mirko Nežmah – bobni
Dario Cortese – vokal, trobila, pihala ,…
Simon Vene – vokal

Vstopnice v prodaji. Cena vstopnice 27 €

Prodajna mesta: Info ŠKUC, Petrol, Kompas, Big Bang, Modri študentski servisi, E-študentski servisi in ostala Eventimova prodajna mesta
Internetna prodaja na: www.skuc.org, www.eventim.si, www.koncerti.net, www.vstopnice.com

Brez Butthole Surfers si ne moremo predstavljati alternativnega rocka. So skupina, ki v svojem dolgem in bogatem opusu ni le združila punk, psihedelijo, heavy metal, dub, elektroniko in še kaj konkretnega, ampak je vedno znova sprevračala glasbena pravila, izzivala javno moralo in kršila družbeno-kulturne tabuje. Konverititi z obrazom so preživeli marsikaj, dali čez še več, nikoli pa niso izdali svoje norosti. Ostali so ironični in lucidni. Kdor jih jemlje resno, je blazen!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply